به گزارش سرویس بسیج جامعه پزشکی خبرگزاری بسیج،،در نقاط مختلف دنیا چای عطری خیلی کم مصرف میشود؛ مردم جهان اغلب چای را بنابر ذائقه به طور خالص با اصالتهای مختلف مثل چین، هندوستان، ویتنام، تایوان و غیره استفاده میکنند.
نوع تبلیغات در سالهای گذشته انتظار مردم نسبت به چای باکیفیت را تغییر داده است
زوبین امیری، رئیس کمیسیون تولید و عضو هیئت رئیسه انجمن ارگانیک ایران که همزمان کشاورز و تولید کننده چای نیز هست،با اشاره به اینکه تا دهه 60 هشتاد درصد چایهای تولید شده به مصرف داخلی میرسید تصریح کرد: در آن زمان 60 هزار تن چای در سال تولید میشد و امروز این رقم به 20 هزار تن رسیده است، در حالیکه در آن سالها جمعیت ایران 30 میلیون نفر و در حال حاضر 80 میلیون است.
عطر زیاد چای نشاندهنده اسانسهای شیمیایی، ضرر بیشتر و کیفیت پائین آن است
امیری، افزود: از سوی دیگر چایهای بیکیفیت و عطردار وارد بازار شد که بر اساس تبلیغات فراوان انتظار مردم را نسبت به چای باکیفیت تغییر دادند و این تفکر که هر چه عطر چای بیشتر باشد بهتر است را به مردم القا کردند، در حالیکه عطر زیاد چای نشان دهنده اسانسهای شیمیایی و ضرر بیشتر و کیفیت پائین آن است.
بنابر گفته کارشناسان ذائقه مردم از دهه 60 تغییر کرد و مردم آگاهی خود را به یک چای خوب از دست دادند و زمانی که به مدت زیاد آن را مصرف کردند آن را به عنوان چای خوب پذیرفتند.
تقویت سیستم ایمنی بدن با مصرف چای اصل
در ادامه با دکتر سمانه موهبتی، پزشک عمومی و متخصص طب سنتی از دانشگاه ارمنستان درباره ضرورت خوردن چای اصل به گفتگو نشستیم؛ وی با بیان این مطلب که علیرغم اینکه در طب جدید بیشتر ویتامینها را به عنوان مقویات معرفی میکنند اما در طب سنتی علاوه بر ویتامینها مواد مقوی دیگری مثل چای نیز توصیه میشود، گفت: طب جدید هنوز به این جایگاه نرسیده است.
این پزشک عمومی با بیان خواص چای گفت: چای به عنوان تقویت سیستم ایمنی و مقوی کبد، قلب، اعصاب مؤثر است، همچنین در طب سنتی برای حرارت غریزی و قوای حیوانی که همان انرژی مادرزادی که نوزاد با آن متولد میشود نیز مورد تأکید قرار میگیرد.
این متخصص طب سنتی با بیان اینکه بر اساس نظریه طب سنتی و تأکید بوعلیسینا وقتی که آب جوشیده میشود به لطیفترین نوع خود تبدیل میشود، ادامه داد: چرا که در حین جوشیدن املاح سنگین از آن جدا میشود.
وی در ادامه با اشاره به مصرف بیرویه چای در بعضی از افراد به کافئیندار بودن آن اشاره و تأکید کرد: این ماده دارای خواص مفیدی است که به خودی خود ضرر ندارد ولی میزان مصرف آن باید مورد توجه قرار گیرد.
این پزشک عمومی گفت: به دلیل اینکه ذائقه از طریق چشم و دیدن تغییر میکند پس آنچه جلوی چشم است ذائقه ما را تشکیل میدهد و امروزه به دلیل مصرف چای و غیره توسط والدین، کودکان نیز آن را میبینند و مورد استفاده قرار میدهند تا جایی که به یک عادت تبدیل میشود.
از خوردن بیرویه چای بپرهیزید
این متخصص طب سنتی ادامه داد: وقتی که چای بیرویه، پررنگ و به مدت طولانی مصرف شود به دلیل بالارفتن میزان کافئین، فرد دچار اعتیاد به آن شده و چون مغز به دریافت این نوع کافئین عادت میکند، عدم دریافت آن مشکلاتی را برای فرد ایجاد خواهد کرد.
بهترین دم نوش ترکیب به و سیب است
موهبتی، درادامه گفت: برای جایگزین کردن چای بهتر است از دمنوشها استفاده شود و ترکیب به و سیب به دلیل اینکه رنگ آن مشابه چای و از نظر طعم نیز دارای عطر متعادل است یکی از بهترین گزینهها به شمار میآید.
این متخصص طب سنتی در پایان بیان کرد: در تابستان بهتر است مصرف نوشیدنی خنک را افزایش دهیم و در صورت مصرف چای یا دمنوش از لیمو عمانی استفاده کنیم تا طبع آن به سردی تغییرکند.
به گفته کارشناسان، مغز با دریافت چای ترشحاتی را از خود ساطع میکند و در غیراینصورت عملکرد آن دچار اختلال شده و به شکل دردهای عضلانی بروز میکند.
همچنین اشخاصی هم که وابسته به خوردن چای هستند باید آرام آرام اقدام به این کار کنند چرا که در غیر اینصورت دچار سردرد یا مشکلات عصبی خواهند شد.
عضو هیئت رئیسه انجمن ارگانیک ایران افزود: همانطور که پسته، پرتغال، هندوانه، خربزه، سیب، زعفران از نظر خاصیت و طعم زبانزده جهانیان است، چای ایران نیز با توجه به نوع آب و هوا و خاک غنی شمال کشور که در آن کشت میشود منحصربه فرد است.
بر اساس این گزارش ، بنابر توضیحات گفته شده صرفنظر از حمایت تولید داخلی، لازم است که آگاهی مردم در این زمینه افزایش یابد و انتظار آنها تغییر کند.
همچنین بنابر گفته کارشناسان "ارگانیک" در دنیا نام و جایگاه مقدسی دارد؛ مسئولین باید دقت کنند که با آگاهی نداشتن از علم ارگانیک به این مفهوم صدمه وارد نکنند چرا که با اجرای سیاستهای غلط و غیرعلمی این صنعت پایدار از بین خواهد رفت.