به گزارش خبرگزاری بسیج از اردبیل ، داور بستام روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: بر خلاف تصور عموم که فکر میکنند بارش برف اخیر تمامی کاستیهای منابع آب در استان را برطرف کرده است، این بارشها تنها بخشی از کاستی آبهای سطحی استان را بهبود خواهد بخشد و نباید به دلیل بارشهای فعلی، مدیریت منابع آب در بخشهای مختلف را به حال خود رها کرده و از آن غافل شد.
وی اضافه کرد: این بارشها تنها در درازمدت و ماههای آتی موجب عقب افتادن یک دوره آبیاری در بخش کشاورزی را منجر خواهد شد و تصور اینکه این بارشها وضعیت آبخوان دشت را بهبود کامل خواهد بخشید، درست نیست.
بستام ادامه داد: متوسط بارش استان در دوره بلند مدت ۲۵۰ میلی متر است که با کشت محصولات پر آب بر سازگاری ندارد و باید در نوع کشت تجدید نظر اساسی شود.
این کارشناس مسائل آب با تاکید بر اینکه در کشت محصولات نباید استان اردبیل را با مناطق پرآب مقایسه کرد بیان کرد: جهاد کشاورزی استان باید بر اساس منابع آب موجود و مستند، الگوی کشت برای کشاورزان منطقه تعریف کند تا در آینده دچار تنش آبی در استان نشویم.
منابع آب استان اردبیل به لحاظ کیفی و کمی افت کرده است
مدیر حفاظت و بهرهبرداری از منابع آب استان اردبیل ادامه داد: منابع آبی ما هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی در سالیان اخیر دچار افت شده و این موضوع علاوه بر اینکه میزان بهرهوری محصول را پایین آورده بلکه موجب از بین رفتن کیفیت خاک منطقه نیز شده است.
وی با بیان اینکه آبخوان دشت اردبیل با وجود چنین بارشهایی قابل احیا نیست، افزود: این بارشها در ماههای آتی در صورت تبدیل شدن به روانابها در پشت سدها جمع خواهد شد تا در ماههای بهار و تابستان مورد استفاده کشاورزان قرار بگیرد.
بستام خاطرنشان کرد: بخش کشاورزی باید با سیاست اصلاح پروانه بهرهبرداری توسط وزارت نیرو همراهی کند و توسعه اراضی به بهانه اصلاح پروانه و افزودن بر میزان مصرف چاره کار نخواهد بود.
مدیر حفاظت و بهرهبرداری از منابع آب شرکت آب منطقهای اردبیل ادامه داد: در حال حاضر بیش از سه هزار حلقه چاه مجاز در دشت اردبیل وجود دارد که بیش از ۷۵ درصد آنها در بخش کشاورزی فعال است که بیشترین تاثیر را در افت سطح منابع آب زیرزمینی دارند.
وی با بیان اینکه سطح آبخوان دشت اردبیل طی پنج دهه اخیر بیش از ۱۳ متر افت داشته است، افزود: کشاورزان ، بهرهبرداران و مالکان چاههای کشاورزی باید متوجه این امر بشوند که دیگر کشت محصولات پرآب بر مثل سیب زمینی سپری شده است و باید بر اساس اعلام برنامهها و سیاستهای وزارت نیرو و جهاد کشاورزی تغییر الگوی کشت را جدی بگیرند.
به گزارش ایرنا ، بر اساس آمارهای موجود استان اردبیل از نظر بارندگی در مقایسه با استانهای واقع در شمالغرب کشور، شامل استانهای آذربایجانشرقی، آذربایجانغربی، زنجان که به لحاظ اقلیمی در شرایط نسبتا مشابهی میباشند، در جایگاه چهارم قرار دارد.
تاکنون ۱۰ سد مخزنی بزرگ و ۴۲ سد مخزنی کوچک در استان اردبیل احداث شده است.