به گزارش خبرگزاری بسیج استان مرکزی؛ رابطه خانوادهها با توسعه شبکههای مجازي و علل گوناگون ديگر روز به روز کمتر میشود و فاصله بین اعضای خانواده بیشتر، این مسأله هر روز پر رنگتر و براي جامعه خطرناکتر میشود چراکه خانواده یکی ارکان مهم جامعه است.
خانواده نخستین مکانی است که اشخاص از آن جا زندگی خود را آغاز ميکنند و شالوده شخصیتشان شکل میگیرد و همه ما می انیم که خانواده تأثير شگرفی در تقدیر و آينده ما دارد.
اعضای خانواده به علل مختلفی از هم دورتر شدهاند و وقت اندکی را با هم میگذرانند به طوری که روز به روز زماني که اعضای خانواده در طول روز با هم سپری ميکنند کم و کمتر میشود و از جمله مواردی که باعث دورشدن خانواده میگردد ازاین قبیل است:
الگوبرداری از والدین:
یکی از شایعترین دلایل فاصله گرفتن افراد یک خانواده از هم الگوبرداری انسانها از خانواده خود در زمان کودکی است. زمانی که کودک سن کمی دارد از پدر یا مادر خود به شدت الگو برداری میکند. از طرفی وقتی پدر و مادر هنگام ناامید شدن، تجربه یک احساس منفی یا ناخوش آیند و عصبانیت از یکدیگر فاصله میگیرند، فرزندان نیز در آن دوران از والدین خود الگو برداری میکنند. این الگوبرداری از پدر و مادر در دوران کودکی باعث میشود که در بزرگسالی در مواجهه با اتفاقات و احساسات مشابه، عمل مشابهی را انجام دهند.
کنترل بیش از حد والدین:
یکی دیگر از عوامل، کنترل و اعمال قدرت بیش از اندازه یکی از اعضای خانواده روی سایر اعضا است. در همه خانوادههایی که یکی از اعضای خانواده که ممکن است پدر یا مادر یا شخص دیگری سعی میکند که روی سایرین قدرت و کنترل بیشتری داشته باشد، این عمل باعث ایجاد فاصله بین اعضا میشود.
طلاق و ازدواج جدید:
طلاق و ازدواج جدید یکی دیگر از دلایل ایجاد فاصله بین اعضای خانواده است. گاهی اوقات افراد در شرایطی قرار میگیرند که مجبور میشوند بین خانواده جدید و فرزند زندگی قبلی خود یکی را انتخاب کنند. یا اینکه بعد از طلاق پدر و مادر، فرزند مجبور میشود بین این دو یکی را انتخاب کند. در همه این موارد ایجاد فاصله بین اعضای خانواده امکانپذیر است و طبیعتا تجربه دردناکی را برای اعضا ایجاد میکند.
مراقبت از پدر و مادر:
یکی از مواردی که این روزها شایع شده است مراقبت از پدر و مادر پیر است. وقتی بین اعضای خانواده توافق شده باشد که به صورت دوره ای هر یک از پدر و مادر پیر خود مراقب کنند و اما یکی از اعضا از این برنامه ریزی سرپیچی کند و کار درست را انجام ندهد می تواند باعث ایجاد فاصله و اختلاف بین سایر اعضا شود. این موارد می بایست سریعا به بحث و گفت و گو گذاشته شود.
کمبود انعطافپذیری:
بعضی از خانوادهها هیچ انعطاف پذیری ندارند. آن ها نمی توانند بعد از سختی ها دوباره خودشان را ریکاوری کنند و با هر تنشی، اختلاف پیدا می کنند. کمبود انعطاف پذیری و کمبود توانایی برای وفق دادن خود با شرایط مختلف، می تواند عامل دوری و فاصله اعضای خانواده از یکدیگر باشد.
