همکاری با ایران در حل بسیاری از مسائل خاورمیانه کارساز است
به گزارش خبرگزاری بسیج، "الی گرانمایه" از کارشناسان مسائل ایران در شورای روابط خارجی اروپا در مقالهای که در روزنامه "تاگس اشپیگل" به چاپ رسیده است تصریح کرد که همکاری با ایران به حل بسیاری مسائل در خاورمیانه بخصوص در مبارزه با داعش و جنگ در سوریه کمک می کند.
نویسنده در ادامه تصریح کرد که توافق هسته ای با ایران نشان داد که تابوی همکاری با این کشور کنار رفته است و علاوه بر این ما می توانیم همانگونه که وزیر امور خارجه آلمان در اظهارات اخیرش گفته است به پتانسیل های بیشتر تنش زدایی در خاورمیانه امیدوار باشیم.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: نفوذ منطقهای ایران در گذشته بدون شک
منافع غرب را تضعیف کرده است. با این حال این خیلی کوته بینانه است که
تهران را به سادگی به عنوان یک مخالف و دشمن ببینیم. ایران نقش سازنده ای
را در راستای پایداری افغانستان ایفا کرده است، در عراق به صورت قابل توجهی
برای مقابله با داعش نقش ایفا کرده است، در لبنان نیز در این راستا تلاش
کرده است که نظام سیاسی متزلزل آن سقوط نکرده و تنش های فرقه ای تشدید
نشود.
در ادامه آمده است: "باراک اوباما"، رئیس جمهوری آمریکا به صورت آرام و بی
صدا این مسئله را به رسمیت شناخته است که اهداف منطقه ای آمریکا در همکاری
با ایران و نه تقابل با این کشور بهتر می تواند به دست آید. اخیرا این
مسئله بخصوص آشکارا در استراتژی آمریکا علیه داعش خود را نشان داد.
موانعی بزرگ بر سر راه بهبود مناسبات دو جانبه ایران و آمریکا
نویسنده در ادامه با اشاره به اینکه این مسئله هنوز آشکار نیست که آمریکا در آینده چگونه می خواهد با ایران مناسبات دو جانبه را در پیش گیرد نوشت: امکان گفتگوی مستقیم اوباما با ایران در مقایسه با اتحادیه اروپا بسیار محدود است. سیاست داخلی آمریکا و دشمنی تاریخی با جمهوری اسلامی موانع بزرگ و سختی بر سر راه عادی شدن مناسبات بین ایران و آمریکا است.
بدون کمک ایران اروپا نمیتواند بر چالشهای بی شمارش غلبه کند
در مقابل برای اروپا به دلیل نزدیکی بیشتر آن به خاورمیانه این مسئله مهم تر است که مناسبات خود با ایران را بازسازی کرده و گزینه های بهتری برای حل درگیری ها در منطقه بیابد. گسترش نفوذ داعش، اسلام هراسی رو به رشد، افراطی گرایی شهروندان اروپایی، خطر ترور از طرف گروه های افراطی که از مناطق بحرانی به اروپا باز می گردند و همچنین چگونگی برخورد با پناهندگان در اروپا مهم ترین مسائل در لیست طولانی چالش های اروپا محسوب می شوند. این تهدیدها و هزینه هایی که به بار می آورد همچنان در اروپا افزایش می یابد، اگر ابزار و راه هایی برای مقابله با آن ها یافت نشود. بدون ایران و بدون تعهد اروپا غلبه بر این چالش ها امکان پذیر نیست.
نویسنده در ادامه تصریح کرد که با وجود تنش ها بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا و ایران اما مناسبات دیپلماتیک بین ایران و اروپا ( به استثناء انگلیس) هرگز متوقف نشد.
از حدود 12 سال پیش "خاویر سولانا" مسئول سابق سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا همراه با سه کشور مهم اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس کانال های دیپلماتیک به تهران را ایجاد کردند که منجر به توافق هسته ای فعلی در وین شد.
علاقه اقتصاد آلمان به ایران
این کارشناس شورای روابط خارجی اروپا در ادامه از تلاش های اروپاییان برای نزدیکی سیاسی با ایران از زمان روی کار آمدن حسن روحانی به عنوان رئیس جمهوری در ایران به عنوان اساسی برای همکاری های بیشتر خبر داده و نوشت: دیدارهای چندین وزیر امور خارجه اروپایی و حدود صد هیات تجاری در سال های اخیر به ایران نشانه آشکاری دال بر این مسئله است. بخصوص اقتصاد آلمان علاقه زیادی به ایران داشته و مدتهاست که خواستار باز شدن کانال های ارتباطی با ایران است.
در ادامه این مطلب آمده است: اگر غرب در مسائل منطقه ای به صورت قدرتمندانه تری با ایران هماهنگ شود، این مسئله همزیستی همکاری، سازش و رقابت را ممکن می سازد. این مسئله نفوذ غرب را در منطقه تقویت کرده و بالاخره همچنین این مسئله را امکان پذیر می سازد که دیگر بازیگران منطقه ای از جمله کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در حل اختلافات و درگیری های منطقه وارد شده و خود را بیشتر موظف به یافتن راه حلی برای این مسائل بدانند.
یک تجزیه و تحلیل جدید شورای روابط خارجی اروپا نشان می دهد که اروپا باید رویکردی را آغاز کند که بر مبنای این هدف استوار باشد که ایران و عربستان سعودی را به صورت منظم و روی سطوح بالای سیاسی بر سر یک میز آورد.
نویسنده در بخش دیگری از این مطلب تصریح کرد که همچنین حل اختلافات منطقه ای دقیقا مانند راه حل مسئله هسته ای ایران سخت و طولانی مدت است. با این همه اروپا باید ازاین فرصت موجود به منظور حل اختلافات منطقه ای با مشارکت سازنده ایران استفاده کند.