مراغه دروازه تمدن و خط خوانای تاریخ
به گزارش خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، مراغه با تاریخی به قدمت چندین هزار سال به جای مانده از دوران اورارتوریان، مادها و ایلخانان همواره از نقاطی بوده که علاقه مندان به تاریخ و تمدن را به سوی خود جذب کرده است.
برخورداری از طبیعت منحصر به فرد دامنه های سهند تا چشمه های آب های معدنی، درختان و باغات سرسبز، غارهای تاریخی همه و همه این شهر را به جاذبه ای بس خیال انگیز و متنوع برای گردشگران تبدیل کرده است.
وجود آثار تاریخی از دوران سلجوقی، ایلخانی و حتی قاجار در قالب مساجدی با معماری خاص، گنبدها و خانه های تاریخی یادگار مانده از دوران تمدن طلایی این خطه، شکوه این پایتخت شهر گذشته ایران زمین را به تصویر می کشد.
مراغه دروازه تمدن و خط خوانای تاریخ
این شهر تاریخی با قدمتی چند هزار ساله و یکی از پایتخت شهرهای ایران در قرون گذشته، شاهد رقم خوردن دورانی طلایی از تاریخ بوده که نمونه بارز آن در انتخاب آن به عنوان پایتخت ایلخانان بوده است.
احداث اولین رصدخانه و مرکز علمی جهان اسلام در مراغه به دست خواجه نصیر وزیر دانشمند و فیلسوف بزرگ در کنار ده ها اثر تاریخی و فرهنگی، یادگار و ارمغانی بس ارزشمند برای نسل های آینده است.
پیشرفت های شگرف علمی در آن دوره به دلیل وجود این مراکز علمی، مراغه را به دروازه تمدن و خط خوانای تاریخی این خطه تبدیل کرده است.
*** رصدخانه تاریخی مراغه، یادگاری از شکوه و تمدن
رصدخانه مراغه نماد دوران تاریخ ساز و طلایی ایران و نیز یکی از بزرگترین مراکز پژوهشی و نجومی مشرق زمین در سال های دور و یادگار ماندگار خواجه نصیر الدین طوسی در شمال غرب کشور است.
این رصدخانه در طول قرون متمادی الگوی بسیاری از بناهای عظیم و مشهور دنیا از رصدخانه چین تا سمرقند در قرون گذشته و مراکز نجومی در اروپا و آمریکا در عصر حاضر بوده است.
رصدخانه تاریخی مراغه براساس آمار گردشگری یکی از پربازدیدترین آثار و جاذبه های فرهنگی و تاریخی آذربایجان شرقی تاکنون بوده است.
مراغه شهر گنبدهای تاریخی
وجود برج ها و گنبدهای تاریخی باقی مانده از تمدن قبل و بعد از دوره اسلامی به ویژه از دوره سلجوقی و ایلخانی در مراغه، این شهر را به مکانی جذاب در زمینه تاریخی برای جذب گردشگران داخلی و خارجی تبدیل کرده است.
گنبد سرخ مراغه به جای مانده از دوره سلجوقیان، گنبدهای کبود، مدور و غفاریه یادگاران دوران ایلخانان و برج مقبره آقالار یادگار دوران قاجاریه مشهورترین برج ها و گنبدهای تاریخی این کهن شهر است.
معماری های منحصر به فرد و زیبایی که در بنای این گنبدها به کار رفته چه در ایران و چه در سایر نقاط جهان کم نظیر و گاه الهام بخش آثار فاخر تاریخی بوده است.
مساجد تاریخی مراغه، شکوه هنر اسلامی و ایرانی
مساجد تاریخی با معماری های اسلامی و ایرانی به یادگار مانده از دوران سلجوقی تا عصر قاجار در این شهر تاریخی تجلی گاه شکوه هنر در این خطه پرگهر ایران زمین است.
مسجد سفید و ملارستم آثار دوران صفوی، مسجد شیخ بابا و ملامعز الدین به جای مانده از قرون هشتم و نهم هجری، مساجد ضریر و شجاع الدوله به یادگار مانده از دوران قاجاریه در کنار حسینیه حاجی غفار بناهایی تاریخی با معماری کم نظیر اسلامی و ایرانی در دل این شهر تاریخی و جاذبه ای برای گردشگران است.
معبد مهر، اثری تاریخی و ارزشمند در دل زمین
معبد تاریخی مهر واقع در 6 کلیومتری مراغه و در حاشیه روستای ورجوی (ورائوی) قرار داشته و با قدمتی چند هزار ساله میراثی ارزشمند از دوران اشکانیان است.
