به گزارش خبرگزاری بسیج از یاسوج، قصههای محلی اقوام و استان ها از شاخههای ادبيات عاميانه يا همان فولکلور هستند که بهطور شفاهی از نسلی به نسل ديگر منتقل شدند. حفظ قصه ها به عنوان بخش مهمی از فرهنگ موروث هر قوم و ملتی، از اهمیت بالایی برخوردار است.
قدمت بعضی از قصهها و داستانهای محلی به گذشتههای خیلی دور برمی گردد که به دلیل نوع انتقال آن ها بهصورت شفاهی و سینهبهسینه، بیشتر در معرض فراموشی، نابودی و دور شدن از شکل اولیه و اصیل خود هستند.
درگذشته قصه ها گرمابخش شبهای طولانی زمستان بودند و زنان نقش اصلی را در روایت و انتقال آنها بر عهده داشتند. قصه های محلی استان کهگیلویه و بویراحمد یا در زبان محلی همان «مَتَل» بیانکنندۀ تجربه ها، باورها، تخیلات و آرزوهای مردم منطقه است که محتوای آن با درونمایههای تخیل، افسانه، مثالهای مَلموس و طبیعت محیط زندگی بیان شده و با گذشت زمان و کوچ گاهی حذف، تکمیل، جابجا و یا محتوایی کاربردیتر پیدا کردند.
با توجه به اهمیت نگارش و حفظ قصههای محلی بهعنوان بخشی از هویت منطقه و میراثی برای آیندگان، مجموعهٔ «مَتَتی»، شامل سه جلد کتاب از قصه های محلی و بومی شهرستان های لنده و کهگیلویه و بویر احمد به قلم عابد اسکندری به چاپ رسیده است.
عابد اسکندری برای جمع آوری این مجموعه، سال ۱۴۰۱ بیش از ۷۰ مصاحبه با مردم محلی انجام داده و متن داستان ها را به زبانی ساده و شیوا برای نوجوانان امروزی نوشته است.
سه جلد این مجموعه شامل، جلد اول: سیاه زنگی ، جلد دوم: ننه بَیگُم ، جلد سوم: شِرِند و پِرِند است.
این مجموعه به همت انتشارات آناپنا چاپ شده و هم اکنون در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران(شبستان، راهرو ۲۹، غرفه ۲۹) موجود می باشد.