به گزارش خبرگزاری بسیج استان خراسان رضوی از مشهدمقدس، همایش تخصصی «اساتید جوانی جمعیت و فرزندآوری» با حضور جمعی از اساتید برجسته حوزه، دانشگاه در مشهد مقدس برگزار شد.
در این همایش، پرفسور محمداسماعیل اکبری، فعال حوزه جوانی جمعیت با تأکید بر ضرورت فهم عمیق مسئله جمعیت، گفت: «جمعیت مسئلهای صرفاً جمعیتی نیست؛ بلکه مسئلهای هویتی و تمدنی است. تا زمانی که مسئله را درست نفهمیم، راهکار نمیتواند مؤثر واقع شود. برخی میگویند اگر مشکل مسکن و اشتغال حل شود، مردم فرزند میآورند، اما واقعیت این است که ریشه بحران جمعیت، فرهنگی و فکری است، نه صرفاً اقتصادی.»
وی با بیان اینکه شاخصهای سلامت عمومی به شدت تحت تأثیر وضعیت باروری هستند، خاطرنشان کرد: «امروز شاهدیم که سبک زندگی غربی، ازدواج را به تأخیر انداخته، خانواده را کوچک کرده و باروری را از فرآیند طبیعی و اخلاقی آن خارج کرده است. اگر فرهنگ خانواده، مادر شدن، پدر شدن و فرزند داشتن بازسازی نشود، هیچ بسته تشویقی نمیتواند این بحران را جبران کند.»
دکتر رجبی، متخصص سلامت باروری در گفتگو با خبرنگار بسیج، با ارائه آمار نگرانکنندهای از وضعیت ناباروری در کشور، گفت: «امروز بین ۱۵ تا ۲۰ درصد جوانان دچار ناباروری هستند، اما بسیاری از آنان حتی به درمان فکر هم نمیکنند. چراکه تصور میکنند نخواستن فرزند، موضوعی شخصی است. در حالی که ناباروری معمولاً زاییده بیماریهایی است که کل سلامت عمومی فرد را تهدید میکند؛ از اختلالات تیروئید گرفته تا افسردگی و اختلالات هورمونی.»
وی افزود: «اگر مردم بدانند که پیگیری سلامت باروری، فقط برای فرزندآوری نیست، بلکه راهی برای افزایش طول عمر، پیشگیری از بیماریهای مزمن و تضمین سلامت کلی بدن است، دیگر نسبت به درمان ناباروری بیتفاوت نخواهند بود. ما باید در فرهنگسازی این موضوع کوشا باشیم.»
حجتالاسلام ابوترابی، استاد حوزه و دانشگاه، با تحلیل ابعاد اجتماعی مسئله جمعیت، گفت: «آسیبپذیری نهاد خانواده در ایران، یکی از نقاط ضعف مهم کشور است که اگر به آن نپردازیم، در آینده با بحرانهای نرمافزاری و سختافزاری جدی روبهرو خواهیم شد.»
وی با انتقاد از شتابزدگی در سیاستهای گذشته جمعیتی افزود: «امروز نیازمند بازگشت به گفتمان عقلانی و علمی در موضوع جمعیت هستیم. مردم گرههای ذهنی متعددی دارند؛ از مسائل اقتصادی تا شبهات فرهنگی و روانی. تنها راه اقناع، ورود علمی نهادهای مرجع همچون حوزه، دانشگاه و سپاه به موضوع است.»
حجتالاسلام ابوترابی در پایان تصریح کرد: «اگر چالشهای ذهنی مردم درباره فرزندآوری حل شود، حتی با وجود برخی کاستیهای اقتصادی، آنان به فرزندآوری گرایش پیدا خواهند کرد. این یک وظیفه دینی و ملی است که کوتاهی در آن، خسارات جبرانناپذیری به همراه خواهد داشت.