معبد آناهیتا با حضور دوست داران میراث فرهنگی از زباله پاکسازی شد
بابک طاهریان در گفتگو با خبرگزاری بسیج کنگاور اظهار داشت: با توجه به گردشگرپذیر بودن کنگاور زباله های این معبد با همکاری انجمن نسیم سبز سراب آناهیتا، بنیاد حفظ میراث نیاکان و کانون طبیعت گردی سیروان، میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، شهرداری و شورای شهر کنگاور جمع آوری و پاکسازی شد و چشم انداز زیبای آن با شهره جهانی برای ورود و استقبال از گردشگران و مسافران نوروزی آماده سازی شد.در این برنامه نمادین جمع کثیری از شهروندان کنگاوری نیز با شعارهای زیست محیطی آمده بودند تا بگویند تعطیلات عید نوروز را بدون رها کردن زباله در طبیعت سپری خواهند کرد.
برخی مورخان این بنا را معبدی برای الهه آناهیتا دانسته اند. آناهیتا به معنای پاک و دور از آلودگی در اعتقاد ایرانیان باستان الهه آب، فرشته نگهبان چشمهها و باران و همچنین نماد باروری، عشق و دوستی بوده است.
برخی دیگر از محققان به تبعیت از نوشته های مورخان ایرانی و عرب سده سوم ه.ق به بعد، معبدد آناهیتا را کاخی ناتمام برای خسرو پرویز معرفی کرده اند. عده ای نیز زمان ساخت آن را به اواخر سده سوم و آغاز سده دوم ق.م و عده دیگر آن را به سده اول ق.م نسبت می دهند.
سیف الله کامبخش فرد، کاوشگر بنا، آن را به سه دوره هخامنشی، اشکانی و ساسانی نسبت می دهد و مسعود آذرنوش کاوشگر دیگر بنا، آن را کاخ ناتمامی از خسرو پرویز در اواخر دوره ساسانی می داند.
این بنا بر روی تپهای با ارتفاع 32 متر و در ابعاد 209 متر در 224 مترساخته شده است. ارتفاع ستون های این بنا نسبت به قطر آنها سه به یک است و این باعث شده در میان تمام معابد دنیا بی نظیر و منحصر به فرد باشد. معبد آناهیتا دومین بنای سنگی ایران پس از تخت جمشید است.
نقشه این بنا چهار ضلعی و هر ضلع آن به شکل صفه ای است که با لاشه سنگ و ملاط گچ ساخته شده اند و نمای بیرونی آنها به وسیله سنگ های بزرگ تراشیده شده، به صورت خشکه چین پوشش داده شده است. در مواردی برای اتصال برخی از بلوک ها، از بست های آهنی و سربی استفاده شده است.
در قسمت جنوبی بنا، پلکان دو طرفه ای به درازای 154 متر وجود دارد. هر دو تا پنج پله، در یک بلوک سنگی ایجاد شده است. اکنون تعداد سنگ پله ها در پلکان شرقی 26 شش پله و در پلکان غربی 21 پله است.