میزان آسیب مدارس متفاوت است، در برخی شهرها مانند پلدختر و معمولان، مدارسی بودند که زیرآب رفتند و در شهری مانند آققلا نیز همچنان مدارس در آب هستند؛ در سیل اخیر مجموعاً یک هزار و 480 مدرسه آسیب دیدند که از این تعداد 1300 مدرسه نیاز به تعمیر و بازسازی دارند و 105 مدرسه هم باید تخریب شوند.
در این گزارش وضعیت آسیب سیل به مدارس در استانهای مختلف را بررسی کردهایم.
استان گلستان
26 میلیارد تومان آسیب سیل به مدارس
مهراله رخشانیمهر رییس سازمان نوسازی توسعه و تجهیز مدارس کشور در بازدید از شهرهای سیلزده استان گلستان گفت که بیش از 300 مدرسه در مناطق سیلزده این استان تا حدودی زیر آب رفتند یا بر اثر شدت باران آسیب دیدند اما آسیبهایی که به مدارس وارد شده متفاوت است، به طور مثال یک مدرسه تجهیزاتش زیر آب رفته و بیشتر خسارتی که دارد تعمیراتی است، یا دیوارهای مدرسه خیس خورده یا درها آسیب دیدهاند، اما جنس آسیب از نوع ریختن مدرسه نبوده و هیچ مدرسهای در استان گلستان آوار نشده است و در مجموع سیل حدود 26 میلیارد تومان خسارت به مدارس استان گلستان وارد کرده است از سوی دیگر آب باعث آسیب جدی به مدارس تخریبی شده است که دیگر قابل بهرهبرداری نیستند و باید تخریب و از نو ساخته شوند و حدود 10 مدرسه چنین وضعیتی دارند.
ارسال 50 کانکس به گلستان
همچنین 50 کانکس برای جایگزین شدن به جای مدارسی که به دلیل سیل قابل استفاده نیستند به همراه 3500 میز و نیمکت به استان گلستان ارسال شده است.
استان مازندران
آسیب 5 میلیارد تومانی سیل به مدارس
داریوش ورناصری معاون فنی و نظارت سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور در بازدید از وضعیت مدارس سیلزده استان مازندران از آسیب 5 میلیارد تومانی سیل به 108 مدرسه این استان خبر داده است.
استان لرستان
85 مدرسه دیگر قابل استفاده نیستند
بیشترین حجم آسیب به مدارس مربوط به دو شهر معمولان و پلدختر در استان لرستان است و 85 مدرسه دیگر قابل استفاده نیستند.
رضا زینیوند مدیرکل آموزشوپرورش استان لرستان درباره آسیب سیل به مدارس این استان به خبرنگار تسنیم گفت: 80 تا 85 مدرسه بر اثر سیل خسارت جدی دیده و دیگر غیرقابل استفاده هستند، این مدارس باید تخریب و بازسازی شوند که 70 درصد آنها مدارس روستایی هستند، فقط در شهر پلدختر 50 درصد مدارس از بین رفته است یعنی ساختمان دو طبقه کامل زیر آب رفته و به تلی از گل و لای تبدیل شده است، این مدارس حتی اگر لایروبی هم شوند، نازک کاری و استقامت ساختمان دچار مشکل شده و نمیتوان دانشآموز را به مدارس ناایمن فرستاد.
وی افزود: در مناطقی که سیل باعث آسیب به خانه فرهنگیان شده است، خانه معلم نداریم و عمده مدارس هم در اختیار نیروهای امدادی است که در آنجا سکونت دارند، البته اعلام کردهایم فرهنگیانی که تمایل دارند میتوانند از خانههای معلم مستقر در مرکز استان استفاده کنند اما مورد استقبال قرار نگرفت و بیشتر آنها در خانههای اقوامشان سکونت دارند.
مدیرکل آموزشوپرورش استان لرستان درباره تدابیر لازم برای بازگشایی مدارس گفت: در جلسه ستاد بحران آموزشوپرورش در شهر پلدختر تصمیم گرفتیم مدارسی که خسارت ندیدهاند را احصاء و از ظرفیت خالی آنها در شیفت مقابل استفاده کنیم، 20 کلاس دانشگاه پیام نور را هم برای برگزاری کلاس درس دانشآموزان هماهنگ کردیم همچنین جمعیت دانشآموزان در کلاسهای درس موجود و قابل استفاده را افزایش میدهیم و دانشآموزانی را که تمایل دارند به مدارس شبانهروزی میفرستیم، همچنین از کانکس نیز برای برگزاری کلاسهای درس استفاده خواهیم کرد و 200 کانکس از وزارتخانه درخواست کردهایم.
برگزاری کلاسهای تقویتی کنکور به همکاری شهر تهران
زینیوند ادامه داد: برای دانشآموزان کنکوری با اداره کل آموزشوپرورش شهر تهران به عنوان معین استان لرستان هماهنگ کردیم و اولین برنامه این است که کلاسهای تقویتی برای آنها برگزار شود و به مدت یک ماه در تهران یا خرمآباد کلاسهای تقویتی و کنکور با حضور اساتید مجرب برگزار خواهد شد و هزینه نیز توسط وزارت آموزش وپرورش و آموزشوپرورش شهر تهران پرداخت خواهد شد.
استان خوزستان
آسیب سیل به 538 مدرسه
در استان خوزستان، مناطق بسیاری درگیر سیل هستند و 14 منطقه آموزش و پرورش استان نیز با پدیده سیل درگیر بوده و به برخی مدارس آسیب جدی وارد شده است.
طبق گفتههای محمد تقیزاده مدیرکل آموزشوپرورش استان خوزستان، سیل باعث تخریب 103 مدرسه و یک اردوگاه دانشآموزی در استان خوزستان شده است در عین حال538 مدرسه نیز در اثر وقوع سیلاب با آسیب دیدهاند.
وی با اشاره به اینکه مدارس 53 هزار و 364 دانشآموز در استان خوزستان بر اثر سیل تخریب شده یا آسیب دیدهاند، افزود: همچنین 207 مدرسه، یک اردوگاه و یک سالن ورزشی در آموزش و پرورش خوزستان به اسکان سیلزدگان اختصاص یافته است و تا کنون 2هزار و 408 خانوار در مراکز اسکان اضطراری آموزش و پرورش خوزستان اسکان داده شدند.