به گزارش خبرگزاری بسیج خراسان رضوی از کاشمر ترشیز، این کهن دیار سرشار از تاریخ، فرهنگ و مقاومت، بار دیگر به صحنهای برای نمایش شکوه ایثار و فداکاری بدل شده است، برگزاری دومین کنگره ملی شهید مدرس و یک هزار و ۲۲۲ شهید منطقه ترشیز، فرصتی ارزشمند برای بازخوانی این تاریخ پرافتخار و زنده نگهداشتن یاد و خاطره شهدای والامقام این خطه است.
کنگرهای که با مشارکت گسترده اقشار مختلف مردم، هنرمندان، نهادها و کمیتههای تخصصی، رنگ و بویی متفاوت یافته و توانسته جلوهای از وحدت و همدلی را به نمایش بگذارد؛ از برپایی نمایشگاههای فرهنگی و مذهبی تا حضور پررنگ موکبها و غرفههای ادوات نظامی و هنری، همه نشان از عزم و اراده مردمی دارد که همچون دوران دفاع مقدس، امروز نیز با تمام توان به میدان آمدهاند.
در این میان، نمایش فاخر «سروهای سهی» نقطه عطفی در برنامههای فرهنگی این کنگره به شمار میآید، نمایشی که حاصل ۶ ماه پژوهش میدانی و کتابخانهای است و با نگاهی هنرمندانه، تاریخ ترشیز را از دوران کهن تا انقلاب اسلامی و دفاع مقدس روایت میکند.
این اثر که با حمایت مرکز هنرهای نمایشی بسیج و مشارکت هنرمندان محلی تولید شده، توانسته مخاطبان را بدون شعارزدگی و با بهرهگیری از نمادهایی چون سرو، به سفری تاریخی و معنوی ببرد، طراحی بخشهای مختلف نمایش به گونهای است که هم مخاطب کودک و نوجوان را جذب کند و هم مخاطب بزرگسال را با خاطرهای ماندگار روبرو کند.
این کنگره، نهتنها بازتابی استانی داشته، بلکه با تلاشهای شبانهروزی دستاندرکاران و هنرمندان، گامی بلند به سوی تحقق اهداف عالیه انقلاب اسلامی و پاسداشت فرهنگ ایثار و شهادت برداشته است؛ حرکتی که با تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر تلفیق هنر و فناوری، افقی ملی را پیشروی خود ترسیم کرده است.
مشارکت همهجانبه مردم و نهادها در برگزاری کنگره شهدا
حسین دهقانی از مشارکت گسترده مردم، هنرمندان، نهادها و کمیتههای تخصصی در برگزاری کنگره ملی شهید مدرس و ۱۲۲۲ شهید منطقه ترشیز خبر داد و اظهار داشت: با لطف خدا از یک سال گذشته اقدامات زیربنایی در این مسیر آغاز شد و با تشکیل ۲۰ کمیته تخصصی، برنامههای شاخص و ماندگاری اجرا شده است.
وی با بیان اینکه این کنگره بر اساس جمعیت ۴۰۰ هزار نفری منطقه ترشیز طراحی شده و هر بخش و شهرستان سهم و نقش خود را ایفا کرده است، خاطرنشان کرد: همه شهرستانهای همجوار، موکب و غرفههای فرهنگی، هنری و ادوات نظامی را در محل کنگره برپا کردند و هرکس آنچه در توان داشته به میدان آورده است.
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج کاشمر تأکید کرد: کمیته فرهنگی و هنری این کنگره از سه ماه پیش از عید با حضور ۱۵۰ هنرمند بومی ترشیز، فعالیت خود را آغاز کرد و ۲۲ اردیبهشتماه اجرای رسمی خود را با نمایش فاخر تقدیم مردم خواهد کرد.
وی ادامه داد: در این کنگره، هر کمیته اعم از ادبیات دفاع مقدس، المانهای شهری و نمایشگاهها، اقدامات بسیار ارزندهای انجام دادهاند و نمایشگاهها و برنامههای مختلف در تمام بخشها برگزار شده و تمام ظرفیت شهرستانها پای کار آمده است.
