به گزارش خبرنگار بسیج از زاهدان - نعیم پناه ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه بیان کرد: کمتر از ۱۰۰ سال از عمرشهر زاهدان میگذرد اما رشد جمعیت این شهر طی قرن اخیر هفت و نیم برابر شده است، در حالی که میانگین رشد سایر مراکز استانها در همین بازه زمانی دو و نیم تا سه برابر بوده است.
وی افزود: با وجود این رشد چشمگیر، زیرساختهای شهری نتوانستهاند به تناسب این توسعه گسترش یابند و این نابرابری باعث شده تا حدود ۴۳ درصد از شهر زاهدان در سکونتگاههای غیررسمی و حاشیهنشین زندگی کنند؛ مناطقی که از ابتداییترین خدمات شهری مانند آب، برق و معابر مناسب نیز محروماند.
پناه، با اشاره به مشکلات ساختاری مدیریت شهری در مناطق کمتر برخوردار، به بررسی علل ناکامی پروژههای عمرانی و ناعدالتی در توزیع اعتبارات ملی پرداخت.
وی درباره بودجه سال ۱۴۰۴ شهرداری زاهدان اظهار کرد: مجموع بودجه سال آینده ۳ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان پیشبینی شده که از این میزان، یک هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان عمرانی است و مابقی صرف هزینههای جاری خواهد شد. در این بودجه، 6 مأموریت اصلی تعریف شده که شامل خدمات شهری، محیط زیست، حملونقل، برنامهریزی مالی، امور اجتماعی و عمران میشود. تلاش ما بر این بوده که مناطق کمتر برخوردار اولویت اجرایی داشته باشند و در مناطق برخوردار نیز پروژههایی با رویکرد توسعهمحور تعریف شده است.
پناه تصریح کرد: در سه سال گذشته متأسفانه تحقق کامل بودجه شهرداری ممکن نشده و همیشه با کسری مواجه بودیم. اما در سال جاری با پیگیریهای صورت گرفته و با حمایت دولت و مجلس، امید داریم بخش مهمی از بودجه محقق شود. مطالبات شهرداری از دستگاههای دولتی بالغ بر ۵ هزار میلیارد تومان است که بخشی از آن توسط دستگاهها پذیرفته شده و در حال پیگیری برای دریافت آن هستیم.
وی افزود: یکی از مهمترین چالشها، محروم شدن استان از درآمدهای ناشی از قانون ارزش افزوده است؛ در گذشته و با وجود قانون تجمیع عوارض، سیستان و بلوچستان با بهرهگیری از شاخصهایی چون محرومیت و دوری از مرکز، سهم بالایی از اعتبارات ملی داشت اما با جایگزینی قانون ارزش افزوده، این شاخصها حذف شد و حالا بیشترین منابع به شهرهای بزرگ مانند تهران، مشهد و اصفهان اختصاص مییابد.
سرپرست شهرداری زاهدان ادامه داد: در حالیکه استان ما از نظر جمعیت در رتبه 9 کشور قرار دارد، در دریافت درآمدهای ناشی از ارزش افزوده در رتبه ۲۷ قرار گرفتهایم. نبود صنایع بزرگ، شرکتهای مولد و سرمایهگذاران فعال موجب شده نتوانیم سهم عادلانهای از مالیات بر ارزش افزوده داشته باشیم.
وی تأکید کرد: توسعه پایدار زاهدان تنها با اصلاح ساختار توزیع منابع در سطح ملی ممکن است؛ ما همچنان پیگیر جذب اعتبارات از منابع ملی و استانی هستیم و امیدواریم با همافزایی نمایندگان مجلس و دستگاههای اجرایی، بتوانیم بخشی از شکاف توسعهای موجود را جبران کنیم.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به چالشهای ساختاری درآمدی مدیریت شهری گفت: زیرساختهای ما فرسوده و معیوباند و باید در نظام ارزش افزوده تجدیدنظر شود.
پناه افزود: ما از ظرفیت تمام نمایندگان استان استفاده کردهایم و مکاتباتی با هیئت دولت انجام شده تا این موضوع در سطح ملی پیگیری شود. اگر این روند اصلاح شود، قطعاً استان سیستان و بلوچستان به سطحی از درآمد میرسد که بتواند پاسخگوی نیازهای بحق شهروندان باشد.
وی با بیان اینکه هیچ ابهامی نباید در عملکرد شهرداری وجود داشته باشد، اظهار کرد: ما وظیفه خود میدانیم که شفاف عمل کنیم و اطلاعات دقیق و قابل راستیآزمایی را در اختیار عموم قرار دهیم.
سرپرست شهرداری زاهدان، وی با اشاره به مشکلات ناشی از سد معابر در هسته مرکزی شهر گفت: مشکل سد معابر بهویژه توسط گاریها و بازارچههای غیرمجاز، واقعیتی انکارناپذیر است که هم شهروندان را آزار میدهد و هم بار ترافیکی سنگینی بر معابر وارد کرده است.
وی با بیان اینکه طی هفتههای اخیر، با همکاری معاونت خدمات شهری و سازمان ساماندهی مشاغل شهری، اقدامات موثری انجام شده است، افزود: حکم قضایی برای جمعآوری این موارد صادر و بخشی از این گاریها نیز تاکنون جمعآوری شدهاند. به افراد ذیربط نیز اعلام شده که باید تعهد دهند و مطابق ضوابط تعیینشده عمل کنند.
پناه با اشاره به جلسات مشترک با پلیس راهور و سایر دستگاهها گفت: در خیابانهایی مانند امیرالمؤمنین، شریعتی و میدان کوثر شاهد اشغال چند ردیف خیابان توسط گاریها هستیم که تردد خودروها را بهشدت مختل کرده است؛ ما تأکید کردهایم که دریافت هرگونه وجه بابت این فعالیتها مشروعیت ندارد و غیرقانونی است.
وی همچنین از برنامهریزی برای ساماندهی این مشاغل خبر داد و تصریح کرد: قرار نیست شهرداری برای افراد فاقد شغل، شغل ایجاد کند؛ بلکه هدف رفع مزاحمتهای شهری و ساماندهی فعالیتهای موجود در قالب بازارچههای قانونی است. متأسفانه برخی از این افراد از تمکین در بازارچه ها خودداری کردهاند و برخورد قانونی با آنها ضروری است.
پناه در ادامه از برنامه شهرداری برای ایجاد فضای سبز در منطقه سعادتآباد خبر داد و گفت: زمین ۵ هکتاری در این منطقه که در مالکیت اشخاص است، به عنوان فضای سبز در نظر گرفته شده است. مراحل قانونی تملک، ارزیابی کارشناسی و مکاتبه با مالکین در دستور کار قرار دارد تا در صورت تأمین اعتبار در سال آینده، این پروژه وارد فاز اجرایی شود.
وی خاطرنشان کرد: در مواردی که ملک در مسیر طرحهای عمومی قرار دارد، شهرداری مطابق قانون با همکاری اداره ثبت اقدام به واریز وجه یا ارجاع به دادسرا برای تعیین قیمت کارشناسی میکند تا روند تملک قانونی و اجرایی آن انجام شود.
سرپرست شهرداری زاهدان، بر لزوم شفافیت در اجرای پروژهها و استفاده از ظرفیتهای استانی و ملی برای توسعه شهری تأکید شد.
وی در ادامه به پیگیری موضوع تخصیص قیر برای پروژههای بازآفرینی شهری اشاره کرد و گفت: ۴ هزار و ۳۰۰ تن از سهمیه قبلی در مخازن ذخیره شده و برای دریافت مابقی در حال پیگیری هستیم.
این مسئول همچنین از هدفگذاری یک میلیون متر مربع آسفالت تا پایان سال خبر داد و افزود: دو کارخانه آسفالت فعال داریم و در حال انعقاد قرارداد برای یک کارخانه جدید ۱۶۰ تنی هستیم که با تجهیزات آن بیش از ۶۴ میلیارد تومان سرمایهگذاری زیرساختی خواهد بود.
وی در خصوص پروژه ۱۴ رسولی، آن را پروژهای محرک برای توسعه منطقه شرق زاهدان دانست و ادامه داد: این پروژه تنها عمرانی نیست، پیوستهای فرهنگی و اجتماعی نیز برای آن در نظر گرفته شده و مشاور طرح نیز بهزودی مشخص میشود.
پناه همچنین از برنامه شهرداری برای جذب سرمایهگذار در پروژههای خدماتی مانند پارکینگ عمومی خبر داد و تصریح کرد: با همکاری استانداری، به سرمایهگذارانی که وارد این پروژهها شوند، تسهیلات بانکی با پرداخت سود توسط دولت اختصاص داده خواهد شد.
وی با اشاره به نگاه ویژه دولت و مقام معظم رهبری به استان سیستان و بلوچستان گفت: این توجه فرصتی تاریخی برای توسعه استان است و ما باید با پیگیری و برنامهریزی، حداکثر بهرهبرداری را از آن داشته باشیم
سرپرست شهرداری زاهدان، با اشاره به سرانه پایین فضای سبز در زاهدان اظهار کرد: هرچند اقلیم خشک و مشکل تأمین آب شور از چالشهای جدی ما است، اما با تلاشهای انجامشده توانستهایم از ظرفیت پساب تصفیهشده برای آبیاری فضای سبز استفاده کنیم؛ هماکنون حدود ۳۰ درصد این پساب توسط شهرداری، دانشگاه سیستان و بلوچستان و فرودگاه استفاده میشود.
وی با اعلام اینکه طبق آمار موجود، سرانه فضای سبز در شهر بین ۲/۵ تا ۳/۵ مترمربع است، تصریح کرد: در حالی که سرانه استاندارد برای مراکز استانها بین ۸ تا ۱۲ مترمربع است و برخی استانها حتی تا ۱۸ متر نیز میرسند، تلاش داریم با بهرهگیری از ظرفیت پساب و تکمیل اتصالات مناطق، این رقم را در سالهای آینده افزایش دهیم.
پناه در پایان از تمامی دستگاههای مرتبط و مدیران شهری خواست با همافزایی و استفاده حداکثری از منابع موجود، زمینه بهبود کیفیت زندگی شهروندان زاهدانی را فراهم کنند