به گزارش خبرگزاری بسیج از کرمانشاه، محمدجعفر قائم پناه معاون اجرایی و سرپرست نهاد ریاستجمهوری در جلسه شورای اجتماعی استان که در سالن شهدای دولت استانداری برگزار شد، با تأکید بر لزوم تغییر نگرش در مواجهه با آسیبهای اجتماعی، اظهار کرد: آسیبهای اجتماعی در استان کرمانشاه، همچون بسیاری دیگر از مناطق کشور، ریشه در عوامل متعدد و پیچیدهای دارند و برای مقابله مؤثر با آنها نیازمند رویکردهای علمی و سیاستگذاریهای مدرن هستیم.وی با بیان اینکه نمیتوان تنها با نگاه اقتصادی به حل معضلات اجتماعی امیدوار بود، افزود: آسیبهای اجتماعی ماهیتی چندوجهی دارند و عوامل فرهنگی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و حتی تاریخی در آنها دخیل هستند. از اینرو لازم است در سیاستگذاریها، از نگاههای تکبعدی فاصله بگیریم.
معاون اجرایی و سرپرست نهاد ریاستجمهوری، با تأکید بر لزوم تغییر نگرش در مواجهه با آسیبهای اجتماعی، اظهار کرد: آسیبهای اجتماعی در استان کرمانشاه، همچون بسیاری دیگر از مناطق کشور، ریشه در عوامل متعدد و پیچیدهای دارند و برای مقابله مؤثر با آنها نیازمند رویکردهای علمی و سیاستگذاریهای مدرن هستیم.
همه معتادان از اقشار فقیر نیستند
معاون اجرایی رئیسجمهور همچنین به موضوع اعتیاد اشاره و بیان کرد: نمیتوان گفت همه معتادان از اقشار فقیر هستند. نمونههای متعددی از مصرفکنندگان مواد مخدر در قشر مرفه نیز وجود دارد. این مسئله نشان میدهد که برای حل آسیبهای اجتماعی باید نگاهی جامع و جامعهنگر داشته باشیم.وی با تأکید بر نقش همه اقشار جامعه در کاهش آسیبهای اجتماعی، ادامه داد: حکمرانی اجتماعی کارآمد به معنای فاصله گرفتن از الگوی سلسلهمراتبی و حرکت به سوی حکمرانی مشارکتی است؛ الگویی که در آن دولت، بخش خصوصی، سازمانهای مردمنهاد و جوامع محلی نقشآفرین باشند.قائمپناه با اشاره به اهمیت شنیده شدن صدای جامعه محلی در فرآیند تصمیمگیری، تصریح کرد: سازمانهای مردمنهاد، بنگاههای اقتصادی و سایر نهادهای اجتماعی باید تقویت شوند. همچنین لازم است از دل محلات حاشیهنشین افرادی از خود مردم برای حضور در جلسات و حل مسائل اجتماعی انتخاب شوند.
برای کاهش نرخ بیکاری در کرمانشاه، جدول زمانبندی دقیق مشخص شود
سرپرست نهاد ریاستجمهوری، در ادامه جلسه شورای اجتماعی استان کرمانشاه، با تأکید بر لزوم تقویت نقش جامعه محلی در سیاستگذاریها، اظهار کرد: تغییر نگرش در رویکردهای اجتماعی، پیشنیاز هرگونه اقدام مؤثر برای مدیریت آسیبهای اجتماعی در استان کرمانشاه است. جامعه محلی باید در فرآیند تصمیمگیریها به رسمیت شناخته شده و صدای آنها بهطور واقعی شنیده شود.وی بیکاری را از مهمترین عوامل شکلگیری آسیبهای اجتماعی در استان عنوان کرد و گفت: متأسفانه نرخ بیکاری در کرمانشاه، از زمستان ۱۴۰۳ تاکنون، از بالاترین ارقام در کشور بوده است. یکی از اهداف اصلی این سفر نیز پرداختن به همین موضوع است.قائمپناه ادامه داد: باید برای کاهش نرخ بیکاری در استان، جدول زمانبندی دقیق و منابع لازم مشخص شود. اگر هدف کاهش ۵ درصدی است، باید معلوم باشد در چه سالی و با چه منابعی محقق خواهد شد.وی افزود: بیکاری محوریترین مسئله در بررسی آسیبهای اجتماعی استان است، دولت وفاق ملی با رویکرد حکمرانی اجتماعی و مشارکتمحوری مردم، فرصت مناسبی برای مقابله جدی با آسیبهای اجتماعی فراهم کرده است.معاون اجرایی رئیسجمهور با اشاره به سفر استانی آینده رئیسجمهور به کرمانشاه، گفت: در این سفر، موضوع آسیبهای اجتماعی باید به عنوان یکی از محورهای اصلی مورد توجه قرار گیرد و جلسات تخصصی در این حوزه برگزار شود، نه صرفاً پرداختن به مسائل عمرانی.
