۲۵ / تير / ۱۴۰۴ - 16 July 2025
12:17
کد خبر : 8906108
۰۹:۴۷

۱۳۹۶/۰۵/۳۱
درنگی در موضوع انتخاب وزیر دفاع:

امیر حاتمی؛ سرباز ولایت

متاسفانه حواشی پیرامون انتخاب وزیردفاع به دست مایه ای از سوی برخی چهره های سیاسی برای قطبی سازی میان نیروهای مسلح تبدیل شد که این موضوع از جهات مختلف قابل بررسی است.

به گزارش خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، «وزارت دفاع حساس‌ترین نقطه نظام است»، این جمله حکیمانه فرمانده معظم کل قوا بیانگر اهمیت بالای وزارتخانه ای است که قلب تپنده اقتدار دفاعی جمهوری اسلامی ایران است.

 یک وزارتخانه راهبردی که مهم ترین مسئولیت آن پشتیبانی تجهیزاتی، دپلماتیک، مالی، رفاهی و خدماتی به نیروهای مسلح است. از این رو شان بالای آن اقتضا می کند در بازی‌های سیاسی جناح های چپ و راست قرار نگیرد.

وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به علت داشتن ساختاری نظامی به طور طبیعی در ذیل بندهای ۴ و ۵ اصل ۱۱۰ قانون اساسی که مربوط به وظایف فرماندهی کل قواست، تعریف می شود، در همین رابطه نگاهی به قانون تشکیل این وزارتخانه نیز خالی از درنگ کردن نیست.

ماده ۳ قانون تشکیل وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تصریح می کند: «این وزارتخانه بخشی از دولت است که در قالب قوانین و تدابیر فرماندهی کل قوا مسئولیت پشتیبانی از نیروهای مسلح را عهده دار است».

 از همین رو وزیرش با کسب نظر از مقام معظم فرماندهی کل قوا و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح انتخاب و به مجلس شورای اسلامی معرفی می شود.

در اینجا توجه به دو نکته خالی از لطف نیست، نخست آن که آقای روحانی پیش از این به عنوان رئیس جمهور دولت یازدهم در جمع فرماندهان سپاه پاسداران از آن ها درخواست کرد تا در سازندگی کشور به دولت کمک کند. از سوی دیگر، وی در دولت گذشته وزیر دفاع را از میان یکی از فرماندهان قدیمی و با سابقه سپاه پاسداران؛ یعنی سردار سرتیپ پاسدار حسین دهقان را انتخاب کرد.

 این  نشان دهنده آن است که رئیس جمهور خود به نقش سازنده و کلیدی سپاه پاسداران در حوزه‌های مختلف سازندگی و دفاعی به خوبی آگاه است.

اختلاف نظر رئیس جمهور در بعضی موضوعات با سپاه و در ادامه واکنش فرماندهان سپاه به علت آزادی بیان یک امر طبیعی شناخته می شود. با این حال هم رئیس جمهور در حاشیه مراسم تحلیف بر سخن از افزایش قدرت همه نیروهای مسلح به میان آورد و هم فرماندهان سپاه بارها بر حمایت همه جانبه از دولت دوازدهم و حفظ وحدت در میان ملت تاکید کردند.

ولی متاسفانه این موضوع موجب بازارگرمی برخی چهرهای سیاسی در دوران گمانه زنی ها برای انتخاب اعضای کابینه شد تا این قضیه را به انتخاب وزیر پیشنهادی دفاع ربط داده و شروع به شیطنت و قطبی سازی میان نیروهای مسلح  کنند.

فارغ از همه هیاهوها و بی توجهی های خواسته یا ناخواسته برخی ها به اصل اقتدار کشور، ارتش و سپاه به عنوان دو بازوی قدرتمند دفاعی کشور زیر امر مقام معظم فرماندهی کل قوا در کنار یکدیگر به پاسداری از امنیت و تمامیت ارضی کشور و کمک به دولت در زمینه توسعه  اقتصادی کشور مشغولند.

در این میان همواره فرماندهان عالی رتبه هر دو نهاد در رابطه حسنه و برادرانه میان خود تاکید کرده اند. بر همین اساس، اصل تنها حضور هر یک از  عناصر ارزشی و توانمند نیروهای مسلح بر اساس شایستگی در جایگاه وزیر دفاع است تا بتواند با مدیریتی قدرتمند، ظرفیت‌های بالای ودجا را در جهت بالاتر بردن هرچه بهتر و بیشتر توان نیروهای مسلح به کار گیرد.

