به گزارش سرویس بسیج جامعه زنان کشور خبرگزاری بسیج، - همزمان با روز مباهله، روز گذشته وبیناری را به مناسبت گرامیداشت روز خانواده، برگزار شد. در این وبینار، زهرا عباسی، کارشناس مباحث خانواده و تربیت اسلامی که دارای دکتری فلسفه و کلام اسلامي است به همراه طاهره همیز، استاد و مشاور حوزه و دانشگاه و دارای دکتری رشته فقه و حقوق به سخنرانی پرداختند.
ابتدا زهرا عباسی با اشاره به آیه ۲۱ سوره روم در مورد مایه آرامش بودن زن و شوهر برای هم، گفت: در بحث خانواده این آیه یکی از منابع تعلیم و آموزه قوی محسوب می شود و می تواند در بحث های ارتباطی و تربیتی خانواده زوجین را به پرورش و بالندگی برساند.
محبت گنج زندگی است وی افزود: کنترل غرایز گوناگون حیوانی و شبه حیوانی که می تواند تبدیل به الهی شود و نیز نیازهای انسانی، در پرتوی مباحث احساسی و عاطفی در چارچوب خانواده قرار می گیرد که نیازمند همدلی است و نمی توان گفت که ما باید با هم همدل باشیم، زیرا همدل بودن نیازمند همدل کردن است، یعنی باید در مرحله اول حمایت عاطفی خوبی از دو طرف صورت گیرد، همانطور که حضرت علی(علیه السلام) می فرمایند محبت گنج زندگی است اما در پاسخ به اینکه تا چه حد باید محبت شود، میتوان گفت که محبت کردن باید به صورت خردمندانه و عاقلانه اتفاق بیفتد.
این کارشناس مسائل خانواده افزود: همچنین محبت باید متناسب با شخصیت مخاطب باشد، همان نوع و میزان محبتی که به همسر می شود نباید در مورد فرزندان اتفاق بیفتد و در بین آن ها نیز محبتی که به کودک ۵ ساله می شود باید متفاوت از نوجوان باشد، یعنی لازم است که به هرکسی بر اساس شخصیتی که دارد محبت شود.
نحوه ابراز محبت باید بر اساس شخصیت افراد متفاوت باشد وی در مورد نحوه ابراز این عواطف نیز گفت: راه ورود عواطف و احساسات در گفتار، رفتار و افکار انسان است که باید صحیح صورت گیرد وگرنه به جای محبت سازی محبت سوزی اتفاق می افتد و اگر درست انجام شود، در وهله اول انعکاس آن به خود فرد بر می گردد و منجر به رشد شخصیت خواهد شد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: حضرت علی(علیه السلام) هم در این مورد فرمایشات متعددی دارند، می فرمایند اگر محبت به جا، مناسب و متناسب شخصیت مخاطب باشد، برای او کرامت می آورد.
عباسی تأکید کرد: محبت باید صادقانه، عاقلانه و عاشقانه باشد در غیر این صورت محبت نیست، بلکه نامش تجارت است که در خانواده تأثیر خود را می گذارد و سیاست بازی در خانواده اتفاق می افتد.
وی با اشاره به نقش خلقتی زن، مادر را مهمترین عنصر در ایجاد محبت خانواده دانسته و گفت: نقش خلقتی مادر در جامعه ما کمرنگ شده است، این نقش هرچند با فعالیت های بیرون از خانه زن مانند اشتغال وی منافاتی ندارد اما نقش اصلی زن که باید در اولویت باشد همسری و مادری اوست.
عوامل محبت ساز و محبت سوز در روابط خانوادگی این کارشناس با تأکید بر روایات موجود در نهج البلاغه و غرر الحکم، ادامه داد: حسن خلق، گشاده رویی، دادن هدیه به هم، قدردانی کردن از زحماتی که هرچند شاید وظیفه طرف مقابل باشد، خیرخواهی برای اعضای خانواده، شناخت نقاط ضعف و قوت و بیان آن ها به صورت کریمانه و بدون چشم داشت برای برطرف شدن نقاط ضعف و نیز وفق و مدارا از جمله عوامل مهم محبت ساز در خانواده است و در نقطه مقابل، مجادله کردن، گفتگوی توهین آمیز، بخل و تنگ نظری، عدم ابراز محبت، کینه توزی و نداشتن گذشت، ظلم و تضییع حقوق دیگران، قدرنشناسی، خرده گیری و حساسیت نا به جا نیز از مهمترین عوامل محبت سوزی در خانواده محسوب می شود.
عباسی در پایان نیز گفت: در بحث خانواده همه باید همسرشان را به چشم یک شریک زندگی ببینند و برای بهتر برخورد کردن با وی و نیز فرزندانشان توصیه می شود که رساله حقوق امام سجاد(علیه السلام) را بیشتر مطالعه کنند زیرا مطالب بسیار آموزنده ای در مورد حقوق افراد دارد.
پذیرش شوهر را بدون قید، گام نخست همدلی است طاهره همیز نخستین گام راه حل برطرف شدن مشکلات روابط زن و شوهر را پذیرش بی قید و شرط شوهر دانسته و گفت: این تجربه را در جلسات مشاوره ای که داشتیم به خوبی مشاهده کردم و افراد متعددی که ابتدا مخالف با این روش بودند بعد از دیدن نتایج آن، موافق شدند البته در گام های بعدی شکر خدا، محبت کردن بدون ریا و همدلی نیز صورت می گیرد.
وی ادامه داد: وقتی زنان نخستین گام را در این مسیر بر میدارند، این شوق در مرد هم ایجاد می شود و همدلی شکل می گیرد زیرا مردها بسیار سریع بر اساس تغییر رفتار همسرشان در این مسیر تغییر می کنند و شوق بیشتری برای زندگی مشترک پیدا می کنند.
این کارشناس خانواده با مخاطب قرار دادن زنان شرکت کننده در این وبینار گفت: مگر زن به جز جلب توجه همه جانبه همسرش و محبوب بودن برای او، توقع دیگری دارد؟ شرط این کار پذیرش بی قید و شرط همسرش است.
زن محور اصلی حفظ روابط عاطفی در خانواده وی زن را محور اصلی حفاظت این رابطه در خانواده دانسته و گفت: نمونه اعلی یک زن، حضرت زهرا(سلام الله علیها) است که پاسدار پدر و خود بهترین همراه برای همسر خود در جهت اطاعت خداوند بود و برای حسن و حسین(علیهم السلام) بهترین مادر بود که به آنان چنان قدرتی داد که جهان را زیر و رو کردند.
همیز در پاسخ به این شبهه که برخی می گویند ما نمی توانیم مانند حضرت زهرا(سلام الله علیها) باشیم نیز گفت: یک الگو وجود دارد و یک اسوه، الگو بدین صورت است که طرف باید دقیقا مثل نمونه ای که در اختیار دارد رفتار کند اما در اسوه بودن این اتفاق نمی افتد و ما تا جایی که می توانیم باید شبیه به اسوه بشویم و حضرت زهرا(سلام الله علیها) یک اسوه برای همه هستند.
وی همچنین با شبیه قراردادن پدر و همسر از نظر حقوقی مانند نفقه و اذن در برخی کارها، گفت: رفتار با پدر شباهت های زیادی با رفتار با همسر دارد، بنابراین ارتباط قلبی دختر با پدر بسیار مهم است و اگر دختر بتواند این ارتباط را در زمان مجردی ایجاد کند، با همسرش هم به مشکلی برخورد نمی کند، به طور مثال اگر از همان بچگی یاد بگیرد که وقتی پدر از بیرون می آید به استقبالش برود، همین رفتار را وقتی ازدواج کرد هم با همسرش خواهد داشت و پدرش برود، ارتباط قلبی با پدر داشته متوجه است با هسرسمرش چطور برخورد کند مثلا استقبال کند از =پدر یاد می گیرد که به استقبال همسرش برود
این کارشناس مسائل خانواده تصریح کرد: پذیرفتن مرد و احترام به او با همه نقص هایش در زندگی بسیار موثر است و در این صورت است که مرد هم می خواهد به هر ترتیب شده رابطه خوبی با همسر خود را ایجاد کند.
وی با انتقاد از یکی از رفتارهایی که در برخی خانواده ها و جود دارد گفت: اینکه والدین در دعواهای خود فرزندانشان را به عنوان قاضی انتخاب می کنند تا در مورد آن ها نظر بدهد بسیار آسیب زاست زیرا این فرد به سبب اینکه نسبت به بزرگترهای خود نظر داده و رفتار آن ها را قضاوت کرده است، در بزرگی با همسرش به مشکل برمی خورد چون انتقادهای احتمالی او را پذیرا نخواهد بود.
همدلی بزرگترین محافظ خانواده ها در مقابل آسیب های جامعه همیز همدلی را بزرگترین محافظ خانواده در برابر آسیب های اجتماع دانسته و گفت: طبق آیه ۱۰۵ سوره مبارکه مائده که می فرماید: «ايها الذين آمنوا عليکم انفسکم لايضرکم من ضل...» حتی اگر جامعه هم فاسد باشد، فرزند به واسطه تربیتی که در خانواده دارد، آسیبی از ناحیه جامعه نخواهد دید.
وی تصریح کرد: وقتی بین زوجین همدلی و مساوات وجود داشته باشد، بچه ها از دیدن این صحنه ها لذت می برند، به والدینشان اعتماد می کنند و چه بهتر که دوست صمیمی نوجوانان و جوانان والدینشان باشند زیرا در غیر این صورت ممکن است در جامعه آسیب های مختلفی ببینند.
این استاد دانشگاه در پایان ضمن تأکید بر این مطلب که باید اکثر ناهنجاری های جامعه در خانه ریشه کن شود، گفت: روابط معنوی نیز در خانه شکل می گیرد، اهمیت به برگزاری نماز، رعایت حجاب و حتی تفکر اقتصادی در محیط خانه شکل می گیرد و همه اینها مستلزم برقراری روابط همدلانه بین زن و مرد در خانواده است.
انتهای پیام/ز