دکتر حنیف غفاری در نشست مجازی جنبش استادی بسیج دانشگاه‌های لرستان ارائه کرد؛

تحلیل ابعاد استراتژیک و فرااقتصادی قرارداد جدید ایران و چین

نظام جمهوری اسلامی ایران با نگاه راهبردی- اما مبتنی بر حفظ استقلال- به شرق، موفق به تغییر زمین بازی با غربی ها شده است.
کد خبر: ۹۲۶۸۸۶۵
|
۰۲ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۱:۰۰

به گزارش سرویس اساتید خبرگزاری بسیج، نشست مجازی بسیج اساتید استان لرستان به تحلیل و بررسی "قرارداد ۲۵ ساله ی ایران و جین" اختصاص یافت.

تحلیل ابعاد استراتژیک و فرااقتصادی قرارداد جدید ایران و چین
دکتر حنیف غفاری، سخنران ویژه‌ی این نشست، با طرح سوالات و مقدماتی در زمینه ی ابعاد فرامتنی این قرارداد، بسترهای شکل‌گیری، اجزا، ارکان و اهداف کوتاه مدت و بلندمدت این قرارداد به تحلیل وضعیت پسابرجام و به ویژه پس از خروج آمریکا از برجام پرداخت.
این استاد روابط بین الملل دانشگاه در ادامه افزود: پس از خروج آمریکا از برجام، نگاه طیفی از مسوولین ایرانی به سمت اروپا چرخید و تا مدت‌ها امیدوار به تروییکای اروپایی برای حفظ و احیا برجام باقی ماند. اما در مقابل این نگاه، نظر دیگری مبتنی بر "نگاه شرقی" -در سایه‌ی استقلال و عدم وابستگی - پیش کشیده شد که در پی رسیدن به نوعی هم افزایی استراتژیک در کنار چین و روسیه در جهت مقابله با دشمن مشترک یعنی آمریکا است.
این تحلیل‌گر برجسته‌ی رسانه ای در ادامه، نگاه به شرق را تصمیم کلان نظام  و نه صرفاً دولت، برای تغییر زمین بازی‌ای دانست که قبلا قواعد و قوانین آن را غربی ها تعیین می‌کردند. و تداوم آن بازی را در گره زدن سرنوشت برجام به انتخابات پیش روی آمریکا شاهد بوده و هستیم.
دبیر گروه بین‌الملل روزنامه‌ی جام جم و رسالت، این تغییر زمین بازی توسط ایران را باعث سلب ابتکار عمل از غربی‌ها و ناتوانی آنان در تعیین قواعد بازی دانست و افزود: همین امرمنجر به سردرگمی شدید جمهوری خواهان و دموکرات‌ها در آمریکا و تیز کشورهای اروپایی شده است.
حنیف غفاری خاطر نشان کرد: نگاه راهبردی در این قرارداد ۲۵ ساله بر نگاه اقتصادی چربش دارد؛ به دنبال کاهش وابستگی آمریکا به نفت خاورمیانه نگاه آنها به شرق آسیا معطوف شده و به همین دلیل چین به دنبال مهار آمریکا در همین منطقه است. چین در شرایط فعلی هم تنها کشوری است که از ایران نفت می‌خرد. چون توان مقابله به مثل با تهدیدهای احتمالی آمریکا را دارد. هم افزایی چین ایران و روسیه برای مقابله با یک تهدید مشترک، آنها را به سمت هم گرایی هرچه بیشتر سوق می دهد.
در این نشست برخی اساتید حاضر نیز نکات و پرسش‌هایی مطرح کردند؛ دکتر عظیمی تشکیک در توان مدیران فعلی اجرایی را در عملیاتی کردن این کار عظیم، دکتر زهره‌ای لزوم توجه به روابط چین با کشورهای مخالف ایران، دکتر میرزایی الحسینی لزوم توجه به ابعاد فرهنگی این قرارداد و وضعیت مسلمانان چین، دکتر محمودی لزوم برطرف کردن ضعف فنون مذاکره و قراردادنویسی، را مورد تاکید قرار دادند.
دکتر غفاری در پایان ضمن اذعان به ضعف در فنون مذاکره بر رفع این مشکل و نیز بر لزوم توجه به ابعاد فرامتنی قراردادهای الزام آور و نیز لزوم یارگیری استراتژیک در عرصه منازعات بین المللی تاکید کرد.

 

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار