به گزارش خبرگزاری بسیج از بوشهر، شاگردان امام محمّد باقر علیه السلام پس از شهادت آن حضرت به گرد شمع وجود امام جعفر صادق علیه السلام حلقه زدند و ایشان با جذب شاگردان جدید به تأسیس یک نهضت بزرگ فکری و فرهنگی بالنده مبادرت کردند به گونه ای که مسجد نبوی در مدینه منوّره و مسجد شهر کوفه به دانشگاهی بزرگ تبدیل شدند.
درگیری شدید بین بنی عبّاس و بنی امیّه آنان را آن چنان به خود مشغول کرده بود که فرصتی طلایی برای امام صادق علیه السلام و یارانش به وجود آمد و آن حضرت با استفاده از این فرصت به بازسازی و نوسازی فرهنگ ناب اسلام پرداخت و شیفتگان مکتب حق از اطراف و اکناف، از بصره، کوفه، واسط، یمن و نقاط مختلف حجاز به مرکز اسلام یعنی مدینه سرازیر شدند و چون پروانه ای دلباخته به گرد شمع وجود امام جعفر صادق علیه السلام تجمع کردند.
در دوره امامت ایشان مسلمانان بیش از پیش به علم و دانش روی آوردند و در بیش تر شهرهای قلمرو اسلام به ویژه در مکّه، مدینه، بصره، کوفه و ... مجالس درس و مناظره های علمی دایر و این موضوع از رونق خاصی برخوردار شد.
امام صادق علیه السلام در این زمان با استفاده از فرصت به دست آمده توانست نهضت علمی و فرهنگی پدرش امام باقر علیه السلام را ادامه داده و علوم و معارف اهل بیت علیهم السلام را در جاهای مختلف بیان و منتشر کند.
سفرهای اجباری و اختیاری آن حضرت به کشورهای عراق و به شهرهای حیره، هاشمیه و کوفه و برخورد با اربابان دیگر مذاهب فقهی و کلامی نقش بسزایی در معرفی علوم اهل بیت علیهم السلام و گسترش آن در جامعه داشت تا جایی که گروه های مختلف از مردم این شهرها برای فراگیری دانش نزد امام جعفر صادق علیه السلام می آمدند و از دریای دانش ایشان بهره می بردند.
برخورد امام صادق علیه السلام با گروه های مختلف مردم سبب شد که آوازه شهرتش در دانش و بینش دینی، علم و تقوا، سخاوت و جود وکرم و … در تمام قلمرو اسلام طنین انداز شود و مردم از هر طرف برای استفاده از دانش بیکران آن حضرت به سمت امام جعفر صادق علیه السلام بیایند.
در این دوره علوم و فلسفه ایرانی، هندی و یونانی به حوزه اسلامی راه یافت و بازار ترجمه علوم گوناگون از زبان های مختلف به زبان عربی گرم و پررونق شد و همچنین مکتب های کلامی و فرقه مذهبی و فقهی در این عصر پایه گذاری شد.
ایشان با تمام جریان های فکری و عقیدتی آن روز برخورد داشت و موضوع اسلام و تشیّع را برای آن ها روشن کرده و برتری بینش اسلام شیعی را برای آن ها اثبات می کرد.
مناظرات امام صادق علیه السلام با اربابان دانش های گوناگون مثل پزشکان، فقیهان، منجمان، متکلمان، صوفیان و به ویژه مناظرات با ابوحنیفه یکی از پیشوایان و رهبران اهل سنّت مشهور و در منابع شیعه و سنّی ثبت است.
انتهای خبر/