در ابتدای این برنامه، فواد ایزدی صحبت کرد و راجع به موج خبری پس از دستگیری مرضیه هاشمی گفت: با مساله مهمی مواجه هستیم که به ارتباط بین ایران و آمریکا باز میگردد. در دو سال اخیر، آقای جان بولتون و آقای پامپئو، بحثی را مطرح کردند و قصد دارند که فشارها بر روی ایران را بیش از پیش افزایش بدهند. آنان یک کمپین به نام «فشار حداکثری» به راه انداختهاند. با این حال، به نظر میرسد که اقدامات آنان، اثر عکس داشته و فشارها بر روی خودشان را افزایش داده است. اکنون فشار رسانهها بر اختلافاتی که در مورد آقای ترامپ وجود دارد، متمرکز است. مقام معظم رهبری صحبتی را چند روز پیش داشتند و فرمودند که مسئولان آمریکایی دیوانه نیستند اما احمقهای درجه یکی هستند. خواست خداوند بود که چند روز بعد از این صحبت، آنان همین مساله را اثبات کردند.
وی دستگیر شدن مرضیه هاشمی را حماقت مسئولان آمریکایی دانست و گفت: شما خانم هاشمی را میشناسید و میدانید که ایشان بسیار فعال است. او دغدغه مبارزه با نژادپرستی و بیعدالتی را از سالها پیش داشته است و در نهایت دلیل مسلمان شدنش نیز همین بوده است چرا فهمیده است که دین اسلام در برابر ظلم میایستد. از این جهت، ایشان تاثیرگذار بوده است اما باید دقت داشت که تاثیرگذاری ایشان پس از زندانیشدن، اصلا قابل مقایسه با تاثیرگذاری قبل از آن نیست. شما میدانید که شبکه پرستیوی در آمریکا قابل دریافت نیست چرا که دولت آن اجازه پخش این شبکه را نداده است اما زندانی شدن خانم هاشمی و موج رسانهای پس از آن، باعث شد که بسیاری از مردم آمریکا به وجود این شبکه و فعالیتهای ایشان در این شبکه پی ببرند و آگاه شوند. در حقیقت، این اتفاق باعث شده است که ادبیات تولید شده خانم هاشمی در چند سال اخیر، نظیر ویدئوها، مصاحبهها و ... ایشان بیش از گذشته دیده شود. بنابراین عدو سبب خیر شده است. در نقطه مقابل باید گفت که ایشان بسیار اذیت شده است. حجاب را از سرش کشیدهاند و غذای خوک به او دادهاند. البته نباید فراموش کنیم که ایشان خانم بسیار مبارزی است و مطمئنا مقاومت خواهد کرد. نکته مهمی که وجود دارد این است که آمریکاییها معمولا فعالیتهای رسانهای مختلف را رصد میکنند و فشار میآورند اما تاکنون خبرنگاری را دستگیر نکردهاند. این سبک جدید و دستگیر کردن خانم هاشمی، حماقت مسئولان آمریکایی را به اثبات رساند.
فواد ایزدی به پوشش بسیار گسترده رسانههای دنیا از دستگیری مرضیه هاشمی اشاره کرد و گفت: از روز گذشته، شاهد پوشش رسانهای گسترده در رسانههای مطرح خارجی هستیم. به نظرم مسئولان آمریکایی اصلا پیشبینی این مساله را نمیکردند. شاید فکر میکردند که چند رسانه این موضوع را مطرح کند اما اصلا پیشبینی این وسعت را نمیکردند. باید بگویم که خانم هاشمی بخش زیادی از عمر خود در ایران را صرف این کرد که آمریکا و حقیقت آن را به مخاطبان داخلی و بینالمللی نشان بدهد. او میخواست نشان بدهد که حقوق بشر آمریکایی چه معنی دارد و چیست. این دستگیری، اهداف ایشان را بیش از پیش جلو خواهد برد و حرفهایش به صورت عینی به نمایش درآمده است. شما میدانید که او مستندساز است و تاکنون گفتگوهای متعددی را با زندانیان در آمریکا داشت. دستگیری ایشان باعث شد که او تجربهای عینی از داخل زندانهای آمریکا پیدا کند.
مهمان بعدی این قسمت از برنامه «عصر»، اکبر محمد، معاون بینالملل لوئیس فراخان بود. او در ارتباطی تصویری از آتلانتا، جورجیا با برنامه «عصر»، راجع به موضوع دستگیری مرضیه هاشمی صحبت کرد و گفت: ما از این موضوع شوکه شدهایم اما برایم تعجببرانگیز نیست چرا که آنان تلاش میکنند که به هدف خود یعنی فشار به ایران برسند. برایم این سوال مطرح است که انگیزه آنان از این اقدام چیست؟ به نظرم کل جهان باید راجع به این واقعه اطلاع داشته باشد. قتل مایکل براون در خیابانهای سنت لوئیس، واکنشهای زیادی داشت و پس از آن، مصاحبه ما با خانم هاشمی میتوانست بسیاری از مسائل پشت پرده را آشکار سازد.
او در مورد اقداماتی که در آمریکا در اعتراض به این مساله صورت خواهد گرفت، گفت: من به واشنگتن سفر خواهم کرد تا در مورد این مساله با سازماندهندگان آن صحبت کنم. روز جمعه یک راهپیمایی در واشنگتن برگزار خواهد شد و در روز شنبه، راهپیمایی زنان را خواهیم داشت. باید بگویم که پیرامون این مساله، درگیریهای زیادی وجود دارد. میخواهم بگویم که در آستانه برگزاری چهلمین سال پیروزی انقلاب، آنان میدانند که وقوع انقلاب اسلامی در ایران، چه تحولاتی در این 40 سال رقم زده است. آنان کسی را دستگیر کردهاند که سعی داشت برایمان اطلاعات جمع کند. این رفتار با ایشان بسیار وحشتناک است. ترامپ به عنوان یک آدم نژادپرست و تنفر او از مسلمانان، قطعا در این دستگیری نقش داشته است. علاوه بر این، من با لوئیس فراخان صحبت کردم. او از این موضوع بسیار ناراحت بود. مصاحبهای که خانم هاشمی به فراخان داشت، بسیار عالی بود و ما میخواهیم که این مصاحبه را پخش کنیم تا مردم آمریکا بدانند که چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است. آقای فراخان به شدت دنبال این مساله است و سعی داریم تا با گرفتن یک وکیل از ایشان دفاع کنیم چرا که او را بدون هیچ اتهامی دستگیر کردهاند. نهادهای ما در آمریکا آماده هستند که در این مورد این مساله فعالیت کنند. آقای لوئیس فراخان پشتیبان خانم هاشمی هستند و تلاش میکنند که این ماجرا را به خوبی اشاعه بدهند.
فواد ایزدی در تکمیل صحبتهای اکبر محمد گفت: نکته ای که ایشان توضیح داد، به مستندی برمیگردد که خانم هاشمی در سنت لوئیس میساخت. بعد از کشتهشدن مایکل براون در سنت لوئیس، موج رسانهای زیادی به راه انداخته شد و جامعه سیاهپوستان آمریکا واکنش نشان داد. مطمئنا این موضوع برای آمریکاییها مهم است چرا که آنان ادعای حقوق بشر دارند. سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که وضعیت حقوق بشر در آمریکا چگونه است؟ باید در پاسخ به این سوال بگویم که وضعیتشان افتضاح است و دستگیری خانم هاشمی این مساله را نشان میدهد. به نظرم، مستندی که ایشان در سنت لوئیس میساخت، میتواند یکی از دلایل دستگیری ایشان باشد چرا که وضعیت افتضاح حقوق بشر در آمریکا نباید نشان داده شود. شاید سفر لوئیس فراخان را هم بتوان یکی از دلایل دستگیری دانست چرا که اکنون ارتباط بسیار عمیقتری بین جمهوری اسلامی ایران با تشکلهای سیاهپوست آمریکا در حال شکلگیری است. این موضوع آمریکا را نگران میکند و حضور شخصی مانند خانم هاشمی که به صورت پیوسته با این فشر مستضعف در ارتباط است، آنان را نگران میکند. در مورد Nation of Islam باید بگویم که آنان در کار خود بسیار جدی هستند و این مساله آمریکا را میترساند. دقت داشته باشید که آمریکا تاکنون اجازه تشکیل هیچ تشکلی را در این کشور نداده است و این گروه، اولین تشکلی است که توانست تشکیل شود. به نظرم، مصاحبهای که خانم هاشمی با آقای فراخان داشت، آنان را ترساند و به این نتیجه رسیدند که تنها راه متوقف کردن ایشان این است که او را زندانی کنند. خانم مککینی میگفت که جمهوری اسلامی تنها کسی بود که به یک خانم سیاهپوست اجازه داد که بیاید و راجع به دغدغههایش صحبت کند. این مساله برای آمریکاییها نگرانکننده و ترسناک است چرا که خبرنگاران خود را به خوبی مدیریت میکنند اما کنترل ایشان برای آنان امکانپذیر نبود.
