به گزارش خبرگزاری بسیج از یزد، محمدمهدی شرافت بعد از ظهر امروز در کارگروه ثبت جهانی بافت تاریخی یزد با اشاره به تشکیل این کارگروه به منظور تسریع در انجام امور و آمادهسازی بخشی از بافت تاریخی برای ثبت جهانی اظهار داشت: امیدواریم حاصل این جلسات، تکمیل پرونده ثبت جهانی بافت و ارسال آن به یونسکو باشد.
وی بیان کرد: شهر یزد به لحاظ ویژگیهای اقلیمی و ضرورتهای موجود برای توسعه، باید خود را با مسیر توسعه تطبیق دهد و در عین حال از میراث گذشتگان به بهترین نحو ممکن حفاظت کند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد خاطر نشان کرد: بافت تاریخی یزد در واقع بزرگترین ثروتی است که از گذشتگان به نسل امروز رسیده و این میراث در نوع خود منحصر به فرد است و در هیچ نقطهای از کشور بافت تاریخی به انسجام یزد نداریم.
شرافت تاکید کرد: بافت تاریخی یزد، پیوستهترین بافت تاریخی موجود در دنیاست و با مساحتی حدود 750 هکتار، دارای ارزشهای تاریخی و معماری بسیاری است.
وی با اشاره به تلاش برای ثبت جهانی بخشی از این بافت ارزشمند، خاطر نشان کرد: از مجموع 750 هکتار بافت تاریخی یزد، بافت دوره ایلخانی به مساحت 80 هکتار و 30 هکتار از هسته مرکزی شهر شامل بازار و در مجموع 110 هکتار برای ثبت جهانی آماده میشود.
شرافت تصریح کرد: اگر ثبت جهانی انجام شود، بر ارزشهای این بافت افزوده نخواهد شد بلکه ثبت جهانی در واقع صحهای بر ارزشمند بودن این بافت خواهد گذاشت، ضمن اینکه این اتفاق، ارزشهای مادی و معنوی بسیاری در پی خواهد داشت.
این مسئول با بیان اینکه از جمهوری اسلامی ایران، سالی یک پروژه برای ثبت جهانی معرفی میشود، افزود: در سفری که سال گذشته، رئیس سازمان میراث فرهنگی به استان یزد داشت، به طور رسمی تایید شد که سال 2016، پرونده بافت تاریخی یزد به یونسکو ارسال شود و از آن زمان نیز تلاشها آغاز شده است.
وی با بیان اینکه رقابت بسیار سنگین است و تاکنون در مجموع 17 اثر تاریخی و معنوی از ایران ثبت جهانی شده است، اظهار داشت: این رقابت سنگین به این دلیل است که سالها هیچ توجهی به میراث فرهنگی و آثار تاریخی صورت نگرفت و اکنون با توجه نشان دادن به آنها، اغلب آثار مهم تاریخی کشور شرایط ثبت جهانی و معرفی به یونسکو را دارا شدهاند.
شرافت تصریح کرد: در یزد با وجود این همه آثار و بنای تاریخی، تاکنون حتی یک مورد ثبت مستقل جهانی آثار نداشتهایم و برخی بناها و سازهها زیر پوشش قالبهای کلی ثبت جهانی شدهاند به عنوان مثال باغ دولتآباد و باغ پهلوانپور مهریز در قالب باغهای ایرانی، فناوری بادگیر در قالب بادگیرهای بزرگ و مطرح ایران، چند قنات در قالب قناتهای قدیمی ایران و ... ثبت جهانی شدهاند و این نخستین بار است که قرار است یک پرونده مستقل از استان یزد برای ثبت جهانی به یونسکو ارسال شود.
وی تاکید کرد: برای تحقق این مهم و دستیابی به هدف، باید تقسیم کار درستی در استان انجام شود و همه دستگاهها به ویژه دستگاههایی که در بافت تاریخی خدماترسانی میکنند، وظایف خود را به طور ویژه و به درستی انجام دهند.
شرافت، مشارکت مردم در تحقق این امر را نیز بسیار اثرگذار دانست و افزود: اگر مشارکت مردم و نهادهای عمومی غیردولتی نظیر شهرداریها نباشد، موفقیت چشمگیری حاصل نخواهد شد.