به گزارش خبرگزاری بسیج از بوشهر، همزمان با 15 ماه مبارک رمضان در سالروز میلاد کریم اهل بیت امام حسن مجتبی(ع) آیین رمضانی و جشن گرگیعان یا گرگشو در شهرستانهای جنوبی استان بوشهر پس از اقامه نماز با حضور و مشارکت کودکان برپا میشود.
روایات مختلفی درباره این جشن نقل شده است، گفته میشود وقتی امام حسن مجتبی(ع) چشم به جهان گشود، پیامبر اکرم(ص) از خوشحالی به کودکان محله شیرینی و خوراکی هدیه داد، از آن سال به بعد کودکان میلاد این امام معصوم(ع) با برپایی جشن، با مراجعه به در خانهها از ساکنان آن شیرینی هدیه میگرفتند.
در این آیین کودکان از ابتدای غروب شب میلاد امام حسن(ع) در حالی که بهسمت خانه همسایهها راه میافتند، سنگها را به هم میکوبند و با ریتم آن، همنوایی میکنند و ترانه میخوانند؛ با خواندن این اشعار بر درب منازل میکوبند و منتظر گرفتن شیرینی و هدیه از صاحبخانه میشوند، این آیین سنتی گَرگیعان نام دارد.
یک پژوهشگر در شهرستان دیر درباره گرگیعان (گرگشو یا گره گشو) میگوید: قبل از شب 15 ماه مبارک رمضان مادر خانواده به سلیقه خودشان کیسه کوچکی را که گرگشویی نام دارد، برای کودکان آماده میکنند.
عبدالحسین بحرینینژاد افزود: در این آیین کودکان در گروههای چند نفری به راه میافتند و درب منازل همسایهها را میکوبند و با سردادن شعار گرگشو، دوکلوبشو، سی فردشو درخواست شیرینی و هدیه میکنند.
وی اضافه کرد: گرگشو یا گرگیعان شامل تنقلات از جمله بیسکویت، نقل، شکلات، کشمش و نخود یا ذرت است که در این هنگام صاحبخانهها شیرینی به کودکان هدیه میدهند و در کیسههای آنان میریزد.
بحرینینژاد ادامه داد: اگر خانوادهای دارای نوزاد باشد 7 نوع هدیه را تهیه میکند و این جشن گرگیعان از آیینهای کهن این سرزمین است که توسط کودکان در شهرهای دیر، کنگان و عسلویه از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است.
شایان ذکر است این آیین علاوه بر بندر دیر در شهرهای بنک، کنگان عسلویه چاه مبارک و نخل تقی در شهرها و روستاهای جنوب استان بوشهر نیز مرسوم است و در شب گذشته علاوه بر کودکان حضور افراد جوان و نوجوان نیز در این مراسم به چشم میخورد.
گفتنی است کودکان پس از دریافت هدیه بهصورت دسته جمعی برای سپاسگزاری از صاحب خانه فریاد میزنند «خونه گچی، پر همه چی» اما خانهای که به کودکان هدیه ندهد با شعار «خونه گدا، هیچیش ندا» یا شعارهای مشابه مورد انتقاد قرار میگیرد.
این مراسم تا حدود نیمه شب پانزدهم ماه رمضان ادامه دارد و کودکان وقتی به خانه خود باز میگردند، سفرهای را پهن میکنند و شیرینیها که دریافت کردهاند میان اعضای خانواده تقسیم میکنند.
علاوه بر اینکه این آیین دیرینه و فرهنگ قدیمی در این خطه از جنوب استان بوشهر برگزار میشود، درآمد خوبی برای مردم و کسبه در شهر خواهد بود که اجناس خود را بفروش میرسانند.
آیین گرگیعان را میتوان نشانه دوستی و عشق به اهل بیت(ع) دانست.
انتهای پیام/