مشارکت حداکثری در انتخابات سبب افزایش فاکتور قدرت سیاسی ایران در نظام بین الملل می شود
دکتر محسن محمدی الموتی در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار بسیج زنجان؛ با اشاره به نظم نوین جهانی با بیان اینکه در حال حاضر در نظام بین الملل وارد دوره ای شده ایم که طبق گفته کارشناسان و تحلیلگران از آن به عنوان دوران گذار یاد میکنند،گفت:وقتی صحبت از نظم بین المللی میکنیم، منظور چینش و توزیع توانمندی های مادی قدرت های بزرگ است.
استادیار روابط بین الملل دانشگاه علوم اسلامی شهید محلاتی خاطرنشان کرد: با مشاهده سیر تحولات تاریخی در نظام بین الملل میتوان فهمید که هرجا عنصر قدرت دچار تغییر و تحول می شود نظم بین المللی هم متاثر از تغییر قدرت تغییر میکند یعنی می توان گفت که این هندسه تغییر میکند.
محمدی الموتی با اشاره به اینکه از قرن ۱۷ و ۱۸ میلادی و شکل گیری انقلاب های تکنولوژیک نظیر اکتشاف ماشین های بخار تا تسلیحات تا موضوعات فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی این فاکتور قدرت متاثر از تاثیر امواج تکنولوژی دچار تحول شده است،تصریح کرد: در نتیجه نظم بین الملل نیز دچار تحول می شود.
رئیس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه علوم اسلامی شهید محلاتی با بیان اینکه بر همین اساس در این دوران تاریخی نظم امپراتوری، نظام موازنه قوا و نظام امنیت دسته جمعی به ترتیب شکل می گیرد،افزود: با شروع جنگ جهانی دوم نظام امنیت دسته جمعی از هم پاشید و یک نظم جدیدی به نام نظم دوقطبی شکل گرفت.
وی با تاکید بر اینکه با فروپاشی شوروی نظم دو قطبی به پایان رسیده و یک نظم هژمونیک مبتنی بر تسلط آمریکایی ها به وجود آمد،گفت:این هژمون در ادبیات روابط بین الملل یعنی یک ساختار قدرتمند بلامنازع که هم از قدرت مادی و هم ز قدرت جلب رضایت دیگران برخوردار بود.
محمدی الموتی با بیان اینکه قدرت هژمونی آمریکا از سال های ۲۰۰۲-۲۰۰۳به دلیل هزینه های جنگ افغانستان و عراق ،خیزش بازیگران جدید در حوزه اقتصادی و تجاری،مطرح شدن نهادهای بین المللی جدید مانند شانگهای و بریکس و نیز روی کار آمدن ترامپ که که قدرت نرم آمریکا را زیر سوال برد ، رو به افول گذاشت،ادامه داد: این افول و نیز ظهور بازیگران نوظهور بحث انتقال قدرت از غرب به شرق را در دستور کار قرار داد.
استادیار روابط بین الملل دانشگاه علوم اسلامی شهید محلاتی با بیان اینکه دوران گذار ویژگی ها و مختصاتی دارد،تصریح کرد:در این دوره ماهیت قدرت به شدت متکثر شده و همچنین تغییر ماهیت منازعات از دیگر ویژگی های این دوره است یعنی ماهیت منازعه به شکل نامتقارن درمی آید که امروز نمونه آن را در اسرائیل می بینیم پس از صد و اندی روز که از حمله نظامی به غزه می گذردچ هنوز نتوانسته به آن اهداف اعلامی خود دست یابد چرا که صحنه بازی نامتقارن است.
محمدی الموتی با یادآوری اینکه تجربه های تاریخی نشان داده در درگیری های نامتقارن به رغم اینکه طرف به ظاهر کوچکتر تلفات بسیاری را می دهد اما الزاما طرف بزرگتر پیروز میدان نیست،اذعان کرد:در فضای جنگ غزه چنین فضایی را مشاهده میکنیم که چشم انداز روشنی برای طرف اسرائیلی برای پیروزی به معنای تحمیل اراده وجود ندارد لذا آن ها تلاش میکنند با اقداماتی نظیر ترور سرداران ایرانی و جبهه مقاومت به گونه ای خود را از این باتلاق نجات داده و عرصه بازی را غزه به یک عرصه دیگر منتقل کنند تا بتوانند خود را از این فضا نجات دهند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در دوره گذار تغییر ماهیت منازعات را داریم،گفت: در این دوره با فضایی به نام شبکه ای شدن مواجهیم که پیچیدگی،انعطاف و سیالیت از دیگر ویژگی های آن است.
این کارشناس مسائل سیاسی با تاکید بر اینکه در این دوره با پدیده ای به نام آونگی رفتار کردن دولت ها مواجهیم،بیان داشت: یعنی رقابت در عین همکاری و همکاری در عین رقابت که در کشورهایی نظیر ترکیه ،هند و عربستان این رفتارها مشهود است.
محمدی الموتی با اشاره به اینکه جایگاه و اهمیت مناطق راهبردی در این دوره خود را نشان میدهد،افزود:در این فضای جدید جایگاه جمهوری اسلامی ایران طبیعتا با مولفه های قدرتش سنجیده می شود.
وی ادامه داد:هر زمان که بتوانیم عنصر قدرت را در همه حوزه ها تقویت کنیم این توانمندی را به ما می دهد که در مواجهه با بازیگران بیرونی اراده خود را تحمیل کنیم.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه قدرت مولفه های دیگری نیز دارد،تصریح کرد: یکی از چالش هایی که در حوزه قدرت داریم چالش اقتصاد است چرا که اگر ما بتوانیم پتانسیل اقتصادی قدرتمان را مشابه قدرت دفاعی تقویت کنیم طبیعتا توانسته ایم این توازن را تا حد زیادی ارتقا بخشیم.
وی در ادامه با بیان اینکه اسفندماه امسال یک آزمون مهم به نام انتخابات را در پیش رو داریم،گفت: از این منظر که ما در یک فضای خاص منطقه و بین المللی قرار گرفته ایم و اگر مشارکت بالا و گسترده ای شکل بگیرد، فاکتور قدرت سیاسی ایران افزایش پیدا کرده و بالطبع توان چانه زنی ما در نظام بین الملل نیز افزایش می یابد.
کارشناس مسائل سیاسی در پایان یادآورشد:اگر مردم با انتخاب درست و آگاهانه خود نمایندگان کارآمد، متخصص و قوی انتخاب کنند که بتوانند مشکلات اقتصادی و معیشتی موجود در جامعه را برطرف کرده و از سوی دیگر نگاه مثبت به تقویت قدرت دفاعی کشور و جبهه مقاومت داشته باشند در این صورت جایگاه ایران در دوران گذار بیش از پیش تقویت خواهد شد.