مطالبه میراث فرهنگی شاهرود از دستگاههای اجرایی در حفظ آثار تاریخی/رتبه اول ثبت آثار در استان
به گزارش خبرنگار بسیج، مرتضی نظری رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود ظهر امروز در نشست خبری با خبرنگاران در مجموعه پذیرایی دارچین، با ارائه گزارش ۲۰ ماهه این اداره، با اشاره به رشد ۷۰۰ درصدی برگزاری جشنوارههای گردشگری که ۱۵ مورد است، افزود: این جشنوارهها با ارائه تولیدات صنایع دستی خانگی در راستای امید آفرینی و نشاط اجتماعی و اشتغالزایی انجام شدهاست.
وی با اشاره به برگزاری مارتن نجوم کشوری برای اولین بار در منطقه چاه جام شاهرود، از توسعه ۵۰ درصدی تأسیسات گردشگری در شهرستان خبر داد و گفت: ۲ دفتر خدمات گردشگری در شهرستان اضافه و ۸ اقامتگاه بوم گردی نیز تأسیس شد که در مجموع به ۵۱ مورد رسیدهاست.
نظری با بیان اینکه در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به عنوان دبیرخانه برتر ستاد خدمات سفر استان سمنان انتخاب و اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان به عنوان اداره برتر استان در سال گذشته معرفی شدهاست، ادامه داد: تبلیغ و ترویج و توسعه حوزه صنایع دستی مورد تاکید است و برگزاری نمایشگاههای مختلف در معرفی صنایع دستی با ۲۰ نمایشگاه در ۲۰ ماهه گذشته پیگیری شدهاست.
رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود اضافه کرد: در جشنوارهها فروشگاه صنایع دستی برپا و اقامتگاهها باید اتاق صنایع دستی داشتهباشند و در این راستا نسبت به گذشته رشد ۴۰۰ درصدی را داشتیم و ۳۰ هنرمند شاخص به نمایشگاههای کشوری اعزام شدهاند.
وی با اشاره به برگزاری دورههای آموزشی متعدد، اظهار کرد: ۱۲ دوره آموزشی تخصصی صنایع دستی برگزار که با موضوعات بازاریابی و مهارت افزایی زندانیان و... بوده و در مهر اصالت ملی هم رشد ۳۰۰ درصدی داشتهایم.
نظری به برگزاری رویدادهای ملی برای فروشگاههای آنلاین و اولین رویداد صنایع خلاق و فرهنگی در پارک علم و فناوری اشاره کرد و افزود: اولین خانه خلاق استان در شاهرود برنامه ریزی و به سرانجام رسیده و بزرگترین خانه خلاق استان، خانه خلاق توران صنایع دستی با هدف حوزه بازاریابی و فروش و آموزش صنایع دستی برای صادرات ایجاد که تا یک ماه آینده با حضور معاون وزیر علوم افتتاح میشود.
وی با بیان اینکه اولین بار در کشور بزرگترین رویداد در حوزه صنایع دستی و مهر اصالت صنایع دستی به صورت منطقهای در سال گذشته در شهرستان شاهرود برگزار شد، گفت: برای اولین بار در استان و در یک دوره، به اندازه ۵۰ درصد نشان ملی مهر اصالت برذب شهرستان اخذ شد که در گذشته ۲۲ نشان بوده و در یک دوره ۱۰ نشان مهر اصالت کسب و به ۳۲ مهر اصالت ملی رسیدهاست.
رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود با بیان اینکه شهر ملی دست بافتهها در کلاته خیج ایجاد و دبیرخانه آن نیز به مسؤولیت شهردار این شهر میباشد، گفت: با توجه به نوآوری در صنایع دستی، مرکز نوآوری خوشه فرش و دست بافتههای فرش در حوزه بازیابی و الگوسازی ایجاد شدهاست و تفاهم نامههای مختلفی با مراکز علمی و فناوری برگزار کردهایم.
وی با اشاره به ارائه تسهیلات به مشاغل خانگی، اظهار کرد: در سال ۱۴۰۰ یک میلیارد و ۵۹۰ میلیارد تومان اعتبار مشاغل خانگی داشتیم که در سال ۱۴۰۱ به ۷ میلیارد و ۲۰ میلیون تومان رسید و در سال گذشته، ۸ میلیارد و ۷۳۰ میلیون تومان تسهیلات واگذار شد.
نظری با بیان اینکه با تخصیص ۱۳۶ میلیارد تومان و جذب ۱۲۴ میلیارد تومان اعتبار مشاغل خانگی، افزایش ۶/۵ درصدی را در جذب داشتیم، افزود: قبل از سال ۱۴۰۰ فروشگاه صنایع دستی نداشتیم و الان ۱۰ فروشگاه صنایع دستی فعال در شهرستان داریم.
وی با اشاره به حوزه پژوهش و تخصیص یک درصد بودجه اداره کل به این امر، گفت: رشته مستندنگاری صنایع دستی با محوریت استان و اداره صنایع دستی شهرستان انجام و ۱۹۲ میلیون تومان اعتبار جذب تا اساتید صنایع دستی در قالب کتابچهای مستندنگاری شوند.
رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود با تاکید بر گردشگری شهری و مطالبه در این راستا، بر حضور شهرداریها در برگزاری جشنواره و فعالیتهای عمرانی میراث فرهنگی تاکید کرد.