این کارشناس مسائل سیاسی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: در مورد خانم هاشمی باید بگویم که ایشان دغدغه و ناراحتی خاصی داشت. او متوجه شده بود که در ایران یک جریان غربگرا وجود دارد که سر مردم کلاه میگذارد. از آنجا که این جریان، دیدگاه کدخدا محور نسبت به آمریکا دارد، از روشنگری نسبت به غرب و آمریکا خوشش نمیآید و در نتیجه از خانم هاشمی خوشش نمیآید. جالب است بدانید که خانم هاشمی در آمریکا متولد شده است و در آن جا بزرگ شده است اما شیفته آنجا نیست. وقتی به پرستیوی رفتم، دیدم که همکاران ایشان، حال و هوای خاصی داشتند. شاید بسیاری از کسانی که در پرستیوی بودند و نظر بدی نسبت به آمریکا نداشتند، با این اتفاق، نظرشان کاملا عوض شده بود.
مهمان بعدی برنامه، کوین برت، از نویسندگان مطرح آمریکایی بود. او تحلیل خود پیرامون این قضیه را بیان داشت و گفت: این اتفاق، بسیار بد بود. ایالات متحده آمریکا که ادعا میکند رهبر جهان آزاد است و ادعای آزادی بیان دارد، اکنون خبرنگاری را بدون هیچ دلیل و اتهامی دستگیر کرده است. به همین دلیل از این موضوع بسیار ناراحت و خشمگین هستم. جان بولتون و پامپئو از ناتوانی خود در صدمه زدن به دولت ایران بسیار ناراحت و شکست خورده هستند. آنان قصد داشتند که بر صادرات نفت ایران تا پایان نوامبر دست بگذارند. همچنین میخواستند که سازمان مجاهدین خلق را در ایران روی کار بیاورند اما باید بگویم که در هیچ یک از این امور، موفق نبودند. بنابراین احساس میکنم که خشم خود را روی مرضیه هاشمی خالی میکنند. باید بگویم که ایالات متحده وانمود میکند که یک جامعه آزاد دارد اما یک دیکتاتوری نظامی را در این کشور به راه انداخته است.
وی اضافه کرد: من فکر میکنم که دستگیری مرضیه هاشمی، عامل مهمتری برای روشنگری شده است و تاثیرگذاری ایشان در راه حقیقتگویی از قبل بسیار بیشتر است. در حقیقت، حضور ایشان در زندان، حرفهایی را بیان میکند که برای جهانیان بسیار مهم بوده و پیامهای زیادی را به همراه خواهد داشت. من در مورد خانم هاشمی بسیار نگران هستم. البته بسیار بعید است که آمریکاییها بخواهند ایشان را به مدت طولانی در زندان نگه دارند چرا که فشارهای جهانی لحظهای به آنان امان نخواهد داد.
ایزدی ضمن اشاره به صحبتهای کوین برت، در مورد آینده مرضیه هاشمی گفت: آینده خانم هاشمی به ما بستگی دارد. هر چه قدر پوشش رسانهای در داخل و خارج کشور گستردهتر باشد و پویش مردمی ایجاد شود، قطعا اثرگذاری بیشتری خواهد داشت. اگر مجموعهای از مردم بتوانند که با رسانههای آمریکایی تماس بگیرند و لینک خبر دستگیری ایشان را برایشان بفرستند و درخواست پوشش خبری گسترده بدهند، بسیار مفید خواهد بود. به نظرم این اقدام از سوی آمریکاییها، گاف بزرگی بود و هر چه قدر که زودتر ایشان را آزاد کنند، بهتر خواهد بود. در مقابل، اگر ایشان فراموش شود و کاری انجام ندهیم، دولت امریکا این قابلیت را دارد که ایشان را نگه دارد. در این قضیه، آمریکا حتی برخلاف قوانین خود عمل کرده است و باید وکلای ما از حق خانم هاشمی دفاع کنند. اکنون دولت آمریکا کسی را به عنوان وکیل تسخیری ایشان انتخاب کرده است که قبلا و در زمانی که در دولت آمریکا بوده است، فعالیتهای گستردهای با آنان داشته است. بنابراین شاید بهتر باشد که ما خودمان کسی را به عنوان وکیل ایشان انتخاب کنیم که در این راه هم مشکلاتی وجود دارد.