بیجار و جاذبه‌های گردشگری آن میزبان مهمانان نوروزی کردستان

هر ساله در آستانه نوروز شهرستان کهن دیار گروس، بیجار بام ایران میزبان مهمان زیادی از سراسر کشور است که برای تجربه آب‌وهوای کوهستانی و جاذبه‌های بکر و گردشگری آن، در تعطیلات نوروز به این منطقه مسافرت می‌کنند.
کد خبر: ۹۵۸۶۸۶۹
|
۰۱ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۴:۰۷

به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از کردستان، کهن دیار هفت هزار ساله بیجار گروس را با آثار و بنا‌های تاریخی‌اش می‌شناسند و از آنجا که تاکنون گزارشات زیادی از این دیار در رسانه‌ها منتشر شده است، علاقه‌مندان و گردشگران زیادی برای یک تجربه جدید راهی این شهرستان می‌شوند.

آثار بجا مانده که قابلیت بازدید و جاذبه گردشگری نیز دارند را می‌توان به بازار سنتی شهر بیجار، پل تاریخی گل قشلاق، قلعه قمچقای، امامزاده حمزه عرب و امامزاده عقیل و مسجد خسروآباد اشاره کرد هر ساله میزبان جمعیت زیادی از مهمان نورزی است.

اولین بنای گردشگری هر شهر و دیاری را در بازار سنتی آن جستجو می‌کنند، بازار تاریخی این دیار نیز که یکی از آثار تاریخی تقاطع توحید شمالی و اردلان قرار دارد که در ساخت آن از مصالح آن سنگ و آجر با ملات گچ، آهک و ساخت گنبند‌های کوچک برای تهویه هوای تازه، طاق رومی و هفت دهنه تیمچه حاج شهباز در ضلع جنوبی است به نوع خود از جاذبه‌خواصی برخوردار است که با شماره ۲۵۹۱ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

تیمچه امیرتومان هم که خارج از محدود بازار سنتی با فاصله کمتر از ۵۰۰متر قرار دارد و هم اکنون اداره میراث فرهنگی و گردشگری در آن مستقر است هم در دوره حکومت صفویان احداث و در دوره سلطنت قاجاریان مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت که شامل یک حیاط مرکزی با ۱۲ دهنه است و مصالح بیشتر از سنگ و آجر با ملات گچ و آهک می‌باشد، پوشش سقف از نوع رومی است که با کاربندی‌های آجری بصورت خفته و راسته بسیار زیبایی خودنمایی می‌کند.


پل و قلعه صلوات آباد

هر ساله در فصل بهار، کمتر مهمان نورزی را می‌توان یافت که در طول اقامت خود در بیجار، سه یا چهار بار به این منطقه مراجعه نکرده باشد و خاطرات زیبای خود را با تصاویر گوشی و دوربین عکاسی ثبت و ضبط نکرده باشد، منطقه صلوات آباد بیجار هم یک قلعه تاریخی عظیم در دل خود دارد و هم یک پل ارتباطی تاریخی دارد.

این اثر در ۱۵کیلومتری راه ارتباطی بیجار به تکاب بر روی رودخانه قزل اوزن در جوار روستای صلوات آباد قرار دارد، این اثر زیبای تاریخی با عناصر ویژه دوران صفویه با استفاده از سنگ‌های حجاری شده است که در ساخت این پل تارخی از قوس‌های تیز و نیزه‌دار سکو (پاشنه‌ها و فشارشکن‌های) با ۹ دهنه است که دارای اندازه‌های متفاوت و طول آن ۱۳۰متر است که ارتفاع آن در بیشترین نقطه ۱۲ متر است و به شماره ۱۶۰۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.


روستای گل قشلاق را با پل تاریخی آن می‌شناسند

پل تاریخی گل‌قشلاق بر روی رودخانه قزل اوزن که از آن در رنج بالایای طبیعی و عدم توجه مسئولین وقت، یک دهنه غربی باقی مانده به آثار دوران صفویه بر می‌گردد، این پل عرض نسبتا زیادی داشته است، یک راه ارتباطی مهم در گذشته به حساب می‌آمد و اصول پل با احتساب ۲ انتهای آن ۱۰۴متر، حداکثر ارتفاع ۱۲متر و عرض گذرگاه آن ۶متر و ۵۰سانتی‌متر است.

