یادداشت/ سیدمحسن بنی‌فاطمی

اهمیت جهاد تبیین، بایدها و نبایدها

مدتی بعد از ابلاغ بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در ۲۲ بهمن سال ۱۳۹۷ توسط رهبر انقلاب که در واقع سند راهبردی آینده انقلاب اسلامی بود، ایشان در تاریخ ۱۷ مهر ۱۴۰۰ در دیدار دانشجویان یک حکم عمومی برای همه دوستداران انقلاب اسلامی تحت عنوان جهاد تبیین صادر کردند.
کد خبر: ۹۵۷۰۳۱۰
|
۲۳ دی ۱۴۰۲ - ۲۰:۴۱

به گزارش خبرگزاری بسیج از قم، در این یادداشت آمده است:

اگرچه بحث روشنگری از ابتدای شروع انقلاب‌ اسلامی در بیان بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی و دیگر مسئولین نظام خصوصا مقام معظم رهبری مطرح شده بود ولی اینک با تاکید و توجه ویژه رهبر انقلاب به عنوان یک مطالبه و یک عمل جهادی از آحاد ملت درخواست شد.

در واقع هل من ناصر ینصرنی در موضوع جهاد تبیین از حنجره نائب امام زمان شنیده شد و وظیفه ای مهم را بر دوش همگان قرار داد.

بعد از گذشت حدود ۲ سال و رخ دادن اتفاقات بسیار مهم در صحنه داخلی کشور و نیز اتفاقات بین المللی خصوصا در منطقه غرب آسیا و ماجرای طوفان الاقصی و بروز و ظهور نشانه های نظم نوین جهانی و بمباران شدید رسانه ای بر علیه جمهوری اسلامی و دستاوردهای آن و نیز آشکار شدن تغییرات نسلی در جامعه در ۱۳ دیماه ۱۴۰۲ و در سالروز شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی و روز میلاد حضرت زهرا سلام الله علیها مقام معظم رهبری در دیدار با جمعی از ستایشگران و مداحان حکم ماموریت جهاد تبیین را که به صورت عمومی برای همه دوستداران انقلاب اسلامی در ۲ سال پیش مطرح کرده بودند اینک با تاکید بیشتر و به طور خاص برای جامعه ستایشگری صادر کرده از جامعه مداحان این امر مهم و اساسی را طلب کردند.
این جمله کلیدی که فرمودند:

«امروز بار جهاد تبیین بر دوش شما مداحان است، عبارتی بسیار عمیق و رسالتی مهم برای جامعه ستایشگری تلقی می‌شود.»

براستی مقام معظم رهبری چه ظرفیتی در جامعه مداحی ملاحظه فرمودند که این بار مهم را بر دوش این جماعت نهادند. کافیست که در منظومه فکری حضرت آقا به این جمله برسید تا پاسخ خود را دریابید .ایشان در جایی فرمودند: هنر مداحی و موجودیتی بنام هیئت جزو مهم ترین بخش‌های قدرت نرم جامعه اسلامی است، قدرت نرم از قدرت سخت نافذتر و موثر تر است.

لذا با حکم خاص مقام معظم رهبری جامعه ستایشگری به عنوان پیش قراولان جهاد تبیین و افسران جنگ نرم در این نبرد سهمگین برگزیده شدند.

رسالت دفاع از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن و رسوا کردن منافقان و دشمنان چه در داخل و چه در خارج و با توجه به جنبه معنوی و اجتماعی مداحان اهل بیت قطعا رسالتی بزرگ ودر خور توجه است که از طرف نائب امام زمان به دوش جامعه ستایشگری نهاده شده است. لازم به ذکر است که جامعه ستایشگری در طول سال‌های انقلاب اسلامی و در فتنه‌های مختلف سرافرازانه به بهترین وجه درخشیده و اجازه نفوذ دشمنان را به بدنه خود نداده و هر جا که بویی از تلاش دشمنان در ساختار خود حس کرده با قدرت و سرعت وصلابت عمل کرده و نقشه بدخواهان را خنثی کرده است.

سردار دلها شهید حاج قاسم سلیمانی هم در فرازی از وصیت نامه خود میفرماید:

عنایت کنید: جمهوری اسلامی، مرکز اسلام و تشیّع است. امروز قرارگاه حسین‌بن علی، ایران است. بدانید جمهوری اسلامی حرم است و این حرم اگر ماند، دیگر حرم‌ها می‌مانند. اگر دشمن، این حرم را از بین برد، حرمی باقی نمی‌ماند، نه حرم ابراهیمی و نه حرم محمّدی(ص).

یعنی هرکس مشتاق دفاع از حرم بود و هست ، اینک این گوی و این میدان دفاع از جمهوری اسلامی ، بسم الله.