این معبد حجاری شده در دل زمین زمانی برای عبادت و نیایش مردم زمان های گذشته مورد استفاده قرار می گرفت و اکنون گویای تاریخ کهن این دیار از دل زمین برای گردشگران و علاقه مندان به آثار تاریخی است.
معبد مهر بنای ارزشمند و جزو چهار معبد باقی مانده از دوره اشکانی در ایران و از نیایش گاه های پیروان آیین مهر محسوب می شود.
قلعه های تاریخی، آثاری از تاریخ در دل کوه های مراغه
مراغه با طبیعت و تاریخی به پهنای خطه زرخیز آذربایجان سرشار از آثاری از تاریخ و تمدن این مرز پرگهر است.
قلعه های ساخته شده در دل کوه ها و صخره های سترگ در طول صدها سال در این منطقه حاکی از تاریخی است که در دامان طبیعت برای آیندگان به جای مانده است.
گویجه قلعه از کم نظیر ترین قلعه های تاریخی کشور با معماری صخره ای از دوران اورارتوریان ایران زمین متعلق به هزاره اول قبل از میلاد مسیح همواره مقصدی جذاب برای گردشگران و علاقه مندان به تاریخ و تمدن است.
قلعه 'قیزلار قلعه سی' نیز به جای مانده ازهزاره اول دوران تاریخی پس از اسلام در 20 کیلومتری جنوب غرب مراغه و در جنوب دره ی عمیق کوه های گوی داغ در روستای قره ناز از توابع این شهرستان واقع شده است.
آستان امامزادگان مراغه، زیارتگاه و جاذبه های گردشگری و مذهبی
امامزادگان آرمیده در این شهرستان از نسل ائمه معصومین (ع)، اکنون به زیارتگاه هایی اسلامی و محلی برای برگزاری آیین های مذهبی و مقصدی برای سفر هزاران گردشگر و زائر از سراسر کشور تبدیل شده است.
آستان متبرکه امامزاده سیدمحمد (ع) در داخل شهر و خیابان امام خمینی (ره) مراغه واقع شده و شامل مجموعه زیارتی متشکل از مسجد امامزاده سید محمد، گنبدخانه و حوزه علمیه است.
آستان مقدس امامزداه سید ابراهیم (ع) از امامزادگان این شهرستان در پنج کیلومتری شرق مراغه در روستای چکان قرار دارد.
این بقعه از دیر باز مورد توجه و احترام خاص اهالی شهرستان مراغه بود و یکی از امامزاده های معروف و مشهور آذربایجان شرقی بوده و در تمام فصول سال زائرین برای زیارت مرقد مطهر از شهرستان های اطراف آن به این مکان مقدس می آیند.
مقبره اوحدی مراغه ای؛ آرامگاه شاعری پرآوازه
مقبره اوحدی مراغه ای یکی از آثار معروف تاریخی و فرهنگی و مدفن شیخ رکن الدین ابوالحسن مراغی مشهور به اوحدی مراغه ای، عارف و شاعر نامدار دوره ایلخانی، صاحب مثنوی معروف جام جم است؛ که در میان باغ سرسبزی در مرکز شهر واقع شده است.
شیخ اوحد الدین اوحدی مراغه ای فرزند حسین اصفهانی در حدود سال 670 هجری قمری در مراغه متولد شد و از جوانی انسانی عارف و وارسته بود و در علوم دینی و عرفانی به درجه کمال رسید.
این شاعر نامدار ابتدا صافی تخلص می کرد (همنام رودخانه مراغه) ولی بعدها تخلص خود را از نام استاد و مراد خویش؛ اوحدالدین کرمانی که از بزرگترین عرفای زمان خود بود گرفت و بر اساس برخی اسناد تاریخی و فرهنگی حافظ شیرازی این شاعر را مراد و استاد خود عنوان می کرد.
کلیسای تاریخی هوانس مراغه
کلیسای هوانس مقدس یکی از کلیساهای ارامنه کاتولیک بوده و نام آن از اسم یکی از حواریون حضرت عیسی (ع) به نام 'یوحنا' گرفته شده که ارامنه به آن 'هُوانس' می گویند.
این کلیسا در داخل شهر مراغه واقع شده و تاریخ بنای آن را قرن پنجم و ششم میلادی می دانند لیکن بنای این اثر تاریخی در سال 1840 میلادی به ابتکار سردار سامسون خان و توسط معماران روسی و فرانسوی بازسازی شده است.
این کلیسا در دوران حکومت ایلخانیان از موقعیت خاصی برخوردار بوده و دارای کلیساها و صومعههای متعدد بوده است.
منطقه فسیلی مراغه؛ بهشت دیرینه شناسان خاورمیانه
منطقه فسیلی مراغه به عنوان یکی ازنادرترین سایت های دنیا از نظر تنوع وجود فسیل پستانداران بوده و یکی از مهم ترین مناطق خاورمینه و حتی دنیا در زمینه فسیل شناسی است.
این منطقه جزو مناطق پنج گانه فسیل مهره دار جهان محسوب شده و در محدوده ای با وسعت بیش از 300 کیلومتر با روند شمالی و جنوبی و 500 کیلومتر با روند شرقی و غربی پخش شده است.
فسیلهای این منطقه با قدمتی بیش از هفت میلیون سال، منابعی ارزشمند برای مطالعات علمی و تاریخی و به عنوان نخستین اثر ملی، طبیعی و فسیلی ایران به ثبت رسیده است.
در آخرین مطالعات انجام شده فسیل های اجداد ماموت، زرافه و آهو در این منطقه کشف شده و به دلیل دارا بودن فسیل ماستادون و ماموتها(سنگوارههای پیش از تاریخ) دارای شهرت جهانی بوده و هم اکنون مورد حفاظت ویژه سازمان محیط زیست است.
بهشت فسیلی مراغه عنوانی است که از سوی فسیل شناسان به این منطقه داده شده است ، فسیلهای مهره دار مراغه از مدتها پیش نظر زمین شناسان را به خود جلب کرده است و از همین رو محققان زیادی از روسیه، آمریکا، فرانسه و ژاپن در این منطقه مطالعه می کنند.
مناطق نمونه گردشگری و غار باستانی هامپوئیل
منطقه نمونه گردشگری دره گشایش با جاذبه های طبیعی، چشمه های آب درمانی و طبیعت بکر از مناطق مهم گردشگری در آذربایجان شرقی است.
غار باستانی و کهن کبوتر (هامپوئیل) به قدمتی چند میلیون ساله در هشت کیلومتری جنوب شرق شهر مراغه و در نزدیکی روستای گشایش واقع شده که این غار و کوه های اطراف آن هم اکنون یک منطقه گردشگری محسوب می شود.
طبیعت بکر و جذاب دره گشایش مراغه در کنار همه زیبایی های خود دارای چشمه های آب معدنی است که تفرجگاهی مناسب برای گردشگری و مکانی برای درمان امراض پوستی محسوب می شود.
منطقه گردشگری حاشیه سد علویان و دهکده توریستی سواحل دریاچه آن نیز به عنوان یکی از مناطق نمونه گردشگری آذربایجان شرقی از زیباترین نقاط خوش آب و هوا و جاذبه های منحصر به فردی با تلیفیقی از صخره های عظیم، باغات جنگل مانند و رودخانه است.
روستاهای این منطقه که در شمال شهر مراغه و کنار دریاچه سد علویان واقع شده با چشم اندازی بی نظیر و فرح بخش چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند و سالانه توریست های زیادی از این منطقه دیدن می کنند.
چشمه آب های معدنی مراغه؛ جاذبه هایی طبیعی
وجود چشمه های آب معدنی با خواص درمانی در نقاط مختلف این شهر، جاذبه های دلخواه برای گردشگران داخلی و خارجی در فصول مختلف سال است.
چشمه ایستی بولاغ (چشمه گرم) در روستای تازکند سفلی، آب معدنی قره پالچیق در دامنه کوه سنجان در جنوب شهر، چشمه آب معدنی ساری سو ( آب زرد) در سه کیلومتری شمال غربی روستای ورجوی، چشمه معدنی شور سو چایباغی(آب شور) درنزدیکی روستای زیبای چایباغی و چشمه گشایش در نزدیکی روستای گشایش در 14 کیلومتری جنوب شرقی مراغه و در دره گشایش واقع شده اند.
جاذبه های بکر و طبیعی حاشیه این چشمه ها، همراه با خواص درمانی آنها همواره مورد توجه گردشگران بوده و است.
شهرستان تاریخی مراغه با صدها اثر تاریخی و طبیعی با سوغاتی ها و صنایع دستی کم نظیر خود، از جذاب ترین مقاصد گردشگری شمالغرب کشور است.
این شهرستان با حدود 515 اثر تاریخی و تپه های شناسایی شده جزو 10 شهر دارای بافت غنی تاریخی و فرهنگی در کشور محسوب می شود که حدود 300 اثر تاریخی آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.