در طراحی این سازه چهار دهنه وسیع با طاق جناقی و ابعاد مختلف بنا شده بود که حجم زیاد آب از دهانه غربی پل جریان داشته است، بر روی پل نیز آب گذر‌هایی در ۲طبقه ساخته که دارای کاربرد‌های مختلفی بوده است، این اثر بجا مانده به شماره ۸۰۴۳ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

قلعه مرموز قمچقای با کتیبه‌های تاریخی‌اش

مهمان نوروزی که پس از گشت و گذار در صلوات آباد به وجه آمده‎اند، دومین منطقه گردشگری بیجار با بدون شک قمچقای انتخاب خواهند کرد، این اثر زیبای تاریخی در یک کیلومتری غرب روستای گردشگری قمچقای و در دره معروف به هفت آسیاب واقع شده است، کتیبه‌ایی بر روی صخره‌ای به ارتفاع ۱۵متری از سطح دره قرار دارد که بر اساس تحقیقات صورت گرفته اثر متعلق به هزاره چهارم قبل از میلاد است، نوع خط آن هیراتیک (نیمه تصویری) بوده که به گفته صاحب نظران برای اولین باراست که چنین کتیبه‌ای با این قدمت در غرب کشور کشف شده است.

آقای سبحانی فرمانده گردان برادران بیجار, [۳/۱۸/۲۰۲۴، ۲:۰۴ PM]قلعه تاریخی قمچقای هم برای اولین بار در سال ۱۳۴۶ توسط آقای بابک رادنورد شناسایی شد و در سال ۱۳۴۸ مجدد توسط هیاتی از کارشناسان مورد بررسی قرار گرفت، قلعه در فاصله پنج کیلومتری غرب روستای قمچقای و به دره‌های مخوفی است که از سه طرف قلعه را احاطه کرده است، بدلیل موقعیت خاص استراتژیکی این اثر در سه جهت شرقی، غربی و جنوبی فاقد استحکامات دفاعی بوده و تنها ضلع شمالی که در حقیقت قسمت ضعیف قلعه را شامل می‌شود دارای دیواری به ارتفاع ۲۰ متر است، تنها راه دسترسی قلعه که گذرگاه باریکی است، از سمت شمالی بر بالای اثر نیز آب انبار‌هایی در دل سنگ کنده شده که می‌توان آن را از شاهکار‌های معماری قلعه دانست.

در ضلع جنوب شرقی تونلی در دل سنگ کنده شده که ارتباط بالای قلعه با بخش‌های پایین دست امکان پذیر است که در مواقع اضطراری از آن بعنوان راه فرار مورد استفاده قرار گرفته و این اثر به نیمه اول هزاره اول قبل از میلاد برمی‌گردد که در عصر پارته و ساسانیان و در زمان رونق آتشکده آذر گشنسب در تخت سلیمان نیز مورد استفاده قرار می‌گرفته است، این اثر تاریخی در زمان مغول (ایلخانان) مورد استفاده قرار می‌گیرد و بعد از آن دیگر هیچ وقت عظمت و شکوه خود را باز نیافت، این اثر ارزشمند به شماره ۱۷۲۱ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.


امامزاده حمزه عرب هر هفته میزبان مردم است

امامزاده حمزه عرب را می‌توان یک اثر فرهنگی فاخر در حوزه مذهب شیعه نام برد، سالیان سال است که این مکان زیارتی میعادگاه عاشقان و دلداگان اهل بیت است که تمام دلتنگی کربلا و مشهد مقدس را در این امام زاده تسکین می‌دهند، بقعه‌ای واقعه شده در قله کوهی که دیگر آن را کوه حمره عرب می‌نامندو در فاصله ۱۰کیلومتری شرق بیجار قرار دارد.