معنای جهاد تبیین

معنای خاص جهاد یعنی تقابل و مبارزه با دشمن همراه با از جان گذشتگی و ایثار و معنای تبیین یعنی بیان حقیقت و آشکار کردن آن، فلذا جهاد تبیین به معنای تلاش مجاهدانه همراه با ایثار در بیان حقیقت است .
در حقیقت قرآن کریم اصلی ترین نقش را در بیان حقایق دارد ، جای جای قرآن پر است از بیان حقایق و روشنگری جبهه حق و افشاگری جبهه باطل و منافقان ، دلیل اصلی ضدیت جبهه شیطان از ابتدا با کلام الله مجید همین روشنگری و افشاگری قرآن کریم است. لذا یکی از نامهای قرآن، بیان است که می‌فرماید هذا بیان للناس. از طرفی هدف از ارسال رسل و برانگیخته شدن پیامبران الهی نیز تبیین و روشنگری و به دنبال آن هدایت است.

زحمات طاقت فرسا و مبارزه همه ائمه اطهار و زهرای مرضیه سلام الله علیهم اجمعین که منجر به شهادت این انوار الهی شد، همه در راستای جهاد تبیین بود.

این ذوات مقدسه همگی شهید راه جهاد تبیین هستند و حادثه عاشورا و ماجرای سرخ کربلا جلوه تام و تمام جهاد تبیین بر تارک تاریخ است.

و انقلاب اسلامی هم نتیجه تبیین گسترده و عمیقی بود که حضرت روح الله روحی فداه و یاران خالص و با عزم و اراده اش مجاهدانه انجام دادند، وعلت اصلی دشمنی مستکبران با این نظام الهی دقیقا همین است، چون جهاد تبیین باعث رسوایی شیاطین عالم ودر راس آنها شیطان بزرگ آمریکای جنایتکار است.

با توجه به اهمیت موضوع جهاد تبیین نکاتی که به ذهن حقیر می‌رسد، ارائه می‌کنم.

نکته اول

جهاد تبیین بدون در نظر گرفتن منظومه فکری امامین انقلاب امکان‌پذیر نیست.

جهادگران این جهاد عظیم با مراجعه به وصیتنامه حضرت امام و سخنرانیهای ایشان به عنوان بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی و همچنین سخنرانیهای مقام معظم رهبری در طول این چهل سال می‌توانند توشه ای ارزشمندی در اختیار داشته تا این مسیر را به بهترین وجه طی کنند ، دو کتاب همرزمان حسین و انسان ۲۵۰ ساله که شامل سخنرانیهای حدود ۵۰ سال پیش مقام معظم رهبری است می‌تواند به دریافت منظومه فکری ایشان کمک شایان کند.

نکته دوم

در چند ساله اخیر رهبر معظم انقلاب روی مفاهیم دیگری نیز تاکید کرده اند، از جمله: تحول، کار فرهنگی، گفتمان سازی، کرسی های آزاد اندیشی، نقد منصفانه، مطالبه گری، جنبش دانشجویی، توجه به اقتصاد کلان، رونق تولید و ایجاد اشتغال.

باید توجه داشت که تبیین را در کنار این ها و در سایه سار بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی دید وگرنه هرگز نگاهمان جامع و کامل نخواهد بود.

تبیین مقدمه تحول و اصلاح و دیگر مسائل مهم کشور است، چراکه با تبیین مردم دلگرم شده و آگاهانه در جهت رشد انقلاب و کشور قدم بر خواهند داشت و بیانیه گام دوم هم افق نگاه ما را به سمت قله ها مشخص می‌کند.در واقع تبیین مردم را در صحنه نگه داشته و تهدیدات دشمن را نقش برآب می‌سازد.یکی از امتیازات انقلاب اسلامی مردمی بودن آن است، کشور ما تنها کشور برروی زمین است که خود مردم به شکل اداره آن رای داده اند که جمهوری اسلامی باشد.

نکته سوم

هر چقدر این جهاد تبیین در مقام عمل به نقطه کمال و فعلیت خود نزدیکتر شود عملیات رسانه ای و روانی دشمن هم شدیدتر خواهد شد و از لحاظ کمیت و کیفیت و ترفند ها، سیر تهاجمی بیشتری خواهد داشت.

تاسیس شبکه‌ها که الان به حدود ۴۰۰ شبکه رادیویی و تلوزیونی فارسی زبان رسیده است و نیز روش‌های پیچیده هدایت اذهان عمومی از طریق فضای مجازی، فیلم‌ها، سریال‌ها و بازی‌های کامپیوتری و اندرویدی، همه و همه نشان دهنده فشار فزاینده و البته پر هزینه دشمن بر سازه نوپای انقلاب اسلامی است، چون این سازه به سرعت به سمت تمدن شدن در حرکت است، بعون الله العظیم.

