به گزارش خبرگزاری بسیج از البرز، همیشه تصور میکردم روش آموزشی معلمان تابع قوانین خاصی است و روشهای آموزشی خلاقانه در نظام آموزشی ما چندان جایگاهی ندارد. یعنی معلمان اجازه ابتکار عمل در آموزش را ندارند و باید به شیوهای که از سوی آموزش و پرورش برای آنها معین شده، به تدریس بپردازند. تا اینکه مدتی پیش با یکی از معلمانی که روشهای خلاقانه و ابتکاری خاصی در تدریس داشت، آشنا شدم و تصمیم گرفتم گفتگویی با ایشان داشته باشم.
گفتگوی تفصیلی رقیه دین محمدی خبرنگار خبرگزاری بسیج، با مهرنوش باروزه آموزگار ابتدایی نویسندهی مقاله تاملی بر تجربه زیسته یک معلم در طراحی طرح «نامرئی مهربان» در هفتمین کنفرانس ملی رویکردهای نوین در آموزش و پژوهش و بسیجی حوزه ۳۲۰ ناحیه مقاومت بسیج امام رضا(ع) شهرستان فردیس، را در ادامه میخوانید:
لطفا خودتان را معرفی کنید:
مهرنوش باروزه متولد ۱۳۵۹ از تهران، شغل، آموزگار ابتدایی، دبستان پسرانه شهید مصطفوی منطقه ۹ تهران، عضو فعال بسیج پایگاه شاهدان ولایت، معاون علمی پژوهشی پایگاه بسیج، رئیس هیئت امنای هنرستان شهید بهشتی پسرانه ناحیه ۱ کرج
به نظر شما چه کسی معلم است و جه کسی می تواند در این عرصه حضور تاثیر گذار داشته باشد:
انسانهایی میتوانند پا به این عرصهی مقدس بگذارند که عاشق این شغل باشند و از تخصصهای لازم برخوردار باشند و در دل و جان دانشآموزان بتوانند نفوذ کرده و خداشناسی و درسهای دینی و اخلاقی را آموزش بدهند.
در حرفه معلمی خود تاکنون چه کارهای شاخصی انجام داده اید که به نظر خودتان برای حوزه یادگیری و آموزش مفید و مؤثر بوده است:
بنده از سال ۱۳۸۸ افتخار داشتم وارد آموزش و پرورش شدم، در زمینههای مختلفی فعالیت داشتم، چند مورد را ذکر میکنم:
_ایجاد کارگاههای مهارتی
_اجرای طرح یادگیری معکوس
_ایجاد کارگاههای داستانگویی و داستاننویسی و آموزش انس با قرآن
_انجام اقدامپژوهی
_نوشتن مقاله
_آموزش مهارتهای زندگی به طور مثال: آموزش آشپزی ساده و تلفیق با درس علوم ، پخت پوره سیبزمینی، مهارت آشپزی و تلفیق با فصل سوم علوم خوراکیهای مفید
انس با قرآن، خواندن معانی آیات کلام خدا در قالب داستان و نمایش ، فیلم معجزات خداوند در جهت پی بردن به قدرت خداوند و برقراری ارتباط و دوستی با خداوند مهربان با هدف علاقهمند کردن دانشآموزان به کتاب آسمانی مسلمانان ، قرآن کریم
از فعالیت های افتخاری خود در ارتباط نوشتن و چاپ مقاله در مراجع کشوری و جهانی لطفا توضیح دهید:
نوشتن مقاله، با عنوان "نامرئی مهربان" که در طرح جشنواره تدریس برتر دارای رتبه شده و مقاله مورد تایید میباشد.
از نظر شما چه معلمی برای دنیای امروز موفق و کارآمد است؟ به نظر شما آیا امروزه تعریف و شرایط یک معلم خوب نسبت به گذشته عوض شده است؟
معلمی که عاشق حرفه پاک خود باشد و اطلاعات به روز داشته باشد و از تخصصهای لازم برخوردار باشد.
بله معلمان امروز در مقایسه با معلمان گذشته بیشتر نقش راهنما دارند و دانشآموزان در مسیر آموزش قرار میگیرند و هر جا اشکال و ایرادی باشد معلم کمک میکند و یاری دهنده است، یک معلم خوب باید الهام بخش باشد و بتواند قوهی تخیل دانشآموزان را پرورش دهد و استعدادها را شناسایی کند و در جهت پرورش استعدادها تلاش نماید.
فکر میکنید جای چه رویکردی در آموزش کشور ما خالی است؟
آموزش مهارتهای زندگی کمتر مورد توجه قرار میگیرد و شناسایی استعدادهای دانشآموزان به درستی انجام نمیشود.
فکر می کنید سنگ بنای موفقیت شما را چه کسی یا چه چیزی پی ریزی کرده است؟
۱.خانواده ۲.علاقه بنده و انتخاب درست مسیر آموزش
آیا موانعی در راه خود داشته اید؟
در بعضی مراحل زندگی کمبود وقت و نبود شرایط کافی برای اجرای بعضی طرحهای مهارتی
توصیه شما
توسعهی فضاهای آموزشی مناسب، توجه بیشتر به علاقه و رغبت دانشآموزان جهت یادگیری علوم، پرورش قوهی خلاقیت و تخیل دانشآموزان
نقد یا پیشنهاد شما
پیشنهاد میکنم به بهداشت و تغذیهی دانشآموزان توجه ویژهای شود. اگر روحیه و جسم دانشآموزان سلامت باشد عملکرد بهتری خواهند داشت.
معلمان در هر مرحله در نظر داشته باشند ماهیگیری را یاد دانشآموزان بدهند به جای دادن ماهی. فقط مصرف کننده نباشند و دانشآموزان بتوانند تولید کننده باشند.
سخن آخر
رشد و شکوفایی هر کشوری وابسته به چند عامل مهم میباشد، پرورش نیروهای متخصص و متعهد با روحیه قوی و داشتن اخلاق ناب محمدی(ص) به امید خداوند عزیزانی که در این عرصه وارد میشوند بتوانند به فرزندان کشور عزیزمان ایران خدمت کرده و تاثیرات مثبتی داشته باشند.