رزمندگان با شعار نه شرقی نه غربی پای انقلاب ایستادند
به گزارش خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، سلیمان غفاری از فعالان فرهنگی و اجتماعی در یادداشت خود در خصوص دفاع مقدس آورده است؛ چهل سال از روزهای شور و شعور گذشت. این جنگ هشت سال به طول میانجامد و اجانب مفتون، نمیتوانند حتی وجبی از خاک ایران را تصاحب کنند.
صدام این جنگ را «یوم الرعد» نام نهاد، اما در کشور ما «دفاع مقدس» خوانده شد، دفاعی که ۲۸۸۷ روز طی ۸ سال در وسعتی به طول ۱۳۵۲ کیلومتر انجام گرفت.
آن روزها به یُمن جهاد در راه خدا، خوانی گسترده شد که برکات زیادی داشت، راهی باز شد کوتاه از فرش تا عرش و از زمین تا آسمان، تمام هفت شهر عشق و اسفار اربعه و مراحل عرفان و طریقت را که میجستی، آنجا می یافتی. هرکسی سر این سفره نشست و نمکگیرش شد، رهتوشه خود را پیدا کرد و یکشبه ره صدساله پیمود .
با پیروزی انقلاب اسلامی نه تنها جهانیان شاخص های وقوع انقلابی مردمی مبتنی بر فرآورده های اسلامی ملی را در چارچوب سرزمین ایران شاهد بودند که در بعد فرامرزی نیز به عینیت یافتن سیاست خارجی مبتنی بر اصول و قواعد جدید پی بردند؛ سیاست خارجی که علی رغم گذشت بیش از چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی هنوز نمی توان آن را صد در صد در چارچوب یکی از این دو پارادایم واقع گرایی یا آرمان گرایی تفسیر کرد تا جایی که خیل زیادی معتقدند سیاست خارجی جمهوری اسلامی حالتی ترکیبی داشته و آرمانگرای واقع گرا است.
البته شاید چنین تفسیری را درباره سیاست خارجی بسیاری از کشورها بتوان به کار برد اما آن چه که در مورد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران جلب توجه می کند منحصر به فرد بودن آن به لحاظ رویکرد نه شرقی و نه غربی سال های نخست پیروزی انقلاب اسلامی بود که برخلاف فرو پاشی نظام دو قطبی در قالبی جدید سعی می کند خود را با شرایط نوین بین المللی تطبیق دهد.
خلاصهترین و در عین حال اصیلترین جمله برای توضیح سیاست خارجی ایران را میتوان بر سر در ساختمان وزارت خارجه ایران مشاهده کرد که نوشته شده «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی».
شعار مهمی که در ایام تحقق انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 فراوان به گوش میرسید و مردم انقلابی ایران در تظاهرات خود بارها و بارها عنوان میکردند.
این شعار برگرفته از تفکر حضرت امام خمینی(ره) بود که شالوده اساسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را تشکیل داد.
وقوع انقلاب اسلامی تنها رویداد دوران جنگ سرد بود که بدون موافقت یکی از طرفین اتفاق افتاد و از این رو هر دو قدرت موافق مهار آن بودند که از جمله مهم ترین کارکرد بین المللی آن چالش در آموزههای لیبرالیسم و کمونیسم بود.
با وجود این جنگی نیابتی محسوب میگردید که از سوی رژیم بعث عراق، بر حکومت نوپای جمهوری اسلامی تحمیل شد. به این دلیل نیابتی بود که قدرتهای بزرگ آمریکا، شوروی، فرانسه و انگلیس و بعضی قدرت های دیگر غربی و دولتهای منطقه، بر خلاف اصول و مقررات مصرح حقوق بین الملل و لزوم رعایت قاعده بیطرفی، از هیچ تلاشی برای حمایت از صدام در جنگ دریغ نکردند تا بتوانند در دست یابی به انقلاب اسلامی به اهداف سهگانه خود در قلمرو ملی، بین المللی اسلامی و عرصه جهانی، مانع ایجاد کنند.
از منظر جهانی میتوان تحمیل جنگ بر ایران را واکنش نظام بین الملل به پیروزی انقلاب اسلامی تحلیل کرد که به وسیله دو قطب شوروی و آمریکا اداره میشد.
وقوع انقلاب اسلامی در دوران نظام دو قطبی، هم به دلیل آوردن دین به صحنه اجتماع و سیاست و هم به جهت مخالفت جدی با تقسیم جهان میان دو قطب شرق و غرب و اعلام جهت گیری «شرقی نه غربی» در سیاست خارجی، فصل جدیدی در حوزه روابط بینالملل به وجود آورد که بیش از همه سیاستمداران و راهبرد نگاران آمریکایی را به تفکر فرو برد.
دفاع مقدس درست نقطه مقابل تبعیت نکردن از دشمن بود. جهاد کبیر را می توانیم به شناخت برنامه و نقشه دشمن و مقابله با آن معنا کنیم. در مباحث استراتژیک، ما باید در تقابل با استراتژی دشمن حرکت کنیم. به عبارتی برنامه و سامانهای که علیه ما چیده شده، آنرا بهم زده و مختل کنیم. این استراتژی باعث تبعیت نکردن از دشمن می شود که ما در دفاع مقدس دقیقا این اقدام را انجام دادیم.
