نگرش فرهنگی به ازدواج و فرزندآوری، چالش مهم در تربت حیدریه
به گزارش خبرگزاری بسیج خراسان رضوی از تربت حیدریه، محمد قربانی اظهارکرد: شبکه خدمات بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه شامل سه شهرستان زاوه، مهولات و تربتحیدریه است که جمعیتی حدود ۴۰۰ هزار نفر را تحت پوشش دارد و در این سه شهرستان، ۳۶ مرکز خدمات جامع سلامت و ۱۴۵ خانه بهداشت فعال هستند که خدمات بهداشتی جامع و تخصصی را به مردم ارائه میدهند.
وی کاهش چشمگیر نرخ تولد و افزایش نرخ طلاق در این شهرستان خبر داد و افزود: در سه شهرستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه، نرخ تولد از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ حدود ۱۰ هزار تولد در سال بوده که این رقم در سال گذشته به ۴ هزار و ۵۰۰ تولد کاهش یافته است.
قربانی این کاهش را "فاجعهآمیز" عنوان کرد و توضیح داد: این کاهش نشاندهنده کاهش سالانه جمعیت است ،علاوه بر این، آمار ازدواج و طلاق نیز نگرانکننده است که در سال گذشته، حدود ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ ازدواج ثبت شده است، در حالی که تعداد طلاقها به ۱۱۵۸ مورد رسیده است.
اقدامات برای افزایش تولد و تشویق خانوادهها
وی این کاهش ازدواج و افزایش طلاقها را نشاندهنده بحرانهای اجتماعی و فرهنگی دانست و بیان کرد: باید به این حوزه توجه بیشتری شود و اقدامات سازنده فرهنگی برای افزایش نرخ ازدواج و فرزندآوری توسط نعادهای مربوطه انجاام شود.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه با بیان اینکه وزارت بهداشت آییننامهای برای تشویق به تولد بیشتر تصویب کرده است، گفت: بر اساس این آییننامه، خانههای بهداشت و مراکز خدمات جامع سلامت موظف به بررسی و مقایسه تولدهای سال گذشته با سال جاری هستند. مراکزی که توانستهاند نرخ تولد را افزایش دهند، تقدیر و پاداش پلکانی دریافت میکنند. با این حال، قربانی اظهار داشت که تعداد تولدها همچنان در حال کاهش است و این روند نگرانیهای بیشتری را به همراه دارد.
قربانی تأکید کرد: تأثیرات اجتماعی و اقتصادی این تغییرات جمعیتی بسیار گسترده است ، که ایدههای قدیمی مانند "فرزند کمتر، زندگی بهتر" در گذشته تأثیر زیادی بر جامعه گذاشتهاند و بیشتر تحصیلکردهها و افراد مرفه به این ایدهها روی آوردهاند ، اما اکنون با تغییر شرایط اقتصادی و اجتماعی، باید سیاستهای جدیدی برای تشویق به فرزندآوری و افزایش نرخ تولد در نظر گرفته شود.
وی اضافه کرد: بخش اعظم افرادی که اکنون دارای فرزند هستند، از اقشار فقیر جامعه اند این توزیع متوازن بین جامعه اعمال نمیشود و ما در تربتحیدریه با مشکل مواجه هستیم.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه، عنوان کرد: اجرای سیاستهای کلی بدون هدفگذاری دقیق برای گروههای مختلف، از جمله کارمندان، پزشکان و روستاییان، میتواند به مشکلات بیشتری منجر شود.
قربانی با اشاره به ازدواج دختران در سنین پایین در تربتحیدریه، به ویژه در شهرستان زاوه، اظهار کرد: برخی دختران در سن ۱۱ سالگی ازدواج میکنند و این امر آمار طلاق را افزایش می دهد. قانون سن ازدواج را ۱۸ تا ۲۵ سال تعیین کرده، اما در عمل شاهد ازدواجهای زیر این سن هستیم ، حتی دیده شده که دختران با علم به اعتیاد همسر آیندهشان، ازدواج میکنند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تربتحیدریه، بر لزوم همکاری رسانهها، آموزش و پرورش و سایر نهادها برای فرهنگسازی و جلوگیری از ازدواجهای زودهنگام تأکید کرد و گفت: خواستار تدوین یک برنامه پنج تا ده ساله برای آگاهی بخشی به مردم هستیم. نزدیک به ۴۵۰۰ مورد ناباروری داریم که عدد بالایی است. این نیاز به پژوهش دقیق دارد تا علل واقعی آن مشخص شود. هماکنون مرکز ناباروری در بیمارستان راهاندازی شده و خدمات درمانی ارائه میدهد، اما باید علتیابی دقیقتری انجام شود.
وی همچنین به مشکلات سقط غیرقانونی اشاره کرد و افزود: آمار سقطهای غیرقانونی بالا است و نیاز به پژوهش دقیق داردو ما باید بر اساس منطق و با آمار دقیق صحبت کنیم تا بتوانیم راهحلهای مؤثری ارائه شده است.