به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از خاتم؛ خانه دکتر صالحی از نوع خانه باغ های ایرانی است که در محدوده مرکزی شهر هرات واقع شده و با توجه به معماری، تزیینات و ساختارمی توان آن را مربوطه اواخر دوره قاجاریه و اوایل دوره پهلوی دانست.
این بنای ارزشمند از گونه خانه باغ های هرات مربوط به معماری دوره معاصر(پهلوی) است که ساختمان دارای بنای دواشکوبه.بیرون گرا و مشرف به باغ،با پوشش سقفی ضربی،دارای تالاراصلی واتاقهای متعدد،باتزییناتی از جمله آجرکاری و گچ بری های زیبا در نماهای شمالی و جنوبی،شرفی های لب بام که زیبایی بصری بنا را دوچندان کرده است.
مصالح مورد استفاده دربنا نیز شامل آجر،ملات کاه گل،.اندود گچ کوهی.است.از اندام های خانه میتوان به سردرساده ومردم وار،هشتی،دالان،اتاقهای طبقه پایین که دارای پستو هستند،تنور خانه،سرویس بهداشتی،محوطه باغ،مطبخ،رواقی کوچک،و در طبقه بالا چند اتاق،ومهتابی رو به باغ،میباشد.
هندسه ی پلان نیز به صورت L شکل ودارای کشیدگی شرقی-غربی است.
مالک پیشین بنا به نام دکتر صالحی بوده از سال 1387تحت مالکیت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قرار گرفته و به عنوان محل استقرار نمایندگی اداره کل در شهرستان خاتم مورد استفاده قرار گرفته است.
این بنای ارزشمند در سال 1387 به شماره 25102 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است .
مهندس سعیده اکبری، کارشناس معماری،محقق وپژوهشگر حوزه میراث.فرهنگی شهرستان خاتم در گفتگو با خبرنگار طنین خاتم؛مهمترین مشکل برای حفظ بنا را کمبود اعتبار دانست و اظهار داشت:امسال به دلیل نبود اعتبار کافی نتوانستیم مرمت خانه دکتر صالحی را انجام دهیم.
اکبری میزان گردشگر از این بنا را چیزی حدود پانصد نفر اعلام و خاطر نشان کرد:جاذبههای گردشگری شهرستان خاتم از جمله سرچشمه نهرمسیح و باغ شادی، و حتی خانه دکتر صالحی در سطح ملی و حتی بینالمللی هستند که ضروری است مدیران برای ایجاد زیرساختها برنامهریزی جدی داشته باشند.
کارشناس معماری،محقق وپژوهشگر حوزه میراث فرهنگی شهرستان خاتم گفت:شهرستان خاتم کلکسیونی از جاذبههای تاریخی و طبیعی است که برای بسیاری از گردشگران جذاب است اما ارتقای صنعت گردشگری این شهرستان منوط به معرفی هرچه بیشتر این جاذبهها به گردشگران است.