بومی سازی گل ارکیده در مازندران

عضو کارگروه علمی و فنی جشنواره ملی ارکیده، تصریح کرد: با وجود برخی صحبت‌ها، هیچ‌گونه بومی انحصاری نوشهر نداریم که در شهرهای دیگر شمال وجود نداشته باشد و تعداد زیادی از گونه‌های ارکیده به صورت خودرو در تمام مناطق جنگلی و مرتعی شمال ایران می‌رویند.
کد خبر: ۸۹۷۸۰۹۹
|
۰۲ بهمن ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۰

به گزارش خبرگزاری بسیج مازندران، طیبه امینی در گفت‌‌وگویی با اشاره به اینکه سومین جشنواره ملی ارکیده در آینده نزدیک در باغ گیاه‌شناسی نوشهر برگزار می‌شود، اظهار کرد: این جشنواره پس از دو سال تجربه اجرایی، بسیار قوی تر وارد سومین سال اجرای خود شده است.

عضو کارگروه علمی و فنی جشنواره ملی ارکیده و عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران با اشاره به اینکه گام‌های مهمی در این سه سال در معرفی این خانواده بزرگ گیاهی در شهر نوشهر برداشته شده است که نیاز به برنامه‌ریزی کلان در تولیدات کشاورزی در این‌باره ‌دارد، گفت: مدیران ارشد شهرستان نوشهر و استان مازندران می‌توانند با بهره‌گیری از ظرفیت‌های طبیعی این شهرستان و توان علمی موجود در این زمینه با احداث واحدهای مختلف تولیدی به شکوفایی اقتصاد منطقه کمک کنند.

وی افزود: تیره  ارکیده یا خانواده ارکیده یکی از بزرگ‌ترین و متکامل‌ترین خانواده گیاهی در جهان است که این خانواده بیش از سه گونه گیاهی دارد که به دو صورت اپیفیت (سطح‌زی) و خاک‌زی در سراسر دنیا پراکنده هستند.

این مسؤول عنوان کرد: خانواده  ارکیده از گروه تک لپه‌ای‌ها است و به دلیل صفات متکاملی که دارد از نظر روند تکامل گیاهان در صدر قرار گرفته است.

امینی بیان کرد: این خانواده به دلیل صفات زینتی مانند زیبایی خیره‌کننده گل، تنوع رنگ، طول دوره گل‌دهی، عطر و بسیاری صفات دیگر بیش از 250 سال است که به دست بشر تکثیر و تولید می‌شود و در طول این سال‌ها صنعت تولید این گونه‌ها بسیار پیشرفت کرده و در حال حاضر در اغلب نقاط جهان به صورت تمام اتوماتیک و از طریق کشت بافت انجام می‌گیرد و از سال‌ها پیش، انجمن‌ها، مجلات و ژورنال‌های بسیار تخصصی در مورد این خانواده در سراسر دنیا فعالیت می‌کنند.

وی عنوان کرد: سالانه در سراسر جهان جشنواره‌ها، مسابقات، نمایشگاه‌هایی هم مرتب در دست اجرا قرار دارند و گونه‌های بومی ارکیده‌ها در ایران فقط انواع «خاک‌زی» هستند و ارزش اقتصادی و تجاری ندارند و بنابراین گونه‌های زینتی که الان در دست تولید قرار دارند و همگی غیربومی بوده و از خارج وارد شده‌اند تاکنون 17 جنس و نزدیک به 60 گونه از این خانواده در ایران شناسایی شده است که در مقابل تعداد بیش از 30 هزار گونه این خانواده در جهان رقم قابل توجهی نیست و تقریباً نزدیک به 2 دهم درصد می‌رسد.

عضو کارگروه علمی و فنی جشنواره ملی ارکیده، تصریح کرد: با وجود برخی صحبت‌ها، هیچ‌گونه بومی انحصاری نوشهر نداریم که در شهرهای دیگر شمال وجود نداشته باشد و  تعداد زیادی از گونه‌های ارکیده به صورت خودرو در تمام مناطق جنگلی و مرتعی شمال ایران می‌رویند.

وی ابراز کرد: کشت و کار این گونه‌های زیبا و تجاری از بیش از 60 سال پیش در ایران توسط افراد مختلفی شروع شد که از معروف‌ترین و بزرگ‌ترین این افراد می‌توان مرحوم احمد شیخی را نام برد که مَرد بسیار وارسته و عاشق کشورش بود و بارها و بارها مکاتبات فراوانی با وزارت کشاورزی در ادوار مختلف انجام داد تا شاید بتواند کشاورزی ایران را متحول سازد تا جایی که تولید گیاهان گرمسیری و به ویژه خانواده  ارکیده در ایران با نام وی عجین است.

امینی اضافه کرد: با توجه به پیشرفت روزافزون علم، به‌کارگیری فنون مدرن کشاورزی به سرعت در سراسر جهان گسترش پیدا کرد و مهندسان کشاورزی و باغبانی ایران و تجار علاقه‌مند در این بخش هم از قافله عقب نمانده و امروزه شاهد تولید گونه‌های مختلفی از جنس های «کاتلیا»، «فلانوپسیس»، «اونسیدیم»، «واندا»، «دندروبیوم» و «سیمبیدیم» در سطوح مختلف هستیم ولی از نظر کیفیت تولید مطابق با استاندارهای دنیا، داشتن یک انجمن علمی و تخصصی در مورد ارکیده و رشته تخصصی تحصیلی در سطوح مختلف دانشگاهی و سطح مقالات ارائه شده در این حوزه بسیار عقب هستیم و باید در این‌باره با احتیاط اطلاع‌رسانی کنیم.

وی تأکید کرد: بیشتر بزرگ‌ترین تولیدکنندگان این خانواده حتی در گل‌خانه‌های بسیار مدرن و پرهزینه که سرمایه‌گذاری کلانی را هم متحمل شده اند، تحصیلات و تخصص عالی در زمینه کشاورزی و باغبانی ندارند.

عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، ادامه داد: مرحوم  شیخی فارغ التحصیل رشته برق و مکانیک بود ولی به دلیل علاقه شخصی به تولید گیاهان این خانواده روی آورد اما در تمام طول این سال‌ها آخرین مجلات تخصصی و کتبی که در این زمینه در دنیا چاپ می‌شد را مطالعه و مرتب نتایج جدید تحقیقات علمی را دنبال می‌کرد.

وی گفت: وی عضو انجمن سلطنتی باغبانی انگلیس و داور بین المللی این گل در دنیا بود و ایشان کتابخانه کاملی در این زمینه داشتند که حدود 10 سال پیش به مجموعه «هرباریوم» باغ گیاه‌شناسی ملی ایران در مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع تهران تقدیم کردند.

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار