به گزارش خبرگزاری بسیج از گرگان، در آخرین روز از زمان نامنویسی برای نامزدی پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری در مجموع 801 داوطلب با مراجعه به فرمانداریهای مراکز استان و محلهای تعیین شده مبادرت به ثبتنام کردند.
تا آخرین زمان ثبتنام آخرین آمارهای رسانهها و خبرگزاریهای سراسر کشور نشان میدهد که در کردستان 23 نفر، گلستان 16 نفر، مازندران 28 نفر، گیلان 30 نفر، تهران 168 نفر، خراسان رضوی 48 نفر، خراسان شمالی هفت نفر، همدان 12 نفر ، ایلام 14 نفر، سیستان وبلوچستان 23 نفر، قزوین 13 نفر، استان البرز 24 نفر، قم با 235 نفر، سمنان 6 نفر، یزد 11 نفر، آذربایجان غربی 34 نفر، آذربایجان شرقی 46 نفر، فارس 27 نفر، کهگیلویه و بویراحمد 9 نفر، کرمان 22 نفر، کرمانشاه 17 نفر، بوشهر پنج نفر، اصفهان 61 نفر، هرمزگان 11 نفر، مرکزی 17 نفر، چهارمحال بختیاری 16 نفر، زنجان 27 نفر و اردبیل هفت نفر ثبتنام کردند.
حضور 16 زن داوطلب برای حضور در این دوره انتخابات در استانهای چون گلستان ، فارس، اصفهان، تهران ، زنجان شاید یکی از موضوعاتی باشد که ذهنهای برخی از افراد را به خود درگیر کرده است که آیا نماینده خانم می تواند در مجلس خبرگان رهبری باشد یا خیر؟
البته در دوره گذشته منیره گرجی به عنوان تنها نماینده خانم مجلس خبرگان رهبری حضور داشته است اما این حضور با حاشیههای نیز همراه بوده از جمله اعتراض برخی از نمایندگان خبرگان رهبری که با حضور زنها مخالفت داشتند.
طبق اصل يكصدوهشتم قانون اساسى، قوانين مربوط به شرايط خبرگان و چگونگى انتخاب آنان را در نخستین دوره آن، توسط شوراى نگهبانمعلوم مىشود و میبایست به بدين صورت با اكثريت آراى تدوین و به تصويب نهايى رهبر انقلاب برسد.
از آن پس و براى تشكيل دورههاى بعدى مجلس خبرگان، هر گونه تغيير و تجديدنظر در اين قوانين و تصويب ساير مقررات مربوط به وظايف خبرگان، در صلاحيت خودِ مجلس خبرگان است
تا
به این لحظه و به موجب ماده 3 فصل دوم آیین نامه داخلی خبرگان رهبری شرايط نمايندگان خبرگان از قرار
زیر است
الف. اشتهار به ديانت و وثوق و شايستگى اخلاقى.
ب. اجتهاد در حدى كه قدرت استنباط بعضى مسائل فقهى را داشته باشد و
بتواند ولى فقيه واجد شرايط رهبرى را تشخيص دهد.
ج. بينش سياسى و اجتماعى و آشنايى با مسائل روز داشته باشد.
د. معتقد بودن به نظام جمهورى اسلامى ايران.
ه. نداشتن سوابق سوء سياسى و اجتماعى.
مطابق اين قانون، «ضرورت ندارد كه نمايندگان، ساكن و يا متولّد حوزه
انتخابيه خود باشند»
تبصره يكم ماده سوم قانون انتخابات مجلس خبرگان نيز، «مرجع تشخيص دارا بودن شرايط مورد نظر را فقهاى شوراى نگهبان» دانسته اس ت و بر اين اساس، فقهاى مزبور، براى كسانى كه اجتهادشان محرز نيست، اقدام به برگزارى امتحان مىكنند و شرايط ديگر را با تحقيق و تفحص احراز مىکنند.
مطابق تبصره دوم ماده 3، كسانى را كه رهبر صريحاً و يا ضمناً، اجتهاد آنان را تأييد كرده باشد، از نظر علمى، نياز به تشخيصفقهاى شوراى نگهبان نخواهند داشت
اما در سال گذشته قربانعلی دری نجف آبادی عضو هیئت رییسه مجلس خبرگان
فعلی حضور زنان در انتخابات مجلس خبرگان را بدون اشکال دانست و گفته اگر خواهری
دارای شرایط نمایندگی خبرگان رهبری باشد حضور آن بلامانع است.
پیش از این نیز برخی چهره های روحانی چون آیت الله هادوی تهرانی حضور
در مجلس خبرگان را برای زنان بلامانع دانسته بودند.
حجت الاسلام هاشم هاشم زاده هریسی نیز از دیگر عضوهای مجلس خبرگان رهبری نیز اعتقاد دارد اجتهاد به استعداد
و تلاش و درس خواندن بستگی دارد نه جنسیت.
اما کسانی نیز مثل آیت الله حسن ممدوحی اصلا با حضور زنان در مجلس خبرگان رهبری موافق نیستند و اعتقاد دارند زنان نمی تواند در مجلس خبرگان حضور داشته باشند.
در هر صورت این شورای نگهبان است که احراض صلاحیت نامزدهای حضور در مجلس خبرگان رهبری را تایید میکند و رای مردم اعضای مجلس خبرگان را مشخص خواهد کرد و با توجه به بصیرت مردم قطعا فردی اصلحه، آگاه انتخاب خواهد شد.
از آنجا که اجتهاد یکی از شرایط اساسی برای اعضای خبرگان رهبری است به نظر میرسد به دور از مسائل تفکیک جنسیتی مردم باید به بهترین شخصیت واجد شرایط رای دهند و با توجه به 801 نماینده مردی که در این دوره ثبتنام کردند آن چیزی که مسلم است قطعا بانوان در حال حاضر کرسیهای کمتری از مجلس خبرگان رهبری خواهند داشت.
داود خاندوزی
انتهای پیام/