به گزارش سرویس اساتید خبرگزاری بسیج، محمد دهدار در نشست علمی تخصصی با موضوع احیای تالاب بین‌المللی انزلی، دورنما و چالش‌ها در سالن اجتماعات دانشگاه آزاد لاهیجان با بیان اینکه از بین رفتن تالاب‌های گیلان موجب نابودی استان می‌شود، اظهار کرد: استان گیلان دارای تالاب‌های بسیار زیادی که هر ساله شاهد حضور تعداد زیادی از پرندگان مهاجر است و باید مورد توجه مسؤولان قرار گیرد زیرا اگر این تالاب‌ها از بین برود استان گیلان نابود می‌شود.

عدم شفاف‌سازی مجریان بایوجمی درباره مواد اولیه

وی با اشاره به تأثیر نوسانات آب دریای خزر در کاهش عمق تالاب انزلی گفت: آب دریای خزر هر چند سال یک‌بار در حال نوسان بوده و عقب نشینی می‌کند و تمام آب تالاب را به سمت خود کشیده و این کار باعث کاهش آب تالاب انزلی می‌شود.

این کارشناس محیط زیست با تأکید بر شناسایی ماهیت ماده‌های شیمیایی استفاده شده در احیای تالاب انزلی بیان کرد: برای استفاده از مواد شیمیایی در تالاب‌ها باید ماهیت آن مشخص شود اما مجریان طرح بایوجمی بدون اینکه ماهیت مواد شیمیایی استفاده در تالاب مشخص شود این مواد را در تالاب استفاده کرده که خوشبختانه با مخالفت دادستانی ادامه این روند متوقف شد.

دهدار نقش بررسی‌های دانشگاهی در احیای تالاب انزلی را مؤثر دانست و افزود: برای احیای تالاب انزلی باید بررسی‌ها و‌ مقایسه‌های انجام شود و دانشگاهیان در این خصوص ورود کنند زیرا دارای ظرفیت علمی بسیار زیادی هستند.

وی با تأکید بر لزوم بررسی طرح‌های دیگر در مسئله احیای تالاب انزلی گفت: هدف از احیای تالاب انزلی افزایش عمق این تالاب است و برای انجام این کار از مواد شیمیایی استفاده کردند که پیامدهای زیست محیطی دارد بنابراین پیش از اجرای بایوجمی باید طرح‌های دیگری مورد بحث و بررسی قرار گیرند.

این کارشناس محیط زیست با بیان اینکه مشاور طرح بایوجمی باید در معرفی مواد شیمیایی به‌صورت شفاف عمل کند، تصریح کرد: مشاور طرح بایوجمی ابتدا از مواد شیمیایی به نام نانو دی اکسید کربن تیتانیوم نام برده و سپس از مواد دیگری به نام دی اکسید کربن و سپس بایوجمی نام برد که این عدم شفاف‌سازی جای بررسی دارد زیرا اگر بررسی‌های دقیق توسط یک فرد بی‌طرف انجام شود شاید مواد شیمیایی دیگری نیز در انجام این طرح شناسایی شو‌د‌.

دهدار از عدم استفاده از ماده شیمیایی تیتانیوم در احیای تالاب‌های کشور خبر داد و افزود: اکثر تالاب‌ها در ایران به‌صورت لایروبی احیا شدند و در هیچ جای کشور و حتی دنیا از این ماده شیمیایی برای احیای تالاب استفاده نشده است و مهم‌ترین دلیل آن عدم شناخت تالاب انزلی است.

وی با اذعان به اینکه مواد آلی نقش بسیار زیادی در کاهش عمق تالاب ندارند، بیان کرد: در کاهش عمق تالاب دلایل بسیاری از جمله پیشروی آب دریا نقش داشته و مواد آلی ۱۰ الی ۱۵ درصد نقش دارند به همین دلیل استفاده از مواد شیمیایی مورد نظر برای کاهش مواد آلی تاثیر چندانی در جلوگیری از کاهش عمق آب در تالاب انزلی ندارد.

این کارشناس محیط زیست با انتقاد از تقسیم‌بندی تالاب انزلی برای انجام آزمایش‌های طرح بایوجمی گفت: تالاب انزلی یک پهنه آبی است که تقسیم‌بندی این تالاب به 6 قسمت و انجام آزمایش‌های طرح بایوجمی، تالاب انزلی را نابود کرده و با کوچک‌ترین باران این مواد شیمیایی کل تالاب را در بر گرفته و برای محیط زیست و مردم مضر است.

دهدار یکی از خصوصیات تیتانیوم را تجمع در بدن موجودات زنده برشمرد و گفت: تیتانیوم می‌تواند به راحتی در بدن ماهی و موجودات زنده تجمع کرده و‌ وارد زنجیره غذایی شود و در نتیجه مشکلات بسیاری را برای سلامتی انسان و سایر موجودات زنده به بار می‌آورد.

منبع: روابط عمومی بسیج اساتید استان گیلان