به گزارش خبرگزاری بسیج خراسان رضوی از مشهد مقدس، آب در قلب مسائل زیست محیطی پیش روی مشهد قرار دارد و رسانهها نقش مهمی در شکلدهی آگاهی عمومی و ترویج راه حلهای واقع بینانه دارند.مصرف بیرویه آب در دشت مشهد به بحرانی جدی تبدیل شده است. این در حالی است که کارشناسان از دههها پیش نسبت به محدودیت منابع آبی هشدار دادهاند. یک کارشناس آب با اشاره به این موضوع، بر لزوم افزایش آگاهی عمومی و تغییر نگرش در مصرف آب تاکید کرد.
مهدی زینلی، کارشناس مباحث اجتماعی آبیان و مشاور گروه مهندسی آبانگاه در نشستی تخصصی با محوریت محیط زیست شهری، بر نقش حیاتی رسانهها در آگاهیبخشی درباره بحران آب تأکید کرد و گفت: وقتی از محیط زیست شهری در مشهد صحبت میکنیم، اولین و مهمترین موضوع، آب است. اگر فقط به مسئله آب بپردازیم، در واقع ۷۰ درصد محیط زیست را پوشش دادهایم.
وی افزود: درسال ۱۳۴۸ کارشناسان به این نتیجه رسیدند که دیگر نباید مصارف در دشت مشهد افزایش پیدا کند اما متأسفانه اینقدر مصارف رو بالا بردیم هنوز هم ولع مصرف بیشتر داریم و از هر جایی که میتوانید باید آب را تامین بکنیم روی مدیریت مصرف شاید نگاهما ن یک نگاه حداقلی هست.
رسانهها و تمرکز بر آب شرب
وی با انتقاد از تمرکز رسانهها بر آب شرب و نادیده گرفتن مصرف آب در کشاورزی، بیان کرد: در گذشته، رسانهها فقط درباره صرفهجویی در آب شرب صحبت میکردند؛ مثل توصیههایی برای مسواک زدن یا وضو گرفتن. این باعث شد ذهن جامعه به سمت آب شرب برود و نقش کشاورزی در مصرف آب نادیده گرفته شود.
افکار عمومی و انتخابهای غیرعلمی
زینلی با اشاره به نتایج افکارسنجیها، عنوان کرد: در یک نظرسنجی، مردم فناوری بارورسازی ابرها را به عنوان راهحل بحران آب انتخاب کردند؛ در حالی که این فناوری تأثیر قابل توجهی در سطح ملی ندارد و بیشتر یک ایده تحقیقاتی است. این نشان میدهد رسانهها خوراک نادرست به ذهن جامعه تزریق کردهاند.
بحران ناترازی در منابع و مصارفآب، شاهکلید محیط زیست شهری
وی با تأکید بر ناترازی در مصرف و منابع آبی، تصریح کرد: ما منابع آبی مشخصی داریم که هر سال با بارندگی تجدید میشوند.با توجه به محدودیت منابع آب سطحی و کاهش بارندگیها، مدیریت مصرف آبهای زیرزمینی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
زینلی عنوان کرد: مشکل اصلی، افزایش بیرویه مصرف است، نه کمبود منابع. مثل حساب بانکیای که ماهی ۲۰ میلیون تومان ورودی دارد اما ۳۰ میلیون برداشت میشود.
وی همچنین از تدوین سند جامع آموزشی-فرهنگی در حوزه آب در مشهد خبر داد و اذعان داشت: با مشارکت همه دستگاهها تهیه شده و هیچ نمونه مشابهی در کشور ندارد. این اقدام گامی مهم در جهت مطالبهگری و اصلاح رفتارهای اجتماعی است.
وی در این زمینه، دو کتاب “ارتقا و افزایش سود محیط زیستی” و “رسانهها در نقش همکار در آموزش توسعه پایدار” برای مطالعه و بهرهگیری از روشهای نوین را پیشنهاد کرد و گفت: بازنگری در سیاستهای رسانهای و برنامهریزی دقیق برای مدیریت منابع آبی امری ضروری است.
زینلی خاطرنشان کرد: رسانهها باید به جای تمرکز بر راهحلهای غیرواقعی، مردم را با راهکارهای عملیاتی و علمی آشنا کنند تا انرژی اجتماعی در مسیر درست هدایت شود.
خبرنگار/مریم مزاری