به گزارش خبرگزاری بسیج استان خراسان رضوی از مشهدمقدس، نشست هماندیشی تشکلهای مردمنهاد و فعالان محیطزیست عصر امروز (چهارشنبه ۲۰ فروردین ۱۴۰۳) با حضور سعید محمودی (مدیرکل حفاظت محیطزیست خراسان رضوی)، محمد درویش (فعال برجسته محیطزیست)، حمید طراوتی (مسئول تشکلهای زیستمحیطی استان) و جمعی از اساتید دانشگاه در مشهد برگزار شد.
ضرورت آموزش فراگیر و مشارکت مردمی
سعید محمودی در این نشست با تأکید بر لزوم آموزش همگانی برای حفاظت از محیطزیست گفت:«صیانت از طبیعت، مسئولیتی جمعی است که نیازمند همکاری تمام نهادهاست. بسیاری از مشکلات کنونی ناشی از تصمیمگیریهای غیرکارشناسی است که بدون توجه به توسعه پایدار اجرا شدهاند. ما باید با آموزش صحیح، از بروز چنین اشتباهاتی جلوگیری کنیم.»
وی همچنین به چالشهای حوزه حیاتوحش اشاره کرد و افزود:«درگیریهای مسلحانه بین محیطبانان و شکارچیان غیرمجاز باید پایان یابد. استفاده از فناوریهای نوین مانند پهپادها و هوش مصنوعی میتواند جایگزین روشهای سنتی شود و از تلفات انسانی بکاهد.»
هشدار درباره پروژههای نیمهتمام و بحران آب
محمد درویش در ادامه با انتقاد از اجرای پروژههای بدون ارزیابی زیستمحیطی گفت:«حدود ۱۶ هزار پروژه نیمهتمام در کشور وجود دارد که تکمیل آنها با روند فعلی بودجهریزی، ۴۷ سال طول میکشد. بسیاری از این طرحها، مانند کارخانه فولاد نیشابور، بحرانهای زیستمحیطی مانند کمآبی را تشدید میکنند.»
وی با اشاره به بحران آب در خراسان رضوی هشدار داد:«ناترازی آب در این استان به ۳۳.۵ میلیارد مترمکعب رسیده که معادل ظرفیت کامل دریاچه ارومیه است. ادامه این روند، فاجعهای زیستمحیطی را رقم خواهد زد.»
فرصتهای پیشرو: انرژی پاک و اصلاح الگوی مصرف
درویش با بیان اینکه «جای ناامیدی نیست»، به برخی اقدامات مثبت اشاره کرد:«امضای قرارداد ابرنیروگاه ۲۰۰۰ مگاواتی در خراسان رضوی و برنامه دولت برای تولید ۳۰ هزار مگاوات برق خورشیدی، گامهای مهمی در مسیر توسعه پایدار هستند.»
وی همچنین بر لزوم «تولید ثروت از انرژی خورشیدی به جای آب» تأکید کرد و گفت:«صادرات برق پاک میتواند هم به اقتصاد کشور کمک کند و هم زمینهساز حل بحران آب باشد.»
نقش مردم در نجات محیطزیست
مسئول تشکلهای زیستمحیطی خراسان رضوی هم با بیان اینکه جلسات آموزشی با حضور مدیران روابطعمومی نهادها که اخیراً برگزار شده است، رویکردی بسیارسازنده برای بهبود آگاهیهای عمومی در حوزه محیطزیست است، تصریح کرد: یک موضوع خیلی مهم همین آموزش مدیران میانی و حتی عالی است تا پیشزمینه ذهنی مثبت نسبت به حوزه طبیعت ایجاد شود. امروز ما در همان «روز مبادا» هستیم که باید در سالهای قبل به فکر آن میبودیم و اگرچه امروز چیزی برای آن آماده نکردهایم، اما این ضرورت وجود دارد که باید همه ظرفیتها را برای اصلاح رویهها به میدان آورد.
حمید طراوتی با تأکید بر مشارکت مردمی گفت:«امروز روز مبادای محیطزیست است. باید با اعتماد به مردم و استفاده از ظرفیتهای علمی، رویههای غلط را اصلاح کنیم.»
وی افزود: «اگر تنها یک میلیون سفر درونشهری در مشهد با دوچرخه انجام شود، تأثیر آن معادل کاشت ۵۷ میلیون درخت خواهد بود.»