یادداشت استاد بسیجی دکترحسین محمدی؛

معنویّت و اخلاق؛ نیاز اصلی جامعه است

ماموریت اصلی انقلاب اسلامی در عرصه تمدن‌سازی زمانی محقق خواهد شد که دین به عنوان یک امر فطری و فرهنگی که هویتی بین‌الاذهانی دارد، هویت عینی و خارجی پیدا نموده و در عرصه‌های مختلف تمدنی اعم از معماری،هنر،علم و فناوری، حکمرانی و از همه مهمتر سبک زندگی نمایان شود.
کد خبر: ۹۲۸۲۶۹۲
|
۱۳ مهر ۱۳۹۹ - ۱۱:۵۴

به گزارش سرویس اساتید خبرگزاری بسیج، دکتر حسین محمدی استاد بسیجی عضو هیات علمی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی(ره) استان قزوین در یادداشتی به بحث معنویت و اخلاق و لزوم تحقق دین به عنوان امری فطری و فرهنگی و ضرورت  ظهور آن در عرصه‌های مختلف تمدنی اعم از معماری،هنر،علم و فناوری، حکمرانی و از همه مهمتر سبک زندگی پرداخته است.

معنویّت و اخلاق؛ نیاز اصلی جامعه است

در یادداشت این استاد دانشگاه آمده است:

 انقلاب اسلامی ایران حرکتی بدیع و عظیم در جهت احیای دین و معنویت در مقیاس ملی و جهانی بود. شاخصۀ اصلی این انقلاب، وارد ساختن دین در عرصه فرآیندهای اجتماعی به منظور ساخت جامعه و تمدن دین‌محور است؛ امری که با ظهور تمدن غرب در سده های اخیر وانهاده شده بود و این تلقی در اذهان عمومی جوامع پدید آمده بود که بدیلی برای تمدن غرب وجود ندارد. ظهور انقلاب اسلامی الگوی جدیدی را بناد نهاد و پایه های اصلی تمدن غرب را در حوزه‌های بنیادین(معرفت شناختی، انسان شناختی، هستی شناختی  ...) در بستر دوگانه اسلام و استکبار به چالش کشید. بی‌تردید بازتعریف نظامات اجتماعی در درون نظام اسلامی و ساخت جامعه اسلامی بر عمق و گستره چالش تمدن غرب خواهد افزود. به تعبیر بنیانگذار جمهوری اسلامی: « انقلاب مردم ایران نقطۀ شروع انقلاب بزرگ جهان اسلام به پرچمداری حضرت حجت ارواحنافداه است».

به نظر می­‌رسد ماموریت اصلی انقلاب اسلامی در عرصه تمدن سازی زمانی محقق خواهد شد که دین به عنوان یک امر فطری و فرهنگی که هویتی بین‌الاذهانی دارد، هویت عینی و خارجی پیدا نموده و در عرصه‌های مختلف تمدنی اعم از معماری، هنر، علم و فناوری، حکمرانی و از همه مهمتر سبک زندگی نمایان شود. مفهوم تمدن هم دائرمدار ظهور عینی و تحقق خارجی عناصر فرهنگی است. این امر در گام دوم انقلاب اسلامی بایستی به جد دنبال شود و تمام تلاش و همت انقلابیون باید بر تجلی دادن عناصر دینی در عرصه های حقیقی و عینی جامعه تمرکز یابد. معنویت و اخلاق گوهر اصلی دین و شاخصۀ بنیادین تمدن است و مزیت نسبی تمدن اسلامی نسبت به تمدن غربی در شرایط کنونی، معارف عمیق معنوی و اخلاقی است که با تحقق عینی آن در عرصه سبک زندگی  می‌‌تواند جان‌های تشنه و البته ملول از معنویت های کاذب و گمراه کننده را سیراب و هدایتگر باشد. در همین راستا نیاز است تا ضمن شناسایی چارچوب عناصر معنوی و اخلاقی دین، زمینه برای تحقق عینی آن در سطوح مختلف اجتماعی به خصوص خانواده فراهم گردد. معنا و مفهوم معنویت از منظر بیانیه گام دوم بدین صورت است: «معنویّت به معنی برجسته کردن ارزشهای معنوی از قبیل: اخلاص، ایثار، توکّل، ایمان در خود و در جامعه است، و اخلاق به معنی رعایت فضیلت‌هایی چون خیرخواهی، گذشت، کمک به نیازمند، راستگویی، شجاعت، تواضع، اعتمادبه‌نفس و دیگر خلقیّات نیکو است.

معنویّت و اخلاق، جهت‌دهنده‌ی همه‌ی حرکت‌ها و فعّالیّت‌های فردی و اجتماعی و نیاز اصلی جامعه است؛ بودن آنها، محیط زندگی را حتّی با کمبودهای مادّی، بهشت میسازد و نبودن آن حتّی با برخورداری مادّی، جهنّم می‌آفریند. شعور معنوی و وجدان اخلاقی در جامعه هرچه بیشتر رشد کند برکات بیشتری به بار می‌آورد؛ این، بی‌گمان محتاج جهاد و تلاش است و این تلاش و جهاد، بدون همراهی حکومتها توفیق چندانی نخواهد یافت.

اخلاق و معنویّت، البتّه با دستور و فرمان به دست نمی‌آید، پس حکومت‌ها نمی‌توانند آن را با قدرت قاهره ایجاد کنند، امّا اوّلاً خود باید منش و رفتار اخلاقی و معنوی داشته باشند، و ثانیاً زمینه‌ را برای رواج آن در جامعه فراهم کنند و به نهادهای اجتماعی دراین‌باره میدان دهند و کمک برسانند؛ با کانون‌های ضدّ معنویّت و اخلاق، به شیوه‌ی معقول بستیزند و خلاصه اجازه ندهند که جهنّمی‌ها مردم را با زور و فریب، جهنّمی کنند. ابزارهای رسانه‌ای پیشرفته و فراگیر، امکان بسیار خطرناکی در اختیار کانونهای ضدّ معنویّت و ضدّ اخلاق نهاده است و هم‌اکنون تهاجم روزافزون دشمنان به دل‌های پاک جوانان و نوجوانان و حتّی نونهالان با بهره‌گیری از این ابزارها را به چشم خود می‌بینیم.

دستگاه‌های مسئول حکومتی دراین‌باره وظایفی سنگین بر عهده دارند که باید هوشمندانه و کاملاً مسئولانه صورت گیرد و این البتّه به معنی رفع مسئولیّت از اشخاص و نهادهای غیرحکومتی نیست. در دوره‌ی پیش‌ِرو باید دراین‌باره‌ها برنامه‌های کوتاه‌مدّت و میان‌مدّت جامعی تنظیم و اجرا شود؛ ان‌شاء‌الله».

انتهای پیام/

منبع: روابط عمومی نهضت استادی بسیج استان قزوین

ارسال نظرات