دشمن می خواست ما را در چارچوبهای خود تعریف کند، به عبارت بهتر دشمن ما هم شرق و هم غرب بود. شرق از یک طرف و غرب از طرف دیگر قصد احاطه کشور ما و به قول خودشان کمک به ما برای افاقه بر ما را داشتند اما ما راه جدیدی را برگزیده بودیم؛ «نه شرقی، نه غربی، جمهوری اسلامی»، به عبارتی یک هویت جدید و نوزاد تازه متولد شدهای که میخواهد مسیر جدیدی(مسیر سومی) را به بشریت عرضه کند.
با این وجود رزمندگان به دنیا ثابت کردند که وقتی شعار نه شرقی نه غربی، عزت اسلامی، حفظ کیان اسلامی، نفی سبیل، نفی طاغوت و ظالم ها و مبارزه با استکبار را مطرح کردند پای حرف شان هم ایستادند
.نسل دوم و سوم و چهارم انقلاب به عهدی که رزمندگان با امام راحل بستند وفادارند و شاهد این وفاداری شهدای مدافع حرم، شهید سردار همدانی و حججی ها هستند و این ها نشان می دهد آرمانهای دفاع مقدس مبتنی بر مقاومت بوده و زنده است .نسل های یاد شده، ادامه دهنده راهی هستند که پیشکسوتان جهاد و شهادت شروع کردند و راهی را که رزمندگان با قوت، قدرت، صلابت و شهامت شروع کردند توسط نسل جوان استمرار می یابد.
در وضعیت حاضر، از آن جا که سطح سلطه جویی اتحاد اروپایی در مقایسه با امریکا کم رنگ تر بوده، اروپا به چند جانبه گرایی اعتقاد دارد و نقطه ستیزش اصل نه شرقی و نه غربی سیاست خارجی ایران اکنون امریکا را بیشتر در بر می گیرد که تبلور عینی یک جانبه گرایی و هژمون خشن در عرصه روابط بین الملل محسوب می شود .
ملت ایران در عرصه دفاع مقدس کنش گران چالشگر نظام جهانی بودند و امروز هم موفقیت سیاست خارجی کشور و دستگاه دیپلماسی در گرو همین کنش گری و چالش گری است.
دفاع مقدس تمام نشده بلكه همچنان ادامه دارد و نسل جوان جامعه ما بايد بداند، جنگ ما با غرب و دولت هاي استكباري جنگ حق و باطل است و به همين دليل هرگز اين جنگ تمام شدني نيست و ما براي اينكه آن ها را از حماقت به راه انداختن جنگ عليه ما بازداريم بايد هر روز قوی تر شویم و براي اينكه قوي باشيم بايد وحدت خود را حفظ كرده و زير خيمه با صلابت رهبري قرار بگيريم و روحيه مقاومت و ايثار را همچنان پايدار نگه داريم.
و نهایت تحلیل راهبردی فرازهای نگارش شده این که؛ کشورمان هشت سال دفاع تا ابد مقدس را پشت سر گذاشته و مقابل غرب ایستاده و اجازه نداده که آمریکایی ها و غربی ها استراتژی سلطه خودشان را در این منطقه که نقطه محوریاش هم ایران بوده تثبیت کنند، و طی بیش از چهار دهه گذشته ما به غرب هزینه تحمیل کردهایم و تمام بازیگری آنها را که از هالیوود تا جریان های داخلی کشور به استمداد می طلبیدند، برملا کردهایم و چیزی برایشان باقی نمانده؛ به خاطر این است که میگویند هنجارهای بینالمللی ما از کار افتاده و افول ظرفیت قدرت نرم آمریکا را نظاره گر هستیم.
هنگامی که در ظرفیت نرم یک کشور افول ایجاد می شود یعنی ظرفیت سخت او نیز از کار می افتد. ایران امروز پل پیروزی برای غرب و شرق و نقطه کلیدی در جابهجایی قدرت است و بدون ایران در جهان کسی نمیتواند رویای خود را محقق کند و این خیلی مهم است.
سکاندار کشتی انقلاب اسلامی در آئین های تجلیل از پیشکسوتان و شهیدان و ایثارگران به مناسبت هفته دفاع مقدس به زیبایی تصویری از بصیرت و حرکت در مسیر آینده سازی ارائه نموده و فرمودند؛
کشور سربلند ایران توانست در مقابل دنیای قدرتمند مقابل خودش، یعنی شرق و غرب و اروپا و آمریکا و شوروی و مرتجعین و همه بِایستد و بر اینها پیروز بشود؛ و این بخشی از هویّت ملّی ما است. اینکه گاهی گفته میشود و درست هم هست که «دفاع مقدّس بخشی از هویّت ملّی است»، به خاطر این است که دفاع مقدّس، مظهر بروز هویّت والا و برجستهی ملّت ایران بود که توانستند جنگ را به پیروزی برسانند.یاد شهیدان، این لوح درخشان و ذخیرهی تاریخی همواره به نسل های ما امید و همت و جرأت خواهد بخشید تا گام ها به سمت هدف های والا را محکم و استوار بردارند و از دشمنی شیاطین خنّاسان عالم نهراسند. جبههی عدل و حق با این توان و آرایش الهی به پیروزی های بزرگ دست خواهد یافت.
سلیمان غفاری