وی به ۱۳۶ اثر ثبت ملی میراث در شهرستان شاهرود اشاره کرد و افزود: فقط ۲ مورد از این آثار یعنی مجموعه خرقان و ساختمان اداره میراث فرهنگی شهرستان در اختیار این اداره است و بقیه آثار در اختیار اداره اوقاف و شهرداریها و دستگاههای اجرایی است.
نظری با اشاره به بناهای در معرض اضطرار و مرمت آنها، تصریح کرد: انبار نمک شاهرود، برج و بارو بسطام، مسجد جامع شاهرود، برج و بارو شاهرود، کوچه چهل پیچ، مسجد امام حسن عسکری و تکیه بازار، حمام بیارجمند، بازار تاریخی شاهرود، بقعه عمادالدین و... به همت اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود مرمت و بازسازی شدهاست.
وی به تشکیل کمیته صیانت از حقوق عامه و صیانت فرهنگی در شهرستان شاهرود اشاره کرد و افزود: این کمیته طی یک برنامه جامع اقدام مشترک میراث فرهنگی با همکاری دادستانی تشکیل و تکالیف قانونی دستگاهها پیگیری و ترک فعلها بررسی میشود که تاکنون ۲۰ پرونده تخلفات در بافت تاریخی فقط از یک اداره تشکیل شدهاست.
رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود با اشاره به مرمت و احیای بنای امیر اعظم یا مشارکت ستاد اجرایی فرمان امام (ره)، اظهار کرد: سنگفرش تکیه بیدآباد شاهرود با مشارکت شهرداری، خانه عطاردی از زمان تملک بلااستفاده بود و با واگذاری به بخش خصوصی و حوزه هنری شهرستان احیا شدهاست و محراب تاریخی مصلی در پارک مشاهیر نیز با مشارکت با شهرداری احیا شدهاست و تپه تاریخی روستای دهملا به عنوان نماد با مشارکت دهیاری دهملا مرمت شد.
وی به اعتبار حدود ۱ میلیارد تومانی زیباسازی شهرستان اشاره کرد و گفت: این اعتبار به بخش بسطام برای استحکام بخشی مجموعه شیخ ابوالحسن خرقانی تخصیص یافت.
نظری با بیان اینکه در سال ۱۴۰۱ در ثبت آثار ملی رتبه چهارم استان را داشتیم، افزود: با کمک کارشناس مردم شناسی اداره، در سال گذشته ۱۲ پرونده میراث ناملموس را به ثبت رساندیم و منبر خانههای شاهرود نیز ثبت میراث ملموس ملی شده و آب انبار بسطام، حمام رویان و کوره آجر پزی اردکانی و برج آن در شاهرود نیز ثبت ملی شدهاست.
وی با اشاره به میراث طبیعی شهرستان به ثبت قناتها و ۱۱ درخت در قالب پنج پرونده ثبتی اشاره کرد و افزود: درخت کهنسال اورس ابرسج، چند چنار روستای ابرسج، باغ سراب و پنج درخت در این باغ و چنارهای روستای دزیان ثبت ملی شدهاست.
نظری تصریح کرد: برای اولین بار ۱۰ شیء در موزه شاهرود ثبت ملی انجام شده و رتبه شهرستان در ثبت آثار در سال گذشته رتبه اول استان شد که ۱۴۶ اثر تاکنون ثبت ملی شدهاست.
وی به پیگیری ثبت جهانی روستای قلعه بالا بیارجمند اشاره کرد و افزود: هفت پرونده کشوری در سامانه روستاهای گردشگری جهانی ثبت شده و منتظر داوری یونسکو هستیم و امیدواریم تایید شود و اگر هم نشود در سالهای بعد این پرونده پیگیری خواهد شد.
رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان شاهرود با اشاره به رشد ۹ درصدی ثبت درختان در آثار طبیعی ملی، به اعتبارات دور دوم سفر ریاست جمهوری توجه داد و گفت: این اعتبارات در قالب زیر ساخت و به مبلغ ۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان به شهرستان تخصیص یافته که در کل استان سمنان ۱۷ میلیارد تومان بودهاست و در قالب مرمت ابنیه تاریخی هم اعتبار آمده که ۳۰ درصد در شهر شاهرود تخصیص داده شده که سهم متوازنی در سراسر استان تخصیص اعتبار شدهاست.
وی در خصوص بازارچه صنایع دستی نیز گفت: اعتبار ۱۰ میلیارد تومانی برای بازارچه صنایع دستی استان تخصیص پیدا کرد که با رایزنی انجام شدهاین اعتبار در استان تقسیم شد که حدود ۲ میلیارد تومان به شاهرود تخصیص یافته که با همکاری شهرداری شاهرود تلاش داریم بازارچه دائمی صنایع دستی در کمپ الغدیر در ورودی شهر شاهرود ایجاد شود.
نظری با بیان اینکه شهرداری سمنان در ۲ دوره، ۱۴ خانه تملک و احیا و واگذاری کردهاست، گفت: در شهرستان شاهرود نیز ارگانها باید در این مسیر کمک کنند و بناهایی که در تملک دارند را مرمت و بازسازی و واگذار کنند تا از تخریب و فرسایش آنها جلوگیری شود.
وی به ثبت ملی شاهوار نیز تاکید کرد و گفت: کار در عرصه و محوطه این قله با توجه به ثبت ملی آن ممنوع میباشد و جنگل ابر نیز در حال ساماندهی میباشد و مسؤولیت آن با اداره محیط زیست شهرستان است.