مردم بهترین راهحلها را میشناسند
وی همچنین بر ضرورت تسهیل در اعطای تسهیلات بانکی برای تکمیل طرحهای نیمهتمام و توسعه کسبوکارهای کوچک و متوسط تأکید کرد و افزود: صندوق کارآفرینی و سایر نهادهای مرتبط باید برای حمایت از اشتغالزایی در مناطق مختلف استان، از جمله گیلانغرب، فعالتر شوند.قائمپناه با استناد به نظریههای توسعه اجتماعی، گفت: کاهش نرخ بیکاری و افزایش مشارکت اقتصادی شهروندان (مردان و زنان)، میتواند نقش بسزایی در کاهش آسیبهایی مانند طلاق، بزهکاری و خودکشی ایفا کند. اما باید توجه داشت که توانمندسازی اقتصادی تنها شرط لازم است، نه کافی.وی افزود: جلب مشارکت مردم بهصورت داوطلبانه، مبتنی بر حکمرانی مشارکتی و سرمایه اجتماعی، باید در اولویت سیاستگذاری اجتماعی قرار گیرد. ما عمیقاً باور داریم که مردم خود بهترین راهحلها را برای مشکلاتشان میشناسند و میتوانند در کنار یکدیگر برای حل آنها اقدام کنند.قائمپناه در پایان با اشاره به تجربه دفاع مقدس، گفت: اگر در دوران جنگ تحمیلی، مردم محور فعالیتها نبودند، هرگز به موفقیت دست نمییافتیم. امروز نیز تنها با اتکا به مردم و تقویت توسعه اجتماعمحور میتوان بر آسیبهای اجتماعی فائق آمد.
استان کرمانشاه با تاریخی کهن، شایسته شرایط بهتر است
سرپرست نهاد ریاستجمهوری با اشاره به نقش حیاتی نهادهای مردمی و کنشگران اجتماعی، اظهار کرد: فعالان حوزه اجتماعی مورد حمایت جدی دولت خواهند بود. نظریه سرمایه اجتماعی به ما میآموزد که با اتکا به خرد جمعی، همدلی و وفاق عمومی، میتوان از پس بسیاری از چالشهای اجتماعی برآمد.قائمپناه افزود: تقویت پیوندهای اجتماعی، نه صرفاً قومی. افزایش اعتماد نهادی، و تحکیم ارزشهای مشترک ملی، دینی و محلی، همگی موجب مقاومسازی جامعه در برابر آسیبهای اجتماعی میشود.وی تأکید کرد: هویتهای دینی و ملی ما میتوانند نقشی آرامبخش در مقابله با استرسهای فردی و اجتماعی ایفا کنند. این عناصر فرهنگی موجب افزایش قوام ذهنی و روانی جامعه میشوند.قائمپناه با تجلیل از مردم کرمانشاه، گفت: استان کرمانشاه با تاریخی کهن و مردمی فرهیخته و سختکوش، شایسته وضعیتی بسیار بهتر از شرایط فعلی است. این مردم در دوران جنگ، ایستادگی کردند و حالا وظیفه ماست که در کنارشان بمانیم.وی با اشاره به سیاستهای دولت، افزود: دولت پزشکیان با رویکرد علمی و مبتنی بر شواهد، بهدنبال استقرار الگویی نوین از حکمرانی اجتماعی است. الگویی که محلمحور، مردممحور و مشارکتمحور است.
شورای اجتماعی استان منظم و جدی برگزار شود
قائمپناه تصریح کرد: در این الگو، صدای همه ذینفعان از جمله زنان، مردان، جوانان، و اقوام مختلف شنیده میشود. ایران متعلق به همه ماست، و مسیر توسعه باید با مشارکت همگانی ترسیم شود.معاون اجرایی رئیسجمهور با اشاره به ضرورت پیگیری مستمر مسائل اجتماعی، گفت: درخواست دارم شورای اجتماعی استان بهصورت هفتگی یا ماهانه، منظم و جدی برگزار شود. مسائل اجتماعی نباید در حاشیه قرار گیرند.قائمپناه در پایان، گفت: همه ما وظیفه داریم آسیبهای اجتماعی را معضل ملی بدانیم و برای حل آن متحد شویم. مسیر دشوار است، اما با عزم ملی و مشارکت جمعی، قطعاً دستیافتنی است.