مشکلات اقتصادی:
شاید یکی از عوامل بسیار مهمی که باعث شده تا خانواده های امروزی از هم فاصله بگیرند، مشکلات اقتصادی است. به خصوص از چند سال پیش تا الان وضعیت اقتصادی کشور به شدت دچار مشکلاتی شده است که نتیجه آن طبیعتاً در زندگی افراد جامعه هم نمایان می شود. پدر و مادری که برای رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی خانواده هر دو کار میکنند، طبیعتا زمان های کمتری را هم در کنار هم هستند و این اگر به درستی مدیریت نشود می تواند باعث ایجاد مشکلات و دور شدن اعضای خانواده شود.
عدم توانایی برای ایجاد و برقراری یک روابط مؤثر:
از عوامل هم دیگری که مشاوران روانشناسی حوزه خانواده بر آن تاکید دارند، عدم توانایی در برقراری ارتباط موثر بین اعضا می باشد. مهارت های ارتباطی و برقراری ارتباط موثر با یکدیگر جزء جدایی ناپذیر بین اعضای یک خانواده است. که عموما افراد از این مهارت های مهم برخوردار نیستند و این میتواند باعث بروز مشکلات جدی در رابطه بین افراد شود.
پیشرفت تکنولوژی:
عامل مهم دیگری که باعث افزایش فاصله بین اعضای خانواده شده است، شبکه های اجتماعی و پیشرفت تکنولوژی است. شاید شایع ترین عامل آن اپلیکیشن هایی نظیر اینستاگرام است که افراد عموما به آن اعتیاد پیدا کرده اند و در طول روز بدون هیچ گونه هدفی در آن می چرخند! استفاده بدون هدف از شبکه های اجتماعی و مشخص نکردن زمان استفاده، می تواند باعث بروز مشکلات شدید ارتباطی بین اعضای خانواده شود.
سرزنش و نصیحت بیش از اندازه:
سرزنش کردن بیش از حد که عموما بابت خطای دیگران انجام می شود میتواند باعث ایجاد فاصله و دوری افراد از هم شود. خصوصا اگر این کار ملامت و سرزنش کردن در جمع اتفاق بیافتد! خانواده هایی که در آن والدین بیش از اندازه به سرزنش فرزندان خود میپردازند، قطعا باعث ایجاد دوری فرزند از خانواده می شوند.
اعتیاد به مواد مخدر:
اعتیاد به مواد مخدر یکی از مشکلات جامعه امروزی ماست، میتواند باعث ایجاد فاصله بین فرد معتاد و سایر اعضای خانواده شود که به مرور اتفاق می افتد.
راهحلهایی برای نزدیک شدن اعضای خانواده به یکدیگر
*در روزهای تعطیل و سایر روزها دور هم جمع شوید و به دیدن اقوام بروید و دورهمی خانوادگی و فامیلی را به قانون تبدیل کنید.
*در جمع خانوادگی برای شخصیت یکدیگر حریم قائل باشند و وارد حریم شخصی یکدیگر نشوند یا با پرخاشگری و توهین به یکدیگر بی احترامی نکنید.
*اشخاص خانواده باید یکدیگر را ارزشمند بدانند و برای هم وقت بگذارند و به حرف های یکدیگر گوش داده و با هم همدلی نمایند.
*اعضای خانواده نباید یکدیگر را سرزنش کنند و اگر یکدیگر را نقد می کنند این نقد باید همراه با احترام باشد.
*افراد خانواده باید از تهدید، مسخره و تحقیر یکدیگر خودداری کنند.
*اعضای خانواده باید بتوانند پیام دوست داشتن را در فضای نشست ها منتقل کنند. نشان دادن دوست داشتن موجب ایجاد فضای صمیمی و محبّت آمیز در خانواده می شود.
*در دورهمی خانوادگی هرگونه غیبت، بدگویی، گلایه و شکایت را ممنوع کنید.
*بین فرزندانتان تفاوت قائل نشوید و به عنوان والدین نقش ارتباط دهنده داشته باشید.
*دورهمی خانوادگی را ساده برگزار کنید.
*همه افراد خانواده در همه چیز اشتراک ندارند پس اصل انعطافپذیری در دورهمی خانوادگی بسیار مهم است.
*به بهانه های مختلف دور هم جمع شوید.
حوريا بروجرديان كارشناس ارشد مشاوره