دهقانی با قدردانی از همه نهادها، هنرمندان، فرمانده محترم لشکر پنج نصر سپاه امام رضا (ع) و نیروهای مسلح حاضر در غرفههای ادوات نظامی کنگره تشریح کرد: انشاءالله این حرکت فرهنگی و ارزشی گامی برای شهدا و عزت مردم منطقه باشد.
وی با بیان اینکه کنگره ملی شهید مدرس و یک هزار و ۲۲۲ شهید منطقه ترشیز از ۲۲ اردیبهشت آغاز و تا ۳۱ اردیبهشت ادامه خواهد داشت، اذعان کرد: نمایشگاه فرهنگی مذهبی و ادوات نظامی کنگره همهروزه پذیرای دانشآموزان در نوبت صبح از مدارس مختلف منطقه ترشیز و در بعدازظهرها هم عموم مردم است.
نمایش سروهای سهی ۶ ماه پژوهش و نگاهی تازه به تاریخ ترشیز
محمد ناصری، با بیان اینکه این اثر نمایشی با موضوع رشادتهای شهدای منطقه ترشیز آماده شده است، اظهار داشت: این نمایش با بهرهگیری از ۲۸۰ هنرمند که پس از غربالگری به ۱۲۰ نفر کاهش یافتند، پس از ۶ ماه پژوهش میدانی و کتابخانهای، به مرحله اجرا رسید.
وی با اشاره به اینکه این اثر با حمایت مرکز هنرهای نمایشی بسیج و مشارکت هنرمندان محلی شکل گرفته است، خاطرنشان کرد: این نمایش روایتگر تاریخ منطقه ترشیز از دوران کهن تا انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است و تلاش کردهایم مخاطب بدون شعارزدگی، با هنری فاخر، با پیامهای نهفته اثر همراه شود.
کارگردان نمایش سروهای سهی با تأکید بر اینکه از ابتدای ورود تماشاگر تا پایان اجرا، زمانی حدود یک ساعت و ۱۵ دقیقه در نظر گرفته شده که بهگونهای طراحی شده است که حتی کودک ۵ ساله هم جذب اجرا شود و مخاطب بزرگسال نیز با رضایت سالن را ترک کند، تصریح کرد: هر قاب نمایشی از ۳ تا ۵ دقیقه تعریف شده و بخش دفاع مقدس با اختصاص یکچهارم زمان نمایش، پررنگتر است.
وی با بیان اینکه در این نمایش سعی کردیم علاوه بر معرفی شهدای منطقه ترشیز مانند شهید مدرس، شهید گلبازی، شهید غلامزاده و شهید قاسمی، رشادتها و ایثارگریهای مردم منطقه را نیز از دل تاریخ روایت کنیم، اذعان کرد: ما قصه نمایش را از نگاه به سروهای سر به فلک کشیده که نماد استقامت هستند آغاز کردیم و با روایتی نمادین و برگرفته از درخت سرو شروع کردیم و به وقایع کاشمر در انقلاب و شهادت شهید مدرس رسیدیم.
ناصری همچنین عنوان کرد: هدف ما این بود که قصه، عملیات دفاع مقدس و خاطرات شهدا را با روایتی متفاوت و هنری ارائه کنیم و اثری تولید کنیم که در صحنه ماندگار باشد.
کنگره ملی شهدای ترشیز بازتاب ملی خواهد داشت
سردار قاسمی در جریان بازدید از کنگره ملی شهدای ترشیز در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح توس»؛ اظهار داشت: این کنگره ملی در روزهای اخیر توانسته بازتاب استانی قابل توجهی داشته باشد و انشاءالله در آینده نزدیک نیز در سطح کشور خواهد درخشید.
وی با بیان اینکه روح مطهر ۲۳ هزار شهید خراسان بزرگ، ۱۸ هزار شهید خراسان رضوی و یک هزار و ۲۲۲ شهید منطقه ترشیز ناظر بر این جلسه هستند، خاطرنشان کرد: همه دستگاههای اجرایی، نیروهای بسیجی، جهادی و مردم شریف منطقه و شهرستانهای همجوار با همدلی و اخلاص این حرکت الهی و جهادی را رقم زدند و همه اقشار، همانند دوران دفاع مقدس، امروز نیز در تداوم این مسیر مشارکت فعال دارند.
