دانشگاه باید کانون توجهات، تحول و حرکت کشور باشد
به گزارش خبرگزاری بسیج خراسان رضوی از مشهد مقدس، غلامحسین مظفری، در دیدار و پرسشوپاسخ با دانشجویان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی مشهد که در دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: امیدوارم که این جلسات تکرار شود. زمانی من خودم بهعنوان دانشجو مطالبهگر بودم و حال خود باید پاسخگو باشم.
وی افزود: ویژگی دانشجو، مطالبهگری است و در تمامی دورهها به دلیل مطالبهگری حتی جان خود را فدا کرده و به شهادت رسیده است. همیشه دانشجویان پیشقراولان مطالبهگری جامعه بودند و اگر دانشجو بیانگیزه شود، حتماً جامعه دچار گرفتگی و رخوت میشود. باید فضای دانشگاه امن، آزاد و پویا باشد.
مظفری تصریح کرد: دیدگاه دولت چهاردهم دخالت بسیار محدود در امور استانها است و ما نیز با همین نگاه باید در کار و امور دانشگاه مداخله نکنیم و به خود دانشگاهیان این مسائل را واگذار کنیم. قطعاً با وجود این اساتید و دانشجویان، امور دانشگاه به بهترین حالت مدیریت خواهد شد، از طرفی ما نیز برای حل مشکلات جامعه به کمک دانشگاهیان نیازمندیم.
وی ادامه داد: بسیار خرسندم که دانشگاهیان به دنبال حل مسائل جدی استان و کشور هستند و باشهامت این موضوعات را بیان میکنند که مسبب بسیاری از موضوعات مطرحشده همچون ناترازی انرژی، حاشیه شهر، آب، بودجه و غیره تصمیمگیریهای غلط توسط خود ما بوده که باید جوابگو باشیم. بسیاری از گرفتاریهایی که به ما به ارث رسیده، محصول تصمیمگیریهای نادرست است. به طور مثال در ۲۰ سال گذشته تصمیمی را در مجلس گرفتند که میتوانیم تا به الان شاهد تبعات بسیار جدی آن در کشور باشیم که همان تصمیم اشتباه تمام ارکان کشور را دچار مشکل کرده است.
استاندار خراسان رضوی با اشاره به اینکه با واقعیتهای تلخی در امور کشور مواجه هستیم، بیان کرد: من بهعنوان کسی که در حوزه اقتصاد فعالیت کردم، شاهد شرایط سختی هستم و تنها راهحل برای عبور از این مسائل، همدلی، همکاری و انسجام جدی بین تمام افراد است. باید از تمام ظرفیتها برای حل مشکلات استفاده کرد تا شعار وفاق به طور عملی محقق شود. به نظر من این شعار راهبردی، جدی و اساسی است. هر گروه، طیف و جریان نوظهوری که با هدف خالصسازی آمدند و مدیریت کشور را با ادعای حل مشکلات دست گرفتند، نتیجهاش را دیدیم و در حقیقت مصیبت امروز کشور محصول همین تفکر است.
وی ذکر کرد: دانشجویان و نسل جوان نسبت به خیلی از موضوعات حق دارند. ۵۰ درصد جمعیت کشور به هر دلیل، وارد انتخابات نشدند. سرمایه اجتماعی افت کرده و برای نظام ما که بر پایه مردم قرار دارد، این شرایط مناسب نیست. زمانی که بنیه اقتصادی کشور ضعیف باشد، به مسائل اجتماعی و فرهنگی کمتر پرداخته میشود و اگر کشور به مسائل فرهنگی و اجتماعی نپردازد، حتماً ضعیفتر خواهد شد؛ بهخصوص در شهر و استانی که فرهنگ ایران و اسلام را در کنار یکدیگر دارد.
