موارد توافق ایران در بیانیه لوزان قابل راستی آزمایی است ولی درباره تعهدات آمریکا چنین چیزی وجود ندارد
به گزارش خبرگزاری بسیج، سعید زیباکلام عضو علمی دانشگاه تهران در نشست خبری «توافق لوزان، کدام استقلال؟ کدام پیروزی؟» که به همت کمیته صیانت از منافع ایران برگزار شد با اشاره به بیانیهای که بعد از مذاکرات لوزان منتشر شد، گفت: اساسا ما با یک بیانیه مواجه نیستیم در واقع بیانیهای در کار نیست و ما با یک پیمان و معاهده روبرو هستیم و اگر کسی هم تردید دارد میتواند آنچه را که به آن بیانیه میگویند را در مقابل خود بگذارد تا آن را بررسی کنیم.
زیباکلام افزود: در این معاهده که بعد از مذاکرات لوزان منتشر شد وقتی به بحث غنیسازی میرسیم تاکید شده است که ایران با اقداماتی در رابطه با غنیسازی موافقت کرده است. در رابطه با بحث فوردو و نطنز نیز نوشته شده که ایران اقداماتی را انجام میدهد و برای این کار موافقت کرده است. آیا ما نمیدانیم بیانیه چگونه نوشته میشود. آیا در بیانیه چنین مسائلی مطرح میشود.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد اتفاقات خاصی در حال رخ دادن است و باز هم میگوییم که ما با یک پیمان الزامآور مواجه هستیم نه یک بیانیه.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: باید بنشینید و این پیماننامه را با دقت بخوانید. ما بعد از توافق ژنو گامهای زیادی برداشتیم و امروز نیز در این بیانیه مانند توافق ژنو اتفاقاتی افتاده است که شباهتهای بسیاری با هم دارند. مقادیر زیادی انجماد برای تمام فناوری هستهای رخ داده است.
وی تاکید کرد: در بیانیه گفته نمیشود کدام تحریمها و چه مقدار از تحریمها برداشته میشود و زمانی برای برداشته شدن آن وجود ندارد. نهاد یا سازمان بینالمللی که تنها از گشایشهای تحریمی را راستیآزمایی و بررسی کند و بگوید این کار انجام شده یا نه وجود ندارد.
زیباکلام در ادامه تاکید کرد: بند چهارم بخش تحریمها در بیانیه لوزان صحبت از برداشته شدن تحریمها میکند و میگوید وقتی ایران به تمام نگرانیهای کلیدی جواب بدهد در این صورت تحریمها برداشته خواهد شد و برای نداشتن ابهام هم موضوعات کلیدی را درون پرانتز ذکر کردهاند.
وی ادامه داد: PMD هم طبق نگرانیهای آنها بیان شده است من تعجب میکنم واقعا باید برای چنین موفقیتی جشن گرفت؟ زیرا برای اولین بار قصه برنامههای موشکی ما خیلی جدی وارد توافق شده است.
زیبا کلام تصریح کرد: در بیانیه گفته شده است ما باید شفافیت ایجاد کنیم ولی هیچ چیزی در رابطه با چگونگی انجام این مسئله بیان نشده است آیا نباید مقدار و اندازه و ابعاد مختلف ایجاد شفافیت بیان میشد؟
زیباکلام تاکید کرد: ما برای اعتمادسازی باید درب تمام اماکن نظامی را باز کنیم یکی از مبانی سیاست خارجی دولت راستگویان اعتمادسازی شده است باید این کار را انجام دهیم تا شفافیت ایجاد شود.
وی ادامه داد: ایران با این وضعیت و ظرفیت غنیسازی خودش را محدود خواهد کرد تا تضمین کند در یک بازه زمانی نمیتواند سراغ ساخت بمب برود. حال این تضمین را چه کسی میخواهد بسنجد مشخص نیست.
وی گفت: از طرفی ایران باید برای 15 سال اجزای اضافه برنامه هستهای را محدود کند به عنوان مثال ایران هیچ تاسیسات غنیسازی و رآکتور آب سنگین نخواهد داشت و ذخایر اورانیوم غنیسازی شدهاش را محدود خواهد کرد.
وی ادامه داد: چیزی که بسیار فوقالعاده است و باید به خاطر آن جشن گرفت این است که با توجه به همه مواردی که گفته شد ایران باید رویههای شفافساز تقویت شده را بپذیرد حال این چه چیزی است مشخص نیست و روی هوا است.