قزوین_به گزارش بسیج، رمضان ماه مهمانی خدا، ماه نزول رحمت و برکات بی پایان پروردگار است؛ روزه داری در ماه مبارک رمضان علاوه بر آثار روحی و معنوی، اثرات جسمانی بسیار ارزشمندی دارد؛ همچنین روزه داری در پیشگیری و یا کنترل بیماری هایی که عادات غذایی، چاقی و اضافه وزن در بروز آنها نقش دارند، بسیار موثر است؛ بنابراین داشتن یک رژیم غذایی متعادل و مناسب در ماه مبارک رمضان و پرهیز از عادات غذایی غلط بسیار اهمیت دارد، تا هم از برکات معنوی این ماه برخوردار شویم و هم به حفظ و ارتقای سلامتی خود کمک کنیم. در این زمینه گفتگویی با رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین داشته ایم.
عطیه رزازی، کارشناس ارشد علوم تغذیه در گفتگو با خبرنگار بسیج اظهار کرد: تغذیه در ماه مبارک رمضان به خاطر تغییراتی که در وعدههای غذایی اتفاق میافتد و اهدافی که ما از نظر تغذیهای و جسمی در ماه رمضان دنبال میکنیم یک ملاحظات و شرایط خاصی دارد.
وی افزود: یکی از اهدافی که ما انتظار داریم فرد بعد از روزهداری از نظر جسمی به آن دست پیدا کند در واقع یک پالایش جسمی است؛ استراحتی به دستگاه گوارش بدن داده و مقداری چرب زدایی شود و پالایشی از نظر جسمی در سلولهای بدن اتفاق بیفتد و این چیزی است که از قبل هم در توصیههای مذهبی و اسلامی گفته میشد و امروز هم بعد از تحقیقاتی که از نظر علمی انجام شده نشان داده که واقعاً در زمانهایی که فرد ساعاتی از روز را چیزی نمیخورد یا روزه دار است یا دریافت مواد غذایی برای ساعتهای متوقف میشود یک اتفاقات خوبی در سلولهای بدن میافتد.
عطیه رزازی ادامه داد: یکی از آن اتفاقات این است که دایما سطح هورمونها و آنزیمهای گوارشی ترشح نمیشود و یک استراحت، بازیابی و بازتوانی برای بدن اتفاق میافتد تا در آن حالتی که سرش شلوغ نیست بتواند به خودش رسیدگی نماید و اصطلاحا بازتوانی دوباره برای سلولها اتفاق بیفتد.
کارشناس ارشد علوم تغذیه تشریح کرد: در خودخواری سلولها یعنی سلولهایی که از نظر عملکرد دچار مشکل شده و کارایی خوبی ندارند و در عملکرد خود اشتباه میکنند توسط سلولهای دیگر از بین برده میشوند و مرگ خود به خودی سلولها عملاً فرصتی است برای سلولهایی که در واقع آن کارایی لازم را ندارند در این فرصت خود را از بین میبرند و دیگر به بدن آسیبی نمیرسانند.
وی بیان کرد: اگر سلولها بدون مجوز و بیمارگونه تکثیر پیدا کنند مثلاً فرد ممکن است دچار سرطان شود یا عملکردشان پایین بیاید، آنزیمها خوب ترشح نشوند و فرد دچار آسیب گردد؛ نشان داده شده که ۱۴ تا ۱۵ ساعت غذا نخوردن، دریافت کم کالری و انرژی به سلامت سلولها کمک میکند و باعث میشود بازتوانی و بازیابی سلولها اتفاق بیفتد.
رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین تاکید کرد: قرار نیست تمام آن مواد غذایی که در این ۱۴ الی ۱۵ ساعت استفاده نشده، در تایم افطار و سحر آن را جبران کنیم وقتی فردی بعد از ماه رمضان ۴ الی ۵ کیلو به وزنش اضافه شده یعنی به هیچ یک از اهداف جسمی روزهداری نرسیده و حتی آن را نقض کرده است چون فرد اقدام به خوردن مواد غذایی پر انرژی، چربی ها و شیرینی جات زیاد آن هم در یک وعده کرده و میبینیم که دریافتش بیشتر از حد میشود.
وی افزود: در طول روزهداری فرد به خاطر اینکه بیحالتر میشود، یکسری از فعالیتهایش کمتر و یا استراحتش زیاد میشود ۲۰ درصد از کالری مورد نیاز فرد هم کم میشود.
عطیه رزازی اظهار کرد: در ماه رمضان توصیه میکنیم که وعده افطار مثل صبحانه استفاده شود چون معده چند ساعتی کار نکرده و حجمش کوچکتر و سطح آنزیمهای گوارشی پایینتر آمده است؛ پس لازم نیست حجم زیادی غذا در افطار خورده و سنگین گردد مایعات گرمی هم دما با بدن نه خیلی سرد و نه خیلی داغ مثل چای یا آب گرم، نون و پنیر و سبزیجات در حجم کم استفاده شود. اگر غذاهایی که خیلی چرب و روغنی هستند در ابتدای افطار استفاده کنیم باعث سوء هاضمه و فشار به دستگاه گوارش میشود.
وی ابراز کرد: اگر فردی تمایل به خوردن شام دارد باید با فاصله یک الی دو ساعت یک شام سبک مثل انواع آش نظیر: سوپ، فرنی و شله زرد استفاده کند و بعضیها که عادت دارند شام و افطار را با هم میل کنند توصیه ما بر این است که همین حجم کم، سبک بودن و پرهیز از غذاهای چرب را لحاظ نمایند و در وعده افطار تا پایان شب مقداری میوه، آجیل خام، مغزیجات و ماست و شیر استفاده نمایند.
کارشناس ارشد علوم تغذیه تشریح کرد: وعده سحر را مثل ناهار برنامهریزی کرده و غذاهایی مثل برنج، ماکارونی، گوشت، پروتئین و حبوبات استفاده شود؛ همچنین مصرف سیب و سبزیجات را نیز توصیه میکنیم چون هم تشنگی کمتر میشود و هم یبوست را که در دوران روزه داری شیوع آن بیشتر است، برطرف میکند؛ همچنین چیزهای شیرین کمتر مصرف گردد چون مصرف زیاد شیرینی جات باعث میشود انسولین بالا برود و دوباره افت قند اتفاق بیفتد؛ اگر فردی تمایل به خوردن شیرینی جات دارد به مقدار کم در در وعده افطار استفاده نماید.
وی ادامه داد: مایعات را به قدری استفاده کنند که رنگ ادرار به رنگ شفاف باشد و از افطار تا سحر را جوری برنامهریزی نمایند که اگر چایی خورده میشود زیاد غلیظ نباشد و سعی نمایند بیشتر از آب گرم استفاده کنند و مصرف نوشیدنیهای سالم در حد متعادل نظیر آب لیمو، آب و عسل و شیره در حد متعادل مشکلی ایجاد نمیکند به شرط آنکه فرد دچار بیماری زمینهای خاص نباشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اگر افرادی دچار بیماری زمینهای مثل فشار خون و دیابت هستند قبل از روزه داری حتماً با پزشک خود و کارشناس تغذیه مشورت کنند و طبق برنامه رژیمی که متخصص تغذیه تعیین کرده، اقدام به روزه داری نمایند.
انتهای پیام/۱۰۰۴