یادداشت/حجت‌الاسلام سلگی فعال سیاسی و مذهبی

آزادی؛ گمشده غرب و گوهر حقیقی اسلام

حجت‌الاسلام سلمان سلگی در یادداشتی به بیان آزادی در غرب و اسلام پرداخت.
کد خبر: ۹۶۶۶۹۷۱
|
۲۳ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۷:۱۵

  به گزارش خبرگزاری بسیج استان مرکزی از تفرش، حجت‌الاسلام سلمان سلگی مسئول دفتر نمایندگی ولی فقیه ناحیه مقاومت بسیج تفرش در یادداشتی نوشت: در طول تاریخ، مکاتب فکری و اندیشمندان مختلف تلاش کرده‌اند تا تعریفی از آزادی ارائه دهند و راه‌هایی برای تحقق آن پیشنهاد کنند. برای مثال، لیبرالیسم که توسط اندیشمندانی مانند جان لاک و مارتین لوتر شکل گرفت، بر آزادی فردی و حقوق طبیعی انسان تأکید می‌کند. مارکسیسم، با الهام از اندیشه‌های کارل مارکس، آزادی را در رهایی از استثمار اقتصادی و ایجاد جامعه‌ای بی‌طبقه می‌دید. فمینیسم نیز با رهبری افرادی مانند سوزان آنتونی، به دنبال برابری جنسیتی و رهایی زنان از قید و بندهای اجتماعی بود. هر یک از این مکاتب به نوعی به دنبال تحقق آزادی برای انسان بوده‌اند.  

کشتار بی‌گناهان، استثمار مستضعفین، تبعیض‌های طبقاتی، انحطاط اخلاقی و افزایش افسردگی در جوامع مدرن، همه نشان‌دهنده این است که این مکاتب نتوانسته‌اند آزادی واقعی را برای بشر به ارمغان بیاورند. حتی پیشرفت‌های تکنولوژیکی و تشکیل نهادهای بین‌المللی نیز نتوانسته‌ از شدت این بحران‌ها بکاهند.

در واقع، ابزارهای کشتار جمعی پیشرفته‌تر شده‌اند و رسانه‌ها به ابزاری برای توجیه و فریب تبدیل شده‌اند. علت سقوط گفتمان مدرنیسم این است که بشر و حاکمان در این گفتمان نتوانسته اند درون خود را از قید و بندهای دنیایی و استکباری قبل رها کنند و علت آن این بود که معنویت و دین در تمام این مکاتب کنار زده شد.

اما برنامه اسلام و انبیا بر این نحو است که اگر بخواهد تحول و آزادی در اجتماع صورت بگیرد، باید این آزادی ابتدا در درون  اشخاص اتفاق بیفتد آزادی از حرص، طمع، قدرت طلبی، منفعت طلبی و... در یک کلام آزادی معنوی که استاد عزیز شهید مطهری به درستی به این موضوع پرداخته است آزادی معنوی که هدف اول انبیا است «قَد أَفلَحَ مَن زَكَّىٰهَا-؛وَقَد خَابَ مَن دَسَّىٰهَا» به همین خاطر علاوه بر وجود برنامه کامل، حمل کننده و اجرا کننده، این برنامه هم مهم است و ما می‌بینیم حامل پیام و برنامه های الهی در هر دوره ای توسط بهترین های زمان باید باشد یا انبیا عظام و ائمه اطهار علیهم السلام و در غیاب، فقیه عادلی که مصداق «قَد أَفلَحَ مَن زَكَّىٰهَا -وَقَد خَابَ مَن دَسَّىٰهَا » باشد که منفعت خود را به دیگران ترجیح دهد حقوق دیگران را به حقوق خودش. 

در این راستا، نقش رهبران دینی و فقهای عادل بسیار حیاتی است. آن‌ها به عنوان حاملان پیام الهی، مسئولیت هدایت جامعه به سوی آزادی واقعی و معنوی را بر عهده دارند. امامین انقلاب اسلامی نیز در این مسیر گام‌های بزرگی برداشته‌اند و تلاش کرده‌اند تا معنویت را به عنوان محور اصلی تحولات اجتماعی و سیاسی مطرح کنند. این حرکت می‌تواند الگویی برای دیگر جوامع باشد و زمینه‌ساز تحقق آزادی واقعی در سراسر جهان شود.

بسیاری قرن بیست و یکم را قرن پست مدرنیسم (بازگشت به معنویت ) می دانند، قرنی که در آن انسان‌ها دوباره به ارزش‌های معنوی و اخلاقی روی می‌آورند. 

ارسال نظرات
آخرین اخبار