در گفت و گوی اختصاصی با خبرگزاری «بسیج» مطرح شد.
بررسی وضعیت اقتصادی کشور در عرصه جنگ اقتصادی تمام عیار دشمنان انقلاب اسلامی
مهدی ساجدی مسئول سیاسی سپاه قم در این گفت و گو به بررسی وضعیت اقتصادی کشور در عرصه جنگ اقتصادی تمام عیار دشمنان انقلاب اسلامی با محوریت رهنمودهای رهبر معظم انقلاب پرداخته است.

مهدی ساجدی کارشناس ارشد علوم سیاسی و مسئول سیاسی سپاه امام علی ابن ابیطالب (ع) قم، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری «بسیج» در قم گفت:در منظومه فکری مقام معظم رهبری اقتصاد از اهمیت بالایی برخوردار است؛ با توجه به فراوانی موضوعات فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اعتقادی، بین المللی، منطقهای و ... بیش از ۷۰ درصد نامگذاریهای شعار سال توسط ایشان مربوط به مسائل اقتصادی بوده است لذا برای درک صحیح وضعیت اقتصادی امروزکشور بازخوانی فرمایشات رهبر حکیم و فرزانه انقلاب در سال ۱۳۹۷ امری لازم و راهگشاست.
وی ادامه داد:رهبر معظم انقلاب در دیدار اقشار مختلف مردم در ۱۳۹۷ فرمودند:مشکلات اقتصادی و راهحلهای آن معلوم است، هیچ بن بستی در کشور وجود ندارد و مسئولان در هر سه قوه باید با تلاش، کار مشترک و استفاده از نظرات کارشناسان، مشکلات و فشارها را از دوش مردم بردارند.
این کارشناس ارشد علوم سیاسی خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنان خود با اشاره به مشکلات اقتصادی و معیشتی کشور و گرانیهای فراوان اخیر که به بخشهایی از مردم به شدت فشار وارد کرده است، گفتند: اکثر کارشناسان اقتصادی و بسیاری از مسئولان متفق هستند که عامل همه این مشکلات تحریمها نیست بلکه ناشی از مسائل درونی و نحوه مدیریت و سیاست گذاری اجرایی است.
ایشان تأکید فرمودند: من نمیگویم تحریمها اثر ندارد، اما عمده مشکلات اقتصادی اخیر مربوط به عملکردها است و اگر عملکردها بهتر و با تدبیرتر و به هنگامتر و قویتر باشد، تحریمها تأثیر زیادی نخواهد داشت و میتوان مقابل آن ایستاد.
همچنین رهبر انقلاب اسلامی تأکید فرمودند: در کشور هیچ بن بستی وجود ندارد، زیرا مشکلات کشور شناخته شده است و برای همه آنها نیز راه حلهای شناخته شدهای وجود دارد و فقط باید مسئولان کمر همت ببندند.
وی تاکید کرد:ایشان، نقدینگی عظیم را یکی از مشکلات اقتصادی کشور و ناشی از سیاستهای اشتباه دانستند و فرمودند: باید این نقدینگی به سمت تولید و بخشهای صنعت، کشاورزی و مسکن هدایت شود و اگر چنین کاری انجام شود، نقدینگی که امروز یک تهدید است، به فرصت تبدیل خواهد شد.
ساجدی در ادامه با اشاره به مهمترین چالشهای اقتصادی کشور، تشدید حلقه تحریمهای آمریکا و تحدید منابع ارزی کشور، چشم انداز اقتصادی جهانی (تداوم کاهش تقاضا و کاهش قیمت نفت، مشتقات نفتی و محصولات پتروشیمی به دلیل رکود جهانی و ..)، زیانهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا و کاهش درآمدهای مالیاتی به واسطه آن و کاهش قدرت خرید و آسیب جدی معیشت مردم و انباشت نارضایتیها به واسطه رویکرد اقتصادی دولت و حاکمیت اقتصاد لیبرالی را از جمله این چالشها دانست.