نکته چهارم

نکته بسیار مهم در بحث جهاد تبیین این است که برای فهم دقیق تبیین ، جایگاه و شکل اجرای آن باید به نقطه مقابل آن توجه بیشتری کرد که آن ابهام ، احتجاب و پرده افکنی است .محیط ابهام و غبار آلود میدان تاخت و تاز دشمن در تحریف و فریب دادن نسل جوان است ، ایجاد شبهات و عدم پاسخگویی مناسب دستگاه‌های مختلف و بهنگام عمل نکردن در حوزه فرهنگ و دین زمینه مناسب برای تحرکات شیطانی خواهد بود. در واقع عدم شفافیت در مسائل مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی سم مهلک جهاد تبیین است. امروز برنده در میدان رسانه روایت اول است که ما همیشه از آن عقب افتاده ایم.

نقاط پر ابهام در حوزه های مختلف فرهنگی ، سیاسی ، اجتماعی ، اقتصادی و دینی باید به سرعت شناخته شده و رفع ابهام شود و با قدرت کامل اطلاع رسانی شود ، به طور مثال موضع عمل گرای نظام اسلامی در مورد اصل حجاب ، مجازات ساختار شکنان حجاب ، میزان و شکل فعالیت و حضور بانوان در عرصه های ورزشی، فرهنگی و سیاسی و اقتصادی، روشن کردن خطوط قرمز فضای مجازی ، مشخص کردن استانداردهای جذب و دفع در ساختارهای سیاسی و فرهنگی ، بانکداری بدون ربا ، بستن فضاهای رانتی در همه حوزه ها، شکل انعکاس یا عدم انعکاس تجمل و مدرنیته در رسانه ملی ، شفاف سازی بحث وضعیت تغذیه ملی و ....
در این زمینه عده ای که خود را در حوزه های مختلف مرتبط با دفتر رهبری می‌دانند گاهی مبهم گویی هایی را از نظرات رهبری مطرح می‌کنند که محل مناقشه می‌شود، به طور مثال در مورد همین مداحی موضوعاتی مثل استدیو خوانی، شور خوانی، برهنه شدن، نظرات پیرامون سرود و موسیقی و هیئت سکولار.

نکته پنجم

جهاد تبیین به تشخیص رهبرمعظم انقلاب یک ضرورت گذار تاریخی و یا به اصطلاح یک پیچ تاریخی است که جایز نیست به روال گذشته در این مسیر طی طریق کرد. قدرت، سرعت و دقت در این پروژه عظیم نیاز به پیشرانه های به روز تر دارد بدین منظور با تدبیر رهبر حکیم انقلاب استفاده از ظرفیت پرانگیزه جامعه ستایشگری که عمدتا جوان و انقلابی هستندبه عنوان شتاب دهنده این حرکت عظیم باید استفاده شود.

نکته ششم

نکته بسیار اساسی در بحث جهاد تبیین ارتباط جدی جهادگران با عموم مردم به صورت چهره به چهره و رفت و آمد با توده ها و افکار مختلف است حتی مخالفین .اثر شنیدن در دلهای مردم و هم دردی با ایشان و حتی شنیدن انتقادهای تند آنها و کمک به سبک کردن دلهای آنان بسیار ارزشمند است که از آن با عنوان هنر شنیدن یاد میکنیم.

گاهی لازم نیست حتی جواب بدهیم فقط گوش کنیم و سنگ صبور باشیم با رویکرد توجه به جذب نه خدای ناکرده دفع. باید توجه داشت که جهاد تبیین قطعا به جذب حداکثری می‌انجامد اما باید دانست که تبیین حقیقت علاوه بر هزینه های مادی هزینه معنوی و حتی حیثیتی هم دارد.

نکته هفتم

در حرکت عظیم جهاد تبیین باید به نقطه جبهه سازی و سپس جریان سازی و در نهایت قله رفیع همگان سازی برسیم.

دردهای مشترک، هدف گزاری‌های مشترک، کنش های مشترک ، واکنش‌های مشترک، ابزار مشترک و حرف‌های مشترک ما را یه موضع گیری‌های جریانی و قوی و هماهنگ سوق می‌دهد، فلذا نیاز به یک شبکه ارتباطی چابک ضروری به نظر می‌رسد.

نکته هشتم

در جهاد تبیین فقط نباید نقش پدافندی داشت ، بلکه گاهی باید نقش آفندی داشت. فقط عکس العمل داشتن جبهه حق را خسته می‌کند، باید به مرحله عمل و پیش دستی برسیم ، در موضوعات مختلف داخلی، منطقه ای و بین المللی باید فعال شد و قدرت خطر پذیری و ریسک کردن را بالا ببریم و شجاعانه آفند کنیم چون عقبه قدرتمند. اعتقادی، فرهنگی و تاریخی داریم منتظر نباشیم تا رخدادی به وقوع بپیوندد و بعد دفاع کنیم، ارزش‌ها و امتیاز ها و توفیقات انقلاب اسلامی و کشورمان را به رخ جهانیان بکشیم.

