در بودجه ۹۵ وابستگی به فروش نفت ۲ برابر شد!/ نفت ۴۰ دلاری بالاست، اشتباه سال گذشته را نکنید
به گزارش خبرگزاری بسیج،حجتالله عبدالملکی اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه امام صادق(ع) درباره ایرادات لایحه بودجه 95 گفت: هم قیمت نفتی که در بودجه 95 در نظر گرفته شده، غیرمقاومتی است و هم مقدار تولید روزانه آن. یعنی مطرح کردن تولید 2.3 میلیون بشکه غیرمقاومتی است، به طوری که نه تنها میتوان گفت که این دو عمل غیرمقاومتی بلکه حتی ضد اقتصاد مقاومتی است.
وی افزود: ما همیشه این خطر را اعلام کرده بودیم که اگر لغو تحریمها منجر به افزایش وابستگی ما به فروش نفت خام شود، صد در صد به زیان کشور خواهد بود، اما الان شاهد این افزایش وابستگی هستیم.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: ما در این روزها جشن رفع تحریمها را می گیریم، اما متأسفانه در همان اولین روز برجام و لغو تحریمها بودجهای تقدیم مجلس میشود که وابستگی به نفت در آن تقریبا دو برابر بودجه سال قبل است.
وی بیان داشت: این که گفته شود رقم ریالهای نفتی در بودجه و به نسبت کل بودجه 2درصد کاهش پیدا کرده است، به معنای کاهش وابستگی نیست، بلکه آن چه که مهم است مقدار نفتی است که باید فروخته شود.
عبدالملکی اضافه کرد: ما در بودجه سال 94 تقریبا حدود 1.2 میلیون بشکه در روز قرار بود بودجه کشور را از پول نفت تأمین کنیم اما الان باید 2.3 میلیون بشکه فروش نفت داشته باشیم و این قطعا به معنای وابستگی بیشتر ما به فروش نفت است، آیا در چنین شرایطی این موضوع ضد اقتصاد مقاومتی نیست؟
وی تصریح کرد: در مورد قیمت نفت نیز با توجه به این که دوستان وزارت نفت هیچ گونه دیپلماسی برای افزایش قیمت آن ندارند، این سؤال مطرح میشود که با چه استدلال و پیش بینی، قیمت نفت را این چنین بالا در نظر گرفتهاند؟
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) افزود: در سناریوی اول بودجه 94 ، دولت گفته بود که نفت را با قیمت 72 دلار در نظر میگیریم وقتی بسیار از افراد این قیمت را بسیار بالا مطرح کردهاند، دوستان گفتند که ما قیمت را این گونه پیش بینی کردهایم، نتیجه پیش بینی سال گذشته را نیز شاهد بودیم!
وی در ادامه گفت: امسال برخلاف پیشبینی این بزرگواران، نظر عموم کارشناسان که بیان میکردند قیمت نفت بیش از این کاهش پیدا میکند درست از آب درآمد. بازهم برای بودجه امسال نیز قیمت نفت را بیش از آن چه که باید، پیش بینی کردند و جالب این است که وزارت نفت نیز هیچ گونه دیپلماسی خاصی برای افزایش قیمت نفت ندارد.
وی اظهار داشت: در ارتباط با منابع مالیاتی باید بگویم که با اجرای قانون جدید مالیاتهای مستقیم باید انتظار داشت که بخشی از فرارهای مالیاتی کاهش پیدا کند لذا این مسئله به شرط اهتمام دولت برای تقویت نظام جامع اطلاعات مالیاتی به دور از انتظار نخواهد بود.
عبدالمکی تأکید کرد: ما بارها به دوستان دولتی گفتهایم که در حال حاضر باید به این باور برسید که ما درگیر جنگ اقتصادی هستیم اما به نظر میرسد که دولت هنوز هم جنگ اقتصادی را باور نکرده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: بخشی از این جنگ توسط عناصر و عوامل داخلی است لذا ، دولت باید به این موضوع برسد که با بالا و پایین شدن چند تحریم در ماهیت این جنگ تفاوتی نخواهد کرد. لذا باید مراقب هزینهها باشد و آن را کاهش دهد و در این رابطه شجاعانه اقدام کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: سال قبل در رابطه با کاهش هزینهها کار خاصی نکردند امیدوارم که امسال کاهش هزینهها در دستور کار مجلس قرار گرفته و به این موضوع دقت کافی داشته باشند.