به گزارش خبرگزاری بسیج از اردبیل ، سال های 1980تا 1988 میلادی(1359-1367) فصل جدیدی از تاریخ ایران رقم خورد که بازخوانی وقایع آن گویای ستیز مردم این خطه برای حفظ کیان مرزها و عقاید خود است.
هر چند جنگ تحمیلی که طولانیترین جنگ متعارف قرن بیستم میلادی و دومین جنگ طولانی این قرن پس از جنگ ویتنام شناخته می شد بیشتر مناطق مرزی کشور را درگیر خود ساخت اما تمامی استانها و شهرها از جمله اردبیل در این جنگ نابرابر مقاومت خود را در تاریخ ثبت کردند.
در روز 31 شهریور 1359 در ساعت 1:45 ظهر با هجوم ارتش عراق به مرزهای غرب و جنوب و حمله هوایی به چند فرودگاه ایران جنگ تحمیلی 8 ساله دولت عراق به رهبری صدام حسین علیه ایران آغاز شد.
شهر اردبیل در آن دوران با آنکه یکی از شهرستانهای استان آذربایجانشرقی بود ولی میزان مشارکت و حضور مردم آن در جبهههای نبرد حق علیه باطل با استانهای همطراز کنونی خود برابری میکند.
تشکیل گروه های مقاومت رزمندگان اردبیلی
در نخستین روزهای شروع جنگ تحمیلی، جوانان غیور این خطه اقدام به تشکیل اولین گروههای مقاومت کردند و به دلیل نبود محلی خاص برای سازماندهی نیروهای مردمی، جوانان و نوجوانان این شهر در قالب گروههای فدائیان اسلام در خرمشهر حضور یافتند. عضویت در ستاد جنگهای نامنظم و جنگیدن در کنار شهید دکتر مصطفی چمران بخش دیگری از حضور پر شور مردم این خطه در اوایل دوران دفاع مقدس است.
ستاد مرکزی این سازمان در سالهای نخست جنگ ایران و عراق، در اهواز مستقر بود و مسئولیت طراحی و اجرای عملیات محدود علیه نیروهای ارتش عراق را برعهده داشت. فرماندهی ستاد جنگهای نامنظم از ابتدای تاسیس، با مصطفی چمران؛ وزیر دفاع وقت بود.
به دنبال تداوم تجاوز مزدوران عراقی به میهن اسلامی، رزمندگان اردبیلی در قالب گروههایی به لشگر محمدرسولالله (ص) تهران پیوستند و سپس برای حضور منسجمتر در جبههها با تشکیل تیپ مستقل عاشورا در استان آذربایجانشرقی در قالب گردانهای حضرت ابوالفضل (ع) و حضرت علی اصغر(ع) حماسههای کمنظیری در جبهههای حق علیه باطل آفریدند. زمانی که سه تیپ در قالب لشگر عاشورا تشکیل شد، سردار شهید شاپور برزگر فرماندهی یکی از آنها را برعهده گرفت و همین تیپ در بسیاری از عملیاتها حضور فعال یافت.
اشتیاق حضور در جبههها توسط مردم اردبیل طوری بود که در سالهای 65 و 66 رزمندگان منطقه اقدام به تاسیس تیپ مستقل دیگری با عنوان قائم (ع) کردند که نقش این تیپ در عملیات کربلای 4و 5 بسیار اثر بخش بود. عزیمت هنگ مرزی ژاندارمری اردبیل در نخستین روزهای نا آرامی در کردستان و استقرار اثربخش این هنگ در آن مناطق و نیز حضور گردان زرهی از تیپ 40 پیاده ارتش جمهوری اسلامی ایران مستقر در اردبیل در مناطق عملیاتی چنانه، میمک و دیگر مناطق عملیاتی از دیگر صحنههای به یادماندنی حضور پرشور مردم شهید پرور اردبیل است.
3400 شهید تقدیمی اردبیل و برگ زرین در تاریخ
فرمانده سپاه حضرت عباس (ع) استان اردبیل معتقد است دفاع مقدس برگ زرینی در تاریخ این مرز و بوم و گواه مقاومت رزمندگان سلحشور است.
جلیل بابازاده با تاکید به اینکه تقدیم سه هزار و 400 شهید والامقام، 8 هزار و 950 جانباز و 705 نفر آزاده گواه صادقی بر حماسهآفرینی مردم اردبیل است، اضافه کرد: رزمندگان دفاع مقدس انسان هایی ساده زیست و معتقد بودند که سلحشوری و جان برکف بودن خود را در طول جنگ به اثبات رساندند.
وی افزود: اینکه ما کم سن و سال ترین رزمنده به عنوان مثال شهید مرحمت بالازاده را در جنگ میبینیم گویای ارادت قلبی و خلوص باطن رزمندگان این خطه است.
وی تاکید کرد: پروژههای آبرسانی، راه سازی، اشتغا زایی و پروژه های عام المنفعه کوچک با جدیت از سوی بسیج سازندگی اجرا میشود و هدف توسعه مناطق محروم و عمران و آبادنی است.
تداوم دفاع از حرم تا جنگ نرم
تداوم فتنههای دشمنان برای ضربه به ارکان اسلام موجب شد تا رزمندگان اردبیلی حتی در دفاع از حرم مطهر نیز حضور یافته و مبارزه را تمام شده قلمداد نکنند.تا جایی که دو سردار مدافعان حرم، سردار نوعی اقدم و سردار اکبری الگوی صلابت و استقامت رزمندگان اسلام هستند.
همچنین شهیدان علی آقایی، هاشم دهقانی نیا، مرتضی مسیب زاده و علی کاویانی لرد چهار شهید مدافع حرم استان اردبیل هستند.
به گفته فرمانده سپاه حضرت عباس (ع) استان اردبیل امروز حضور مردم برای شکستن فتنه دشمن در حمایت یکدیگر، کمکهای مومنانه و محرومیت زدایی در قالب گروههای بسیجی و مردمی دیده میشود.
بابازاده متذکر شد: شیوع بیماری کرونا هم بهانه ای بود تا سپاه و بسیج برای التیام آلام مردمی پای کار بوده و برای جمع آوری و توزیع کمک های مومنانه مردم مشارکت کند.
هرچند جنگ تحمیلی سال ها است خاتمه یافته ، مردم اردبیل با تکیه بر آموزههای مکتب عاشورا و با اعتقاد راسخ به آرمانهای انقلاب اسلامی، اتحاد و یکدلی را اصل کارهای خود دانسته و مقابله با فتنه های دشمن را ادامه میدهند.امروز مبارزه در جبهه اقتصادی و فرهنگی آرمان مردم این خطه شهید پرور است.
گزارش از ونوس بهنود / خبرگزاری بسیج از اردبیل