به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از کردستان، این روزها که قریب بهاتفاق مردم کشورمان در بحث معیشت و رفاه اجتماعی و مسائل اقتصادی با مشکلاتی دستوپنجه نرم میکنند قشری که لطمه بیشتری از این مسئله خورده است جامعه آسیبپذیر کارگری است. شهرستان قروه نیز از این قاعده مستثنی نیست شهری که در استان کردستان که جزو مناطق کمبرخوردار کشور محسوب میشود واقع شده است. در ادامه گفتگو را خواهیم داشت با دکتر بختیاری رئیس اداره کار و رفاه اجتماعی شهرستان قروه که شما مخاطبان کردتودی را به این مصاحبه تفصیلی دعوت میکنیم.
در شهرستان قروه طبق آمار چه تعداد کارگر وجود دارد؟
در شهرستان قروه یک هزار و ۴۵۰ کارگاه فعال داریم که تعداد کل بیمهشدگان تأمین اجتماعی آنها در حدود ۱۷ هزار و ۷۰۰ نفر است که از این میان تعداد بیمهشدگان اجباری ۹ هزار و ۵۰۰ نفر و بیمهشدگان اختیاری از قبیل قالیبافان و وانت باران و باربران و امثالهم در حدود ۸ هزار و ۲۰۰ نفر هستند
بزرگترین کارگاه سطح شهرستان و حتی استان شرکت معدنی زرکوه با حدود یک هزار و ۸۵۰ نیرو است که در قالب سه شرکت پیمانکاری در این منطقه مشغول به کار هستند
این روزها دغدغه و مشکلات کارگران بیشتر در چه زمینهای است؟
قطعاً مهمترین مشکلی که امروزه قشر کارگر و همینطور اقشار مختلف جامعه ما با آن دستوپنجه نرم میکند مشکل اقتصادی است؛ اما بررسی این موضوع در سطح کلان ممکن است و در صلاحیت وزارتخانهها و دولت است؛ اما اگر بخواهیم بهصورت موردی مشکلات کارگران را بررسی کنیم باید بگویم یکی از مسائلی که قشر کارگر شهرستان قروه با آن مواجه است این است که بخش عمدهای از این عزیزان بهصورت فصلی مشغول به کار هستند؛ مثلاً در حوزهٔ مربوط به کشاورزی ازآنجاییکه ما همانند استانهای همجوار خودمان کشاورزی صنعتی آنچنان که بایدوشاید نداریم کارگران مربوط به این حوزه فقط در برخی از فصول سال اشتغال دارند و این موضوع معیشت این عزیزان را با مشکل مواجه کرده است.
موضوع دیگری که در این زمینه باید به آن اشاره کرد این است که برخی از کارفرمایان در سطح شهرستان حقوق و بیمه و مزایای کارگران را بهصورت مستمر پرداخت نمیکنند و ما تعداد زیادی لیست بیمههای ناقص را داریم.
همینطور برخی از کارفرمایان مبلغی کمتر از حداقل حقوق و مزایای پیشبینیشده در قانون را به کارگران پرداخت میکنند که متأسفانه بخش عمدهای از پروندههایی که در مراجع حل اختلاف کار ما هست نیز ناشی از همین موضوع است.
عمده شکایات کارگری و کارفرمایی که وجود دارد در چه زمینهای است؟
در شهرستان قروه هیئت حل اختلاف و هیئت تشخیص را داریم که این دو هیئت بهصورت مستقیم کار شبه قضایی رسیدگی به اختلافات کارگری و کارفرمایی را انجام میدهند.
همانطور که عرض کردم عمده شکایات در زمینه حقوق و مزایای قانونی و بیمهپردازی است که متأسفانه برخی از کارفرمایان در این زمینه تخلفاتی را انجام میدهند.
پیشنهاد شما برای کاهش اختلافات کارگری و کارفرمایی چیست؟
توصیه ما این است که کارگران و کارفرمایان محترم ابتدای هر سال و پیش از انعقاد قرارداد به اداره کار مراجعه کرده تا همکاران ما در خصوص حقوق و مزایا و نحوهٔ پرداخت آن و دیگر مسائل مربوط به این قراردادها آنها را راهنمایی کنند.
کدام نهادها در ارتباط با اشتغال کارگران ذی سمت هستند؟
مسئله اشتغال کارگران و امور مربوط به رفاه این عزیزان موضوعی فرابخشی است و به جز وزارت کار تعاون و رفاه اجتماعی میبایست موردتوجه تمام ارگانها و وزارتخانهها باشد و برای بهبود اوضاع معیشت کارگران باید تمامی نهادها وارد گود شوند.
آیا شهرستان قروه نیز با معضل اشتغال و بهکارگیری اتباع بیگانه مواجه است؟
بله بهخصوص در حوزه کشاورزی ما شاهد این مسئله هستیم که برخی از کارفرمایان نیروی کار خود را از اتباع بیگانه تأمین میکنند.
مستند به ماده ۱۸۸ قانون کار اشتغال اتباع بیگانه بدون پروانه جرمانگاری شده است.
افرادی که از نیروهای دارای تابعیت بیگانه استفاده کنند مطابق مقررات و قانون ما آنها را به دادگاه معرفی میکنیم و دادگاه بهازای هر روز اشتغال فرد بیگانه معادل سه برابر دستمزد که با نرخ امروز مبلغی نزدیک به ۹۰۰ هزار تومان است کارفرما را جریمه میکند و علاوهبرآن جنبه کیفری هم خواهد داشت.
سخن آخر شما؟
نکتهای که قابلتوجه است این است که کارگران ما همواره در صف اول انقلاب بودهاند و در دوران دفاع مقدس و همچنین مبارزه با رژیم شاهنشاهی ارادت خود را نسبت به این نظام و انقلاب ثابت کردند.
در بحث اغتشاشات اخیر هم دشمن بسیار تلاش کرد تا قشر کارگر و آسیبپذیر جامعه را به میدان بکشاند، اما دیدیم که جامعه کارگری محکم و استوار پای انقلاب ایستاد
و الان نوبت دولت است که نگاه ویژهای به قشر مظلوم و آسیبدیده کارگری داشته باشد.
امیدوارم که در آینده با حمایت ویژه دولت از قشر کارگر شاهد بهبود وضعیت معیشت این عزیزان و حفظ کرامت انسانی آنها باشیم.
انتهای خبر/