نکته نهم

برای یافتن روش‌های جهاد تبیین ابتدا پاسخ به چند سوال ضروری خواهد بود.

۱_چیستی هویت و ماهیت خودمان
۲_بررسی امکانات و ابزارهای خودمان
۳_ چیستی هویت و ماهیت دشمن
۴_ بررسی امکانات و ابزارهای دشمن

در مورد چیستی هویت و ماهیت خودمان و جایگاه نظام اسلامی، در حوزه نظری کارهای خوبی شده است ولی این کارهای رویکرد آفندی و آرایش جنگی ندارد در حالیکه موضوع کار ما جهاد است. همچنین در زمینه ارائه و معرفی همین کارها به جامعه و خصوصاً نسل جوان ضعف احساس می‌شود. در حوزه روش‌ها نیز نیازمند تحول جهادی و انقلابی هستیم در واقع امکانات ما و تکنولوژی ما در این زمینه به روز نیست‌.

اما نقطه قوت ما آنجاست که برد ادراکی در این میدان با جبهه‌ای است که ظرفیت منطقی و قوت استدلال و حقانیت دارد این دقیقاً نقطه ضعف دشمن است چون جبهه دشمن از موارد فوق تقریباً تهی است.

نکته دهم

در روزگاری که رسانه نقش بسیار مهمی در هدایت اذهان عمومی دارد فهم رسانه و ارتباط با رسانه نیاز جهادگران عرصه ستایشگری است.

جریان انقلابی باید تحولی انقلابی با موضوع تبیین را در حوزه رسانه تجربه کند. کاملا بدیهی است که موضوع رسانه اعم از مجازی و غیر آن است ، حضور موثر ، بهنگام و نقطه زن ضرورتی اجتناب ناپذیر برای ستایشگران جهادگر است.

ضعف این بخش هم در بحث سخت افزار و هم بخش نرم افزار کاملا مشهود است ، دستیابی به اینترنت ملی و بالا بردن توانایی‌های درگاه‌های بومی در شبکه های اجتماعی نیاز ضروری و فوری این بخش است.
به نظر می‌رسد در بحث رسانه ملی نیاز به یک کار مدیریتی قوی و علمی و در نهایت چابک سازی و تصفیه نیروی انسانی گریز ناپذیر است.

نکته یازدهم

گاهی در جهاد تبیین و همدردی با مردم همراهی در نقد پیش می‌آید و لذا مطالبه گری تولید می‌شود نکته مهم اینجاست که در این ارتباط لطیف جهاد تبیین با نقد و مطالبه گری اسیر احساسات و تند روی ها نشویم و پا را از انصاف خارج نکنیم ، به گونه ای نباشد که خط قرمزها زیر سوال برود ، همان نگرانی حضرت آقا که فرمودند مواظب باشید جریان عدالت خواه و مطالبه گر رادیکال نشود در اینجا هم صدق می‌کند، جهاد گر بداند که خود نیز خواسته یا ناخواسته در معرض بمباران های فکری و رسانه ای دشمن است.

نکته دوازدهم

هدف دشمن تبدیل عملیات روانی به عملیات میدانی است تمام این سیاه نمایی‎ها، نفرت پراکنی‌ها ، یاس آفرینی‌ها ، تشویش‌ها و اعتماد زداییها را نباید تنها یک جنگ روانی برای القای یک سلسله پیام‌ها در ذهن مخاطب دانست بلکه فرایند مذکور که در لباس یک عملیات رسانه‌ای محقق می‌شود در عین اینکه خود یک هدف است وسایل و ابزاری برای هدف اصلی تر یعنی ایجاد آشوب و برهم زدن نظم اجتماعی می‌باشد که می‌تواند بسیار خسارت بار و سنگین برای انقلاب اسلامی تمام شود.

توجه به جنگ روانی دشمن و زمین بازی جنگ ترکیبی که آن را طراحی کرده نیاز ضروری جهادگر میدان سخت جهاد تبیین است. باید دانست دشمن استادتحریف و قلب حقایق است.
توجه به دو آیه از قرآن کریم
۱ _آیه ۴۶ سوره نسا
مِنَ الَّذِينَ هَادُوا يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ عَنْ مَوَاضِعِهِ
۲_آیه ۷۵ سوره بقره
فَرِيقٌ مِنْهُمْ يَسْمَعُونَ كَلَامَ اللَّهِ ثُمَّ يُحَرِّفُونَهُ مِنْ بَعْدِ مَا عَقَلُوهُ وَهُمْ يَعْلَمُونَ

اهمیت جهاد تبیین، باید ها و نباید ها
مداح اهل بیت سید محسن بنی فاطمی

ارسال نظرات
آخرین اخبار