مسئول سیاسی سپاه قم همچنین افزایش هزینههای دولت ناشی از مجموع وقایع اخیر شیوع ویروس کرونا، کسری بودجه منابع درآمدی بودجه سال ۹۹ و روشهای جبران کسری بودجه و نوسانات بازار (انرژی، ارز، طلاو...) را از دیگر پالشها دانست و افزود:برخی از چالشهایی که عنوان شده، نوظهور نبوده و از سالیان گذشته در اقتصاد ایران وجود داشته و با شیوع پدیده منحوس کرونا بیشتر خودنمایی میکند؛ بنابراین برای رفع این چالشها همان طور که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی، برنامه ششم توسعه و اصلاح ساختار بودجه از سوی مقام معظم رهبری تاکید شد باید در اولویت سیاست گذاران و مجریان باشد.
وی در پاسخ به این سوال که دلایل نابسامانی اقتصادی کشور چیست؟ گفت:عدم اجرای طرح تحول اقتصادی (نظام بانکی، نظام مالیاتی، نظام بهره وری، نظام توزیع کالا و خدمات، یارانهها، اصلاح پول ملی و گمرک) و اقتصاد مقاومتی و همچنین عدم مدیریت درست نقدینگی از دلایل مهم نابسامانیهای اقتصادی کشور است.
ساجدی ادامه داد:با توجه به فرمایشات رهبرمعظم انقلاب مبنی بر اینکه کارشناسان اقتصادی و بسیاری از مسئولین، معتقدندکه عامل مشکلات اقتصادی خارجی نیست، داخلی است، عرصه مدیریتی کشور با ضعف و ناکارآمدی مواجه است ناظر به این بخشها میباشد.
ویتاکید کرد:اگر نقدینگی موجود در بازار با مدیریت و اتخاذ سیاستهای صحیح با رویکرد نگاه به داخل به سمت تولید (صنعت، مسکن، کشاورزی و.) هدایت میشد برای کشور فرصت طلایی را رقم میزد.
ساجدی افزود:مشکلات موجود در بازار را میتوان با برنامه ریزی صحیح و بلندمدت (اصلاح نظام توزیع و نظارت علمی، عملی و مستمر و.) به راحتی حل کرد و نباید اجازه دهیم افرادی با سوء مدیریت زمینه ایجاد نارضایتی اجتماعی و همچنین بدبین شدن جامعه به نظام را فراهم کنند؛ در این بین باید یادآور شد ایجاد حس بدبینی به نظام اسلامی از جمله اهداف جریان تحریف و استکبار است که همواره از سوی آمریکا و شبکه همکار غرب در داخل پیگیری میشود.
مشکلات اقتصادی کشور را باید از درون نگریست و نه از بیرون. مسائلی نظیر تحریم علت نابسامانی وضعیت اقتصادی ایران نیست، بلکه این امر هم در کنار سایر مسائل دیگر تنها قوامبخش مشکلات بود.
این کارشناس ارشد مسائل علوم سیاسی ادامه داد:در اقتصاد، قیمت کالا حاصل چگونگی تقابل عرضهی و تقاضا است. پس هر عاملی که موجب افزایش عرضهی کالا گردد، میتواند موجب کاهش قیمت و هر عاملی که موجب افزایش تقاضا گردد، میتواند منجر به افزایش قیمتها شود؛ بنابراین علت اصلی افزایش قیمت ها، وجود مازاد تقاضا برای کالاها در شرایط محدودیت عرضه است که میتواند به دلیل وقوع یکی از عوامل زیر بروز نماید:
۱. تورم از سمت تقاضا.
اگر به هر دلیلی تقاضای کالا و خدمات در جامعه افزایش یابد (به عنوان مثال حجم پول و نقدینگی در دست مردم بیشتر شود و یا تورم انتظاری رخ دهد یعنی پیشبینی افزایش مستمر قیمتها شکل گیرد یا نگرانی بابت افت ارزش پول ملی شکل بگیرد و ...)، ولی عرضهی کالا و خدمات به نسبت تقاضای کل افزایش نیابد، منجر به افزایش سطح عمومی قیمتها در جامعه میشود. در این شرایط اصطلاحاً گفته میشود که پدیدهی «تورم از سمت تقاضا» رخ داده است.
بروز این پدیده در شرایط فعلی اقتصاد ایران (تا زمانی که طرح تحول اقتصادی و اقتصاد مقاومتی اجرایی نشده است) مستمرا باعث آسیب به اقتصاد و معیشت آحاد مردم میشود.
