۱۶ / تير / ۱۴۰۴ - 07 July 2025
03:31
کد خبر : 9004965
۰۹:۴۷

۱۳۹۷/۰۱/۲۰
نگاهی به کتاب «حمله هوایی به الولید»

حمله پنج‌ساعته‌ای که در تاریخ ماندگار شد

15 فروردین از جمله روزهایی است که در بسیاری از تقویم‌ها و سالنامه‌ها مناسبتی در آن ذکر نشده اما این روز برای خلبانان نیروی هوایی یکی از افتخار آمیزترین روزها محسوب می‌ شود.

به گزارش خبرگزاری بسیج به نقل از پایگاه خبری سوره مهر، 15 فروردین 1360 برابر با 4 آوریل 1981، روزی است که در آن بزرگ‌ترین عملیات هوایی جهان پس از پایان جنگ جهانی دوم توسط خلبانان نیروی هوایی ایران به انجام رسید و در این عملیات نزدیک به 50 هواپیمای عراقی در پایگاه الولید، معروف به  اچ-3 ، از بین رفتند.
سرتیپ دوم خلبان احمد مهرنیا در کتاب «حمله هوایی به الولید» تلاش کرده تا لحظه به لحظه این عملیات را بر اساس اسناد و یا نقل و قول‌هایی از طراحان و خلبانان بازمانده از این عملیات روایت کند. او در این کتاب علاوه بر شرح این عملیات 5 ساعته تلاش کرده تا تمامی مراحل پیش و پس از انجام این عملیات هوایی را به تصویر بکشد و عظمت و بزرگی آن را بار دیگر زنده کند.
مهرنیا درباره چرایی نگارش این اثر می‌گوید: درباره عملیات اچ-3 کتابی را مطالعه می‌کردم که دیدم تحریفاتی درباره این عملیات در این کتاب به چشم می‌خورد، این قضیه مرا واداشت تا سرانجام کتاب حمله هوایی به الولید را بنویسم. برای این کار تا جای که در توان داشتم، مدارک و اسناد را گردآوری کردم و بسیاری از خلبانان حاضر در این عملیات را نیز که در قید حیات بودند، وادار به صحبت کردم.
یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های این کتاب حس تعلیقی است که در سراسر این کتاب ریشه دوانده و اگر چه در سال 1373 فیلم «حمله به اچ سه» توسط شهریار بحرانی ساخته شد اما هیجان و حس تعلیقی در سطور این کتاب وجود دارد که خواننده ناگریز از خواندن آن می‌کند.


فیلم ساخته شده از این رویداد تاریخی با توجه به ضروریات فیلم تنها به حمله هشت فروند هواپیمای ایرانی به غربی‌ترین نقطه خاک عراق می‌پردازد، در حالی که از ابتدا تا انتهای این عملیات نزدیک به 50 هواپیما شرکت داشتند و یکی از مهم‌ترین بخش‌های این عملیات سوخت‌گیری جنگنده‌های اف-4 در ارتفاع کمتر از 1000 پایی برای دور ماندن از رادارهای دشمن بوده است.
همچنین ذکر ادوات و مهمات نظامی به کار رفته در این جنگ، ذکر نام خلبان‌ها و کمک خلبان‌ها به همراه تصاویری از آنها، فهرستی از میزان خسارات وارد آمده به هواپیماهای عراقی و  بازتاب این عملیات در خارج از کشور از دیگر ویژگی‌های این کتاب است. تمامی این جزییات موجب شده تا این تصویر دقیقی از این عملیات در ذهن خوانندگان ایجاد شود.
قسمتی از متن کتاب:
«نیروی هوایی عراق برای این‌که از آسیب‌های ناشی از عملیات‌های نیروی هوایی کشورمان در امان باشد، بخش بزرگی از ادوات جنگی و از جمله هواپیما‌های توپولف ۲۲ و میگ‌های ۲۵ خود را به دورترین نقطه در ۳ پایگاه به نام الولید در منطقه اچ ۳ در ۵۰ کیلومتری مرز اردن مستقر کرد. این مسئله البته به دلیل آشنایی ارتش عراق از توانایی هواپیما‌هایی بود که در اختیار نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران قرار داشت.
عراقی‌ها به خوبی می‌دانستند این هواپیما‌ها تنها می‌توانند یک سوم این مسیر را طی کنند و با این ابتکار راه را برای هرگونه حمله از سوی ایران بسته بودند. اما در این علملیات خلبانان ما طی چهار بار سوخت‌گیری در ارتفاع بسیار پایین، توانستند این پایگاه‌ها را بمباران کنند و هشتاد فروند از هواپیما‌های دشمن را در زمین نابود سازند.»
گفتنی است کتاب «حمله هوایی به الولید» در ۲۶۰ صفحه مصور به قلم «احمد مهرنیا» تدوین و توسط نشر «سوره مهر» در ۲۵۰۰ نسخه منتشر شده است.
برای خرید نسخه الکترونیک کتاب اینجا کلیک کنید.
برای خرید نسخه چاپی کتاب اینجا کلیک کنید.


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید