علی شکفته، نماینده استان خراسان رضوی در شورای عالی استانها در گفتگو با خبرگزاری بسیج استان خراسان رضوی، خلیج فارس را نه تنها یک آبراه مهم سیاسی و اقتصادی، بلکه بازتابی از هویت تاریخی و فرهنگی چند هزار ساله مردم ایران زمین دانست.
وی با استناد به متون کهن، نقشههای جغرافیایی و اسناد تاریخی، از ریشه دار بودن نام “خلیج فارس” از هزاران سال پیش سخن گفت و افزود: مورخان یونان باستان نظیر بطلمیوس و هرودت، از این منطقه با عنوان “سینوس پرسیکوس” به معنای دقیق خلیج فارس یاد کردهاند و بسیاری از مورخان و جغرافیدانان اروپایی نیز از عنوان “Persian Gulf” استفاده کردهاند.
عضو کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و گردشگری شورای عالی استانها، قدیمیترین سند مربوط به نام خلیج فارس را به دوران هخامنشیان و کتیبه داریوش بزرگ در سوئز دانست و اظهار داشت: در دوره اسلامی نیز دانشمندان بزرگی همچون مسعودی، مقدسی و یاقوت حموی، از عناوین “خلیج فارس” و “البحر الفارس” در آثار خود بهره بردهاند.
وی با اشاره به وضوح نام خلیج فارس در نقشههای جغرافیایی و نظامی در دوران مختلف، حتی در دوره استعمار، خاطرنشان کرد: متاسفانه از دهه ۱۹۶۰ میلادی، برخی شخصیتهای عرب با گسترش اندیشههای پانعربیسم و اخیراً برخی کشورهای غربی، تلاش مذبوحانهای برای تغییر نام تاریخی خلیج فارس آغاز کردهاند.
شکفته این اقدام را بیش از آنکه ریشه در اسناد تاریخی داشته باشد، بخشی از رقابتهای سیاسی و منطقهای و ایجاد چالش دانست و آن را نوعی بیاحترامی به اسناد جهانی و میراث بشری خواند.
مدیرمسئول سابق فصلنامه علمی و تخصصی تاریخپژوهی، با یادآوری به رسمیت شناختن “Persian Gulf” به عنوان تنها نام رسمی توسط نهادهای بینالمللی همچون سازمان ملل متحد و یونسکو، بر لزوم تلاش جدی و اراده ملی برای حفظ این نام تأکید کرد و گفت: برگزاری فستیوالها، کنفرانسهای بینالمللی علمی و نشستهای تخصصی را از جمله راهکارهای مقابله با این تحریف دانست.
شکفته در پایان، خلیج فارس را فراتر از یک نام، صدای هزاران سال افتخار و ایستادگی ملت ایران در برابر ظلم و استعمار و نشانی از اقتدار تاریخی و شکوه تمدن کهن ایران دانست و تأکید کرد که برای حفظ این میراث پارسی از پای نخواهند نشست.
خبر/امیرحسین ذکاء