۲. تورم از سمت عرضه.
اگر قیمت عوامل تولید (مثل دستمزد کارگران، قیمت انرژی، مواد اولیه و ...) افزایش یابد، موجب کاهش تولید و کاهش عرضه میشود و در همان سطح تقاضای قبلی عرضهی کمتری انجام شود و مازاد قدرت خرید در جامعه منجر به کاهش عرضه و افزایش سطح عمومی قیمتها در جامعه میشود. در این شرایط اصطلاحاً گفته میشود که پدیدهی «تورم از سمت عرضه» رخ داده است.
بروز این پدیده نیز در شرایط فعلی اقتصاد ایران دور از ذهن نیست
۳. تورم ناشی از انحصار
وقتی انحصارگران سهم بالایی از بازار را در اختیار داشته باشند، میتوانند عرضهی کالا را محدود و منجر به افزایش قیمتها شوند. هر چه درجهی انحصار بیشتر باشد و قوانین تشویق رقابت و جلوگیری از انحصار ضعیف عمل کنند، زمینه برای ایجاد تورم بیشتر است. این امر یکی از مشکلات ریشهای اقتصاد کشورهایی با اقتصاد دولتی و رانتی است
وی افزود:موارد بیان شده بیانگر آن است که شرایط امروز اقتصاد کشور در حالت تورمی قرار دارد و لازم است راهکارهایی مؤثر برای جلوگیری از تورم فزایندهی در کشور صورت گیرد، اقدامی که با اتخاذ تدابیر مورد نیاز و پرهیز از برخی اقدامهای تورم زا قابل تحقق خواهد بود.
برخی از این راهکارها عبارتاند از:
۱. کنترل رشد حجم نقدینگی و نظارت مستمر بر آن؛
۲. هدایت نقدینگی به سمت تولید (مسکن، صنعت، کشاورزی و ...)
۳.. مقابلهی جدی با آثار تحریم اقتصادی به خصوص در تأمین نیازهای وارداتی بخش تولید؛ (تهاتر کالایی، توجه به بازارهای کشورهای همسایه. پیمانهای پولی دوجانبه با شرکای اقتصادی و..)
۴. مولد سازی داراییها دولت
۵. استفاده بهینه از ظرفیت خالی پالایشگاهها
۶. استفاده بهینه از ظرفیت خالی بنگاههای تولیدی
۷. جلوگیری از فرار مالیاتی
۸. صرفه جویی در بودجه عمومی، شرکتها، بانکها و موسسات غیر انتفاعی
۹. توج ویژه به ظرفیتهای کشور که قدرت پول سازی دارد (کشاورزی و.)
۱۰. اتخاذ رویکرد جهادی و انقلابی در اقتصاد (اصلاح رویکرد درون نگر در اقتصاد، اجرای اقتصاد مقاومتی و ...)
۱۱. مبارزه جدی و همه جانبه با فساد
۱۲. اجرایی شدن بستههای حمایت از تولید کنندگان
۱۳. ثبات در بازار ارز و جلوگیری از افزایش نرخ و نوسانات متعدد نظام ارزی
مسئول سیاسی سپاه امام علی ابن ابیطالب (ع) خاطرنشان کرد: لازم است به نکات کلیدی و تمام کننده به عنوان راهکارهای اصولی خروج از این شرایط خاص اقتصادی در فرمایشات رهبر حکیم و فرزانه انقلاب اشاره نماییم.
رهبر معظم انقلاب تمرکز شیطان بزرگ بر جنگ اقتصادی را ناشی از ناامیدی از جنگ نظامی، سیاسی و امنیتی و حتی جنگ فرهنگی خواندند و افزودند: رویشهای جوان و پربرکت انقلاب و شکست حوادث و آشوبهای امنیتی سیاسی سال ۸۸، نشان دهنده شکست و یأس دشمن در این عرصه هاست. البته به توفیق الهی و هوشیاری مسئولان و مردم، امریکا در جنگ اقتصادی نیز شکست خواهد خورد.
ایشان همچنین تأکید فرمودند: ملت ایران و نظام اسلامی، همچنانکه تا به حال از مراحل سختی عبور کرده است، از این مرحله نیز که آسانتر از مراحل قبلی است، عبور خواهد کرد.
انتهای پیام/