در همین رابطه سردار سرتیپ دوم پاسدار داوود غیاثی راد از اعضای هیئت رزمندگان غرب و شمالغرب کشور به موضوع جالبی اشاره کرد و گفت: «ما شاهدیم برخی از فرماندهان ارتش و سپاه با یکدیگرحتی نصبت برادری دارند. به عنوان نمونه امیر سرتیپ سلامی از مسئولان ستاد کل نیروهای مسلح به عنوان یک افسر عالی رتبه ارتشی برادر سردار سلامی جانشین فرمانده کل سپاه است.  یا سردار کاظمی که هم اکنون از فرماندهان مهندسی سپاه پاسداران است در مورد برادر ارتشی خود؛ شهید سرلشکر عزیزالله کاظمی که معاون شهید آبشناسان در لشکر 21 حمزه ارتش بود، می گوید من خمس دادن و تقلید از مرجع تقلید را پیش از انقلاب از برادر ارتشی خود آموختم. اینها همه نشان دهنده آن است رابطه ارتش و سپاه مانند این عزیزان حقیقتا برادرانه است».

اکنون با معرفی ۱۶ تن از ۱۸ وزیر کابینه دوازدهم، یکی از رزمندگان بسیجی پا در رکاب ولایت و تربیت شده مکتب شهیدان؛ نامجو و صیاد شیرازی یعنی امیر سرتیپ حاتمی به عنوان وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح سکان این وزارتخانه حساس و راهبردی را به دست گرفته است.

 امیر سرتیپ امیر حاتمی چهره ای است که پس از دفاع نمایندگان موافق از وی و بدون سخنرانی نماینده مخالف، به تشریح برنامه های خود پرداخت.

 وی در سخنرانی خود در مجلس بر حمایت همه جانبه از جبهه مقاومت و سردار قاسم سلیمانی تاکید کرد. سرتیپ حاتمی همچنین بر افزایش هرچه بیشتر توان دفاعی کشور در همه زمینه ها به ویژه موشکی تاکید کرد.

نکته قابل تامل در رای اعتماد گرفتن امیر حاتمی، حمایت همه طیف های سیاسی مجلس از ایشان بوده که در این میان برخی از نمایندگان با سابقه حضور در سپاه هم دیده می شوند. همچنین ایشان از میان شانزده عضو کابینه، بالاترین میزان آراء موافق را با ۲۶۱ رای به خود اختصاص داد.

 نکته ارزشمندی که در این میان وجود دارد استقبال بسیاری از فرماندهان سپاهی از معرفی سرتیپ حاتمی به عنوان سکان دار وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح است.

 سردار غیاثی راد امیر حاتمی را یکی از عناصر ارزشی و توانمند نیروهای مسلح نامید  و تاکید کرد:  «امیر حاتمی سال ها  در کسوت معاون نیروی انسانی ستاد کل نیروهای مسلح و سپس جانشینی ارکان به امور مشترک ن.م حضور داشتند که از توانمندی‌های بالای ایشان حکایت دارد.».

 از این رو می‌توان دریافت برای همه نیروهای مسلح تنها توانمندی تعهد شایستگی و قدرت مدیریت وزیر دفاع مهم است نه موضوعات سخیفی چون قطب بندی کردن ارتشی و سپاهی درباره شخصیت اول ودجا.

 از طرف دیگر شخص رئیس جمهور گرچه ممکن است در برخی موضوعات با نظرات بعضی از اقشار جامعه همچون مدیران نظامی کشور و پاسداران تفاوت دیدگاه داشته باشد ولی با توجه به  تاکید وی بر موضوع بالابردن توان دفاعی کشور و تاکید وی بر همدلی همه نیروهای مسلح، مشخص می شود که در نگاه رئیس جمهور به نیروهای مسلح، اصل بر توانمندی روزافزون آن هاست.

بر همین اساس انتخاب وزیر دفاع باید تنها بر مبنای شایستگی های وی انجام گیرد. حال اینکه چرا عده ای همواره به دنبال گرفتن ماهی هایی از آب گل آلود فضای سیاسی در کشور هستند، پرسشی است که پاسخ به آن را باید در دایره ای که بر مدار تشخیص ندادن اولویت ها و مصالح ملی می گردد، جستجو کرد.

**حاتمی کیست؟

امیر سرتیپ ستاد دکتر امیر حاتمی متولد 1345 و فرزند دیار مردمان آذری زبان غیور ایران زمین و شهیدان سرافرازی چون شهدای غواصان ،  یعنی زنجان است.

وی از فرماندهان سابق و افسران عالی رتبه ارتش جمهوری اسلامی ایران و جزو اولین های نسل پس از انقلاب ارتش به حساب می آید.

سرتیپ حاتمی در سال های ابتدایی انقلاب و دفاع مقدس به عنوان یک بسیجی بی ادعا به جبهه‌های حق علیه باطل شتافت(از این دیدگاه در کارنامه او به عنوان حضور موفق وی در بزرگترین نهاد تابعه سپاه پاسداران از جهت نیروی انسانی به حساب می آید.)