مظفری اضافه کرد: باید با یکدیگر صحبت و نکات را مرور کنیم تا نیازهای جدی کشور را دریابیم. زمانی نسل جوان به ما اعتماد میکنند که با صداقت و راستی با آنان سخنگوییم. اگر بتوانیم دانشگاه را به جایگاه اصلی خود برسانیم، میتوانیم امیدوار باشیم که مشکلات جامعه حل شود. برای تحقق این امر، باید دانشگاه کانون توجهات، تحول و حرکت کشور باشد. در حقیقت مشکلات ما حتماً حلشدنی است، اما نیاز به کار و همت بیشتر دارد.
وی تأکید کرد: باید کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاه برگزار شود تا دانشجو حرف بزند و بیانگیزگی در او ایجاد نشود. ما نیز باید ظرفیت خود را بالا ببریم و تحمل شنیدن داشته باشیم؛ یعنی همه باید حرف بزنند و حتی در داخل دانشگاه میتوان با حفظ حرمتها، از برخی خطوط قرمز خارج از دانشگاه عبور کرد.
استاندار خراسان رضوی با بیان اینکه برای مدیریت استان باید از تمام ظرفیتها بهخوبی استفاده کنیم، توضیح داد: استان ما پر از ظرفیت است و البته مشکلات خاصی نیز وجود دارد. جمعیت قریب به ۷ میلیوننفری در استان داریم که بیش از ۵۰ درصد این افراد در مشهد ساکن هستند و از ۳.۵ میلیون نفر مشهد، یک میلیون و ۲۷۰ هزار نفر در حاشیه شهر سکونت دارند. بهعلاوه ۳۰۰ هزار نفر اتباع مجاز در حاشیه و حدود ۴۰۰ هزار نفر هم اتباع غیرمجاز هستند که این جمعیت معادل سه استان کشور است.
وی ضمن درخواست از دانشگاهیان برای طرح ایدههای خود جهت حل مشکل کمآبی، اذعان کرد: در حوزه زیرساختها نیاز به کارهای جدی داریم. ما تنها ۴۰ کیلومتر آزادراه داریم و این برای استانی که ۳۰ میلیون نفر مسافر در سال دارد و ۸۰ درصد این مسافران از مسیر زمینی تردد میکنند، بسیار ناچیز است. پرترددترین جادهها، مسیرها به مشهد است درحالیکه هنوز حتی آزادراه حرم تا حرم افتتاح نشده است. شرق کشور منابع معدنی بسیار خوبی دارد، اما متأسفانه محرومترین منطقه کشور است. اینکه حاشیهنشینی در مشهد به یک معضل جدی تبدیل شده، نشان از بیتوجهی به روستاهای استان است.
استاندار خراسان رضوی گفت: ۳۰ درصد معادن سنگآهن کشور را ما در خراسان رضوی داریم و از ۲۰ میلیون تن برداشت، تقریباً هیچچیزی صرف استان نمیشود. روزانه ۱۸۰۰ تریلی سنگآهن از استان خارج میشود و حتماً باید به جهت توسعه شرق کشور، زنجیره تولید فولاد در خراسان باشد. معادن مس سرمایه ارزشمندی در استان هستند که باید از آنها استفاده شود، اما من اعتقادم بر این بوده که مهمترین سرمایه ما، سرمایه انسانی و ظرفیتهایی مثل شما دانشجویان است.
وی بیان داشت: برای بهکارگیری و استفاده از ایدهها و نظرات شما دانشجویان به دنبال ایجاد اتاق فکر هستیم و خوشبختانه دانشگاه فردوسی مسئولیت این کار را برعهده گرفته است. چهارچوب و آئیننامهها تبیین شده و شوراهای مشورتی در حوزه بهداشت و درمان، هنرمندان، خیرین، دانشجویان و غیره شکلگرفته که یکی از مهمترین آنها، اتاق فکر دانشجویی است. مکانیزم عمل این اتاق فکر را بر عهده شما دانشجویان میگذاریم. شورای مشورتی که بین ۲۰ تا ۲۵ نفر عضو داشته باشد و حتماً خود را ملزم میدانم که از نکات، انتقادات و پیشنهادات دانشجویان استفاده کنم.
خبرنگار/ محدثه رأفتی خداپرست