امام زاده حمزه عرب که در طول حیات طیبه و به لحاظ حاکمان ظالم وقت به اجبار در بلندترین نقطه این کوه زندگی می‌کردند، برای هدایت مردم از ارتفاع این کوه از سطح دریا ۲ هزار و ۵۴۲ متر است پایین می‌آمدند و دوباره به همین مکان فعلی رجعت می‌کردند، با رشد و پیشرفت کنونی صنعت و علم، بیش از ۶۰درصد ارتفاع دامنه را می‌توان با خودرو یا موتورسیکلت طی نمود و مابقی مسیر تا بنای امامزاده با پله‌های بتونی مسطح شده است.

در گذشته شامل یک اتاق کوچک با ورودی بود که بیشتر جهت استراحت زائران مورد استفاده قرار می‌گرفت و اتاق اصلی با پوشش سقف گنبدی که آرامگاه امام زاده در وسط آن قرار داشته است که مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است و امروز هم آب شرب و هم از نعمت برق و گاز طبیعی بهره‌مند شده است.


دومین بنای مهم زیارتی بیجار امامزاده عقیل

منطقه حسن‌آباد یاسوکند که در کیلومتر ۶۵ شمال شهر بیجار و در راه بیجار به زنجان قرار دارد، بنای امامزاده یکی از قدیمی‌ترین آثار معماری دروران اسلامی در استان کردستان است که قدمت آن به دروران سلجوقیان بر می‌گردد که بر روی تپه‌ای تاریخی قرار گرفته که آثار فراوانی از سفالینه دوران سلجوقیان در سطح آن پراکنده شده است، این بنا مربع شکل در ابعاد آن ۶متر و ۵۰سانتی‌متر در ۶متر ساخته شده است که در هر یک از اضلاع آن طاق نما و در گوشه‌ها فیلپا‌هایی به شکل دایره‌ای تعبیه شده که زیبایی خاصی به این اثر ارزشمند داده است.

در امام زاده از تزئینات گچبری زیبا و کتیبه‌هایی به خط کوفی در داخل و بیرون است که حاوی آیات قرآنی است، نوع معماری امام زاده، به دوران سلجوقیان باز می‌گردد که تداوم استفاده از آن را در زمان ایلخانان را نشان می‌دهد، این بنا را می‌توان در شمار مهمترین بنا‌های ایران به حساب آورد که این اثر ارزشمند به شماره ۱۹۳۱ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.


مسجد خسروآباد هم در نوع خود بسیار ارزشمند است

روستای خسروآباد در حد فاصله ۴۵کیلومتری جنوب بیجار از نعمت مسجدی تاریخی برخودار است، بنای مسجد متعلق به دروران زندیه است، شبستان مسجد دارای ۶ستون مدور و قطور است که ۱۵پوشش گنبدی است، مصلای تابستانی در ضلع شمالی، ایوان جنوبی و حجره‌هایی که بعنوان اتاق‌های طلاب و خادمین استفاده شده و با آجرکاری‌هایی با طرح‌های گوناگون در بخش‌های داخلی و خارجی از ویژگی‌های این مسجد تک ایوانی است که به شماره ۲۶۰۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

کهن دیار گروس با قدمتی بیش از هفت هزار و ۵۰۰سال که در سه سال اخیر با کشف آثار تاریخی و کاوش تپه محافظت شده تاریخی بیجار به دست آمده است، بیش از ۵۰۰ اثر تاریخی و باستانی را در دل خود جای داده و بیش از ۲۲۰ مورد آن به ثبت ملی رسیده است، بیجار در ۱۴۲ کیلومتری شرق شهر سنندج مرکز استان کردستان به دلیل قدمت تاریخی، مناظر طبیعی و جغرافیای خاص، از مکان‌های دیدنی و جذاب برخوردار است که در قسمت‌های مختلف این شهرستان پراکنده است.



انتهای پیام/

ارسال نظرات
آخرین اخبار