یادداشت؛

روزی به نام مادر

نقش مادر در تعیین سرنوشت یک جامعه همچنان، انسان‌ساز است و نمی‌توان فردی را بدون پشتوانه یک مادر دلسوز و فداکار یافت که به موفقیت دست‌یافته است.
کد خبر: ۹۶۵۵۰۵۰
|
۰۲ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۴

به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از کردستان، نسل آینده‌ساز هر مملکتی به نوع تربیت فرزندان آن بستگی دارد و در یک‌کلام می‌توان گفت اگر بخواهیم نقش بی‌بدیل مادر را از بنیاد خانواده حذف کنیم و یا نادیده بگیریم، عملاً جامعه‌ای در آینده خواهیم داشت که توانایی ایستادگی در برابر مشکلات را ندارد.

بدون شک بهترین هدیه‌ای که خداوند به پیامبر اسلام عنایت داشت، داشتن همسری بود که یکی موفق‌ترین بانوان جهان اسلام به شمار می‎رفت، از دامن ایشان بود که دختری چشم به دنیا گشود که خود امروز به یک مکتب بزرگ در انسان‌سازی و تشکیل بنیاد خانواده تبدیل شده است و هیچ‌گاه نمی‌توان برای آن تاریخ مصرفی مشخص کرد، زیرا حضرت فاطمه زهرا (س) فراتر از زمانه خود زندگی کردند و برای امروز و نسل فردا، تازگی دارد.

یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین ارکان سازنده هر کشوری چه در ابتدای پیدایش و چه حیات و ادامه راه آن، فرهنگ است، فرهنگی که می‌تواند شاکله اصلی یک تمدن بزرگ باشد، در واقع جهان امروز به تمدن فرهنگی خود افتخار می‌کند و نسل امروز سعی دارد بر اساس همان فرهنگی که با آن تربیت شده است، ادامه راهی را که مسئولیت دارد به اتمام رساند.

فرهنگ را نمی‌توان از جایی خریداری کرد و یا تولید کرد، فرهنگ هر جامعه‌ای از دامان مادرانی ریشه دارد که در لالایی شبانه فرزندانشان، رسم و آموزه‌های درست زندگی‌کردن را می‌سرایند که در همان گهواره، شخصیت دلیری و شجاعت کودک شکل‌گرفته و سپس با هرچه بزرگ‌شدن آن طفل، تربیت مادر است که جان و روحی تازه گرفته و در کالبدی تازه، شوق راه‌رفتن دارد.

مادر در نظام اسلامی به‌قدری موردتوجه، دقت و احترام قرار دارد که سلسله بزرگان دین را می‌توان با نگاهی به نوع زندگی مادرانشان فهمید، در واقع عالمان و فرهیختگان و نخبه‌های علمی و اجتماعی، به این نکته مهم پی برده‌اند که موفقیت امروزشان را مدیون فداکاری و پشتوانه گرم مادرانشان هستند.

یکی از بهترین الگو‌های تربیتی که می‌توان در خانواده اسلامی به آن اهمیت و توجه داشت، رسم زندگی حضرت فاطمه (س) در زندگی شخصی و روابط اجتماعی و حتی مسائل سیاسی است، آن بانوی فرهیخته اسلام در عصری متولد شدند که جامعه عرب، زن را مایه شرمساری و ذلت می‌پنداشت، ایشان از همان دوران کودکی بااخلاق و رفتاری که از دامان مادری شجاع و دلیر به ارث برده بود، نشان داد که زن چه جایگاه عظیمی در خانواده دارد.

در واقع نقش‌زن را نمی‌توان تنها محدود به محیط یک خانواده دانست و توقع داشت امورات اجتماعی و سیاسی جامعه بدون درنظرگرفتن جایگاه بلند بانوان، به موفقیت نزدیک شود و نتیجه مطلوب به ثمر برسد؛ مادر در جامعه یک نقش رهبری و هدایتگری دارد.

بدون شک نسل امروز جامعه چه دختران و چه پسران، به دنبال پیروی از یک الگوی بی‌نظیر برای تقلید رفتاری است، برخی بر اساس آنچه که در فضای مجازی می‌بینند یک رفتار مشابه را تکرار می‌کنند بدون آنکه بدانند در فرهنگی که از آن ریشه گرفتند چه معنای دارد و برخی که به مکتب فاطمی روی آورده‌اند، هر روز تشنه‌تر از دیروز برای درک جایگاه خود هستند.

نمی‌توان نقش تربیتی حضرت فاطمه (س) را تنها به بانوان جامعه محدود کرد و توقع داشت که این مکتب بزرگ و عالی جهان اسلام، تنها بر روی جامعه زنان تمرکز دارد، آن بانوی فرهیخته ضمن تربیت پسران و یگانه دخترش در زندگی کوتاهی که داشتند، نشان دادند که مادر ریشه شجاعت، دلیری، ظلم‌ستیزی و هدایتگری جامعه است.

هر چه که نسل امروز جامعه اسلامی از زندگی و سیره رفتاری ائمه اطهار آموخته است، همگی به یک ریشه و اصل بازمی‌گردند که آن، دامان مادری حضرت فاطمه (س) است، مادری که هم یک همسر وفادار و دلسوز و با درایت بود و هم در نقش بانوی خانه آن‌چنان رفتاری از خود نشان داد که هنوز هم که هنوز است، می‌تواند الگوی بسیاری از جوانان و نوجوانان باشد.

اگر به تاریخ جهان توجه داشته باشید، رهبران بزرگ انقلاب‌های دنیا را به نام مردانی ثبت و ضبط کرده‌اند که در یادداشت‌ها و خاطرات خود، به روش تربیتی مادران اشاره داشته‌اند، جوامع و تمدن‌هایی که به شهادت تاریخ‌نگاران توانسته است مسیر یک ملت را کاملاً تغییر دهد، تنها به هدایت، رهبری و پشتوانه مادرانی بوده است که برای آن آرمان و آرزو، یک‌صدا شده و مردانی را به جامعه تحویل داده‌اند که سبب‌ساز اتفاقات بزرگی شده‌اند.

حضرت فاطمه (س) در ابعاد مختلف زندگی اجتماعی و هسته مرکزی خانواده، مسئولیت‌های بزرگ جهان تبیین در فرهنگ جامعه زمانه خود به دوش داشتند، ایشان ضمن جلسات متعددی که با جامعه زنان عرب داشتند، در بسیاری از مسائل و مشکلات سیاسی و اجتماعی آن دوران، نقش راه‌گشا و هدایتی بر عهده داشتند.

یادداشت: سید محمدصابر سبحانی

ارسال نظرات
آخرین اخبار