سپس امیر حاتمی در سال 61 وارد دانشگاه افسری امام علی(علیه السلام) نیروی زمینی ارتش شد و پس از فارغ التحصیلی در مقطع کارشناسی به علت لیاقت ها  بالایش در سال ۶۶ به عنوان فرمانده یگان های غرب و شمال غرب نزاجا منصوب شد که این سمت مهم را تا سال ۷۷ بر عهده داشت.

 وی پس از آن از سوی فرمانده معظم کل قوا به سرتیپ دومی ترفیع درجه پیدا کرد و سمت معاونت اطلاعات فرماندهی کل ارتش را  بر عهده گرفت. در ادامه امیر حاتمی پس از گرفتن درجه سرتیپ تمامی با حکم مستقیم مقام معظم فرماندهی کل قوا به سمت معاونت نیروی انسانی ستاد کل نیروهای مسلح منصوب شد.

وی در ادامه به عنوان جانشین معاون ارکان و امور مشترک نیروهای مسلح که سرلشکر باقری پیش از ریاست ستاد کل نیروهای مسلح عهده دار این معاونت بود، به ادامه خدمت صادقانه مشغول شد.

 در پی انتصاب سردار دهقان به مقام وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، این نظامی شایسته به علت تجارب ارزشمندی که در طول سال ها به دست آورده بود، با حکم سرتیپ حسین دهقان در سال  92 به عنوان جانشین وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح منصوب شد.

  امیر سرتیپ حاتمی دارای مدرک دکترای مدیریت دفاعی از دانشگاه عالی دفاع ملی است. او یکی از اساتید برجسته پیشین دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش به حساب می‌آید که بسیاری از فرماندهان کنونی رده های مختلف ارتش از شاگردان وی هستند.

خودش در همین باره می گوید: «من در آن سال‌ها سه رشته تحصیلی را در این دانشگاه تدریس می کردم که شامل عملیات مشترک و مرکب نظریه های راهبردی و عملیات توسعه و پدافند داخلی بود. اکنون نیز بسیار مایل  تا به محیط تدریس در این دانشگاه برگردم ولی مشغله کاری مانع از آن شده است».

 یکی از نقاط درخشان در کارنامه سرتیپ حاتمی، ریاست کمیسیون مشترک دفاعی ایران و روسیه در زمان جانشینی در وزارت دفاع است که در زمان تصدی این مسؤلیت، سرانجام سامانه پدافند هوایی پیشرفته S300 به کشور وارد شد.

با این حال نکته اصلی در میان شایستگی‌های امیر حاتمی را باید انقلابی و ولایی بودن او دانست. چه اینکه در سال‌های ابتدایی جنگ را در قامت یک بسیجی در جبهه ها با دشمن جرار می رزمد و در ادامه به علت مراتب تعهد و تخصص بالا با نظر فرماندهی معظم کل قوا به سرعت درجات و مسؤلیت های مهم نظامی می رسد.

 

در مجموع باید گفت کسانی که به دنبال قطبی سازی و آتش بیاری میان نیروهای مسلح و دولت هستند تنها کشور را به سمت مباحثی بیهوده می کشانند چراکه سال هاست که نیروهای مسلح در برابر چنین شیطنت های بی ارزشی واکسینه شده اند و وزارت دفاع تنها ماموریتش، اجرای قانون در چهارچوب اوامر مطاع مقام معظم فرماندهی کل قواست.

 در هر صورت نباید فراموش کرد که وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح چه یک ارتشی باشد و یا یک سپاهی، افتخارش سربازی ولایت است و این یک اصل برای وزرای پیشین، کنونی و آینده است.

اکنون که همه نیروهای مسلح از انتصاب سرتیپ حاتمی به مقام وزارت دفاع استقبال کرده و به ایشان تبریک گفتند، جا دارد همه جریان های سیاسی هم دیگر از کج اندیشی های جهت دار چپی و راستی دوری جسته و تنها برای پیشرفت نظام اسلامی به ویژه در حوزه بسیار حساس دفاعی تنها در مسیر منویات مقام معظم رهبری و فرماندهی کل قوا به قول نظامیان «به پیش» باشند.

در پایان هم خطاب به برادر بسیجی و فرزند دیار غیوران آذری زبانان زنجان عرض می کنیم؛ امیر حاتمی! انشالله که مدال ولایت مداروون همیشه درخشان اول سون و تحت امر رهبریمیز همه سپاهیلر ارتشیلر و نیروی انتظامی و بسیجیلرسوزون زحمتلروزدان بهرمند اولالار

 

گزارش از میثم پوراعظم


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید