به گزارش خبرگزاری بسیج استان مرکزی؛ آلودگی هوا، قصه پر غصهای که سالهاست مردم، مسئولان و کارشناسان از آن سخن میگویند و گویی به یک مسئله عادی از نگاه مسئولان بدل شده است.
در سالهای اخیر آلودگی هوا به چالشی جدی برای همه شهرها و بهخصوص کلانشهرها تبدیلشده که بخش بزرگی از علل پیدایش این آلودگیها مربوط به صنایع و نیروگاهها میشود.
کلانشهر اراک به جرم مجاورت با صنایع متعددد آینده از کورههای آجرپزی، آلومینیومسازی اراک گرفته تا نیروگاه حرارتی و پالایشگاه شازند و مباحثی چون مشکلات ترافیکی و حملونقل، قرار گرفتن در جوار کویر میقان و ریزگردهای آن و… سالهاست که رنگ آسمان آبی را به خود ندیده است.
شهروندان اراکی در تمامی این سالها ضمن انتقاد از آلودگی خروجی دودکشهای صنایع بزرگ استان، این پرسش را مطرح کردهاند که چرا سهم ساکنان از همسایگی با این صنایع، تنها بایستی تنفس هوای ناسالم باشد؟
مازوتسوزی؛ بحران هر زمستان
یکی از متهمان اصلی آلودگی هوای اراک، استفاده از مازوت در نیروگاه شازند است. مسئولان میگویند که مازوتسوزی تنها در شرایط اضطرار انجام میشود، اما این شرایط اضطرار هر سال تکرار میشود و هر سال شاهد افزایش روزهای آلوده و تنگ شدن تنفس شهروندان هستیم.
طی سالهای سال گلایه و اعتراض اهالی و ساکنان اراک به جایی نرسیده است و هر روز مصرف سوخت مازوت در این نیروگاه بیشتر میشود و این درحالیست که اهالی منطقه توقف کامل مازوت سوزی را خواستار هستند.
در دولت یازدهم بود که رئیس جمهور وقت سال ۱۳۹۵ در جمع شهروندان اراکی اعلام کرد که شیر مازوت این نیروگاه برای همیشه پلمپ شد، در حالیکه این وعده دوام نیاورد و در زمستان همان سال مازوت سوزی را از سر گرفته شد.
در دولت سیزدهم به رغم اینکه در سال ۱۴۰۲، شاهد کاهش ۵۰ درصدی استفاده از مازوتسوزی بودیم ولی ماده ۱۴ قانون هوای پاک درخصوص جابجایی صنایع آلاینده، متاسفانه همچنان بر زمین ماند و عزم جدی از سوی صنایع آلاینده استان در اجرای آن نیست.
در دولت چهاردهم نیز این مطالبه به حق شهروندان در حالی از سوی نمایندگان و مسئولین استانی پیگیری شد که امسال زودتر از دیگر سالها و از دهم آبانماه مصرف مازوت در نیروگاه شازند شروع شده بود و اولین خبر خوشایند سکاندار جدید استان مرکزی برای مردم اراک این بود که رئیس جمهور دستور قطع مازوت نیروگاه شازند را صادر کرده است.
آلودگی هوا؛ پیامدی برای سلامت و زندگی اجتماعی
شینا انصاری رئیس سازمان محیط زیست کشور نیز در توئیتی اعلام کرد: «دستور توقف مازوت سوزی در سه نیروگاه کشور امروز صادر شد، هوای پاک حق همه شهروندان است، از حمایت رئیس جمهور برای حفاظت از محیط زیست سپاسگزارم و امید است تلاش دولت برای رفع ناترازی انرژی در آیندهای نزدیک هم به بار بنشیند.»
شهروندان اراکی جانی تازه از شنیدن این خبر گرفتند، سالهاست که کارگروه استانی کاهش آلودگی هوا نه براساس تقویم و منظم که در صورت نیاز و وقت مسئولین برگزار میشود و برخی مصوبات آن جنبه فرسایشی به خود گرفته و در هر جلسه کارگروه، تنها شاهد تعیین ضربالاجلهایی هستیم که زمانشان فرامیرسد، اما هیچ اتفاقی نمیافتد؛ و این تصمیم دولت چهاردهم در آغاز راه جریان امید به اقدامات سازنده دولت را بیشتر کرد.
چند روزی آسمان روی خوش به مردم شهر نشان داد و قطع مصرف مازوت باعث شد تا هوای پاک در ریههای شهر و شهروندان جاری شود. اما روز گذشته بود که مجدد آسمان تیر و خاکستری شد و خبر از سرگیری مصرف ماوزت در نیروگاه شهروندان را متعجب ساخت.
مسئولان چه میگویند؟
اقدامی که اعتراض نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی را به دنبال داشت؛ نادرقلی ابراهیمی از سرگیری مازوت سوزی در این نیروگاه را نشانه بیاحترامی به سلامت مردم و دستور صریح رئیس جمهور دانست و تاکید کرد: به عنوان نماینده مردم، در صورت عدم قطع کامل مازوتسوزی با طرح سوال در مجلس، مراحل بعدی را برای تامین خواسته به حق مردم برای تنفس هوای پاک طی خواهم نمود.
وی افزود: با آقایان حاجیمیرزایی رئیس دفتر رئیس جمهور، علیآبادی وزیر نیرو و پاکنژاد وزیر نفت به صورت تلفنی صحبت و اعتراض شدید خود و مردم عزیز شهرستانهای اراک و شازند را نسبت به رویداد نامبارک امروز اعلام نمودم. هر چند آقایان اظهار کردند که به دلیل سردی هوا و افزایش مصرف گاز خانگی، مجبور به استفاده از مازوت کمسولفور شدهاند ولی به دلیل شرایط خاص اراک، استفاده از مازوت کم سولفور نیز برای بنده قابل قبول نیست.
نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: صراحتا اعلام شد که در کل کشور هیچ شهری به اندازه اراک متاثر از مازوت سوزی نیست و این شهر بیشترین تعداد روزهای آلوده با گوگرد دی اکسید را در سال گذشته داشته است. متاسفانه در سالهای اخیر تعدادی از مردم عزیز به واسطه همین گوگرد جان خود را از دست دادهاند و شاهد افزایش ابتلا به سرطانهای مثانه و ریه در اراک بودهایم.
ابراهیمی بیان کرد: در یک ماه اخیر و با قطع مازوتسوزی، کاهش تعداد بیماران اورژانسی تنفسی و کاهش تعداد روزهای آلوده را در اراک شاهد بودیم. از رئیس جمهور و دولت چهاردهم درخواست داریم بر مصوبه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا مبنی بر قطع کامل مازوتسوزی در نیروگاه شازند، پایبند باشند و هرچه زودتر انتشار این آلاینده سرطانزا را متوقف کنند.
مصرف بالای گاز، متهم اصلی آلودگی هوا
علیاکبر اسدی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار مرکزی دو ساعت بعد در پاسخ به این اعترضات گفت: متاسفانه به دلیل برودت هوا و افزایش روزافزون مصرف گاز در بخشهای مختلف به ویژه در بخش خانگی، تأمین کامل سوخت گاز نیروگاه ممکن نبوده و به علت محدودیت سراسری اعمال شده، نیروگاه شازند نیز اجبارا جهت حفظ پایداری شبکه برق و جلوگیری از بروز خاموشی ناگزیر به استفاده از سوخت دوم شد.
وی افزود: این در حالیست که طی یک ماه گذشته با دستور صریح ریاست جمهور و با وجود تمامی محدودیتها و فشارها به شبکه برق کشور، مصرف سوخت مازوت در نیروگاه شازند قطع و با تخصیص گاز مورد نیاز، نیروگاه بهطور کامل گازسوز شد اما با توجه به اینکه شبکههای ملی گاز و برق طی روزهای اخیر در تنگنا قرار گرفتند، نیروگاه شازند ناچار به استفاده از سوخت مازوت شد.
اسدی با بیان اینکه در حال حاضر به منظور کاهش مصرف مازوت، یک چهارم ظرفیت نیروگاه شازند از مدار خارج شده است تا ۲۵ درصد مصرف سوخت و آلایندگی آن کاهش یابد، گفت: هماکنون یک واحد نیروگاه به طور کامل از سوخت گاز استفاده میکند و مسئولان استان حداکثر تلاش خود را در راستای تأمین سوخت گاز طبیعی و استفاده از حداقل میزان مازوت به کار خواهند بست.
معاون استاندار مرکزی تصریح کرد: در حوزه انرژی با ناترازی جدی مواجه هستیم چراکه متأسفانه تولید و مصرف کشور نامتوازن است و همگان میدانند این مشکل یک شبه به وجود نیامده و یک مقوله ریشهدار است.
وی بیان داشت: دولت، خود را در کنار مردم میداند و همانطور که رئیس جمهور بارها بر اهمیت توجه به سلامت مردم تأکید کردند، دغدغه فعالان زیستمحیطی را ارج مینهیم ولی مباحث زیستمحیطی نیروگاه در حال حاضر با چند موضوع دیگر از جمله بحث ناترازی انرژی گره خورده و حل مسائل آن نیازمند برنامهریزی، سرمایهگذاری و کار علمی و دانشبنیان است که این مهم در اولویت دولت چهاردهم قرار دارد.
معاون استاندار مرکزی حرکت به سمت استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر را یک راهکار اساسی برای چالش کمبود برق عنوان کرد و افزود: با توجه به کاهش نزولات آسمانی و بحران آب، به حداقل رسیدن ظرفیت نیروگاههای برق آبی نیز مزید بر علت شده لذا ضمن درخواست از تمامی مشترکان صنعتی، تجاری و خانگی جهت صرفهجویی و رعایت الگوی مصرف آب، برق و گاز بر پیگیری جدی برنامههای دولت در ایجاد و توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر تأکید و تمرکز داریم.
با سرد شدن هوا و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی همواره صنایع و حتی نیروگاهها برای جلوگیری از تعطیلی به سمت استفاده از سوخت مایع یعنی گازوئیل و مازوت میروند.
با وجود شبکه گسترده گازرسانی و تلاشهای اعلامشده برای کاهش آلودگی، هنوز پاسخ مشخصی به این سؤال داده نشده است که چرا هر سال این معضل تکرار میشود. آیا راهحل واقعی برای این بحران وجود دارد، یا تبریز باید همچنان زمستانهای خاکستری را تجربه کند؟
دیگر نه نفسی برای کشیدن باقی خواهد ماند و نه جانی در بدن برای زیستن؛ هوایی که تنفس میکنیم به طرز خطرناکی در حال آلودهتر شدن است و آثار این آلودگی هوا بر سلامت انسان جدی بوده و حدود یک سوم آمار مرگ و میر ناشی از سکتههای مغزی، سرطان ریه و بیماریهای قلبی ناشی از تأثیر آلودگی هوا بر سلامت انسان است.
آلودگی هوا به یک معضل ریشهدار تبدیل شده که نهتنها سلامت مردم را تهدید میکند، بلکه اعتماد به وعدههای مسئولان را نیز خدشهدار کرده است.
انتهای پیام/