مشاور فرمانده سپاه امام رضا (ع) ضمن تقدیر ویژه از دستاندرکاران و برگزارکنندگان کنگره اظهار داشت: امروز که این نمایشگاهها را از نزدیک بازدید کردم، تلاشهای مؤثر خواهران و برادران را مشاهده کردم که کارهای ارزشمند و ماندگاری انجام دادهاند و امیدوارم این مسیر ادامه داشته باشد.
وی با اشاره به تأکیدات رهبر معظم انقلاب در خصوص برگزاری کنگرههای شهدا با رویکرد فناورانه، هنرمندانه، هدفمند و اثرگذار، تصریح کرد: امیدوارم این کنگره ملی شهدای ترشیز نیز در مسیر اهداف عالیه انقلاب اسلامی و پاسداشت فرهنگ ایثار و شهادت به این شاخصها نزدیک باشد.
خط شهدا زنده است
حجتالاسلام جواد طاهری در حاشیه برگزاری دومین کنگره ملی شهید مدرس و یک هزار و ۲۲۲ شهید منطقه ترشیز که با حضور مسئولان، خانواده شهدا و اقشار مختلف مردم در مجموعه ورزشی ۹ دی کاشمر برگزار شد، با تأکید بر اینکه این دیار همواره خاستگاه دینداری، شجاعت و مبارزه با استکبار بوده است، اظهار داشت: یاد و خاطره شهید مدرس آن استکبارستیز و استبدادستیز عصر خفقان رضاخانی را در کنار شهدای منطقه ترشیز گرامی میداریم.
وی با اشاره به سابقه تاریخی کاشمر و ترشیز در دینداری و مقاومت، خاطرنشان کرد: در دورههای مختلف، مردم این منطقه همواره در خط هدایت و حق حرکت کردند، اینجا دیار سلمان فارسی است که خود به مدینه آمد و به اسلام ناب محمدی ایمان آورد.
امام جمعه کاشمر با بیان اینکه امروز هم این خط امتدادیافته و کاشمر زادگاه یک هزار و ۲۲۲ شهید والامقام شده است؛ تصریح کرد: منطقهای که اکنون نیز محل تردد و تنفس نیروهای انقلابی و عاشقان اهلبیت (ع) است و همه یکدل و یکصدا تابع ولیفقیه، امام خامنهای هستند.
وی با اشاره به برگزاری برنامههای فرهنگی توسط جوانان منطقه، اذعان کرد: تظاهرات شورانگیز جوانان هنرمند، دختران و پسرانمان به مدت یک ساعت و نیم، نشان داد که خط شهدا زنده است و جوانان با عشق و دلدادگی پای کار آمدهاند.
برگزاری دومین کنگره ملی شهید مدرس و ۱۲۲۲ شهید منطقه ترشیز، بار دیگر نشان داد که خط ایثار و شهادت در این خطه زنده است و مردم آن، همچنان در مسیر هدایت، حقطلبی و مبارزه با استکبار گام برمیدارند.
از نمایش «سروهای سهی» که با زبانی هنری و روایتی فاخر، تاریخ ترشیز را به تصویر کشید، تا مشارکت فعال نهادها، کمیتههای تخصصی و مردم منطقه در برپایی غرفهها و برنامههای متنوع، همه حکایت از روحیه والای ایثارگری و وفاداری مردم این دیار به آرمانهای انقلاب اسلامی دارد.
کنگرهای که با بهرهگیری از هنر، فرهنگ و جلوههای فناورانه توانست خاطرات شهدا را از دل تاریخ به صحنههای معاصر بیاورد و مخاطب امروز را با قهرمانان دیروز پیوند زند.
حضور گسترده جوانان در این رویداد نیز نشان داد که نسل امروز، ادامهدهنده راه شهدا و پاسدار ارزشهای متعالی اسلام و انقلاب است. بیتردید این حرکت فرهنگی ماندگار، گامی مؤثر در ترویج فرهنگ ایثار، مقاومت و پایداری در منطقه ترشیز و فراتر از آن در سطح ملی خواهد بود.