خبرهای داغ:
استاد حوزه و دانشگاه پاسخ داد:

آیا دین باوری خانم ها قوی تر از آقایان است؟

استاد حوزه و دانشگاه در گفت وگوی تفضیلی به سؤالات ما درباره وضعیت دینی و دین باوری جوانان ایرانی نسبت به ۲۰ سال گذشته پاسخ داده و نقش حوزه های علمیه و خانواده ها را در این زمینه بررسی کرده است.
کد خبر: ۹۲۹۱۴۷۷
|
۱۸ آبان ۱۳۹۹ - ۰۸:۲۵
 
به گزارش سرویس خبری بسیج جامعه زنان-خبرگزاری بسیج - از آذربایجان شرقی - تبریز: جامعه ما یک جامعه دین مدار است که همین دین باوری و دینمداری باعث شده است که بتوانیم از تنگناها و تهاجمات مختلفی که دشمنان نظام برای ما به بارآورده اند، سربلند بیرون بیاییم. از هشت سال دفاع مقدس که بزرگترین جنگ تحمیلی قرن علیه یک کشور بود گرفته تا تحریم های اقتصادی و تهاجمات فرهنگی .. همه و همه را ملت ما با یاری خدا و رهبری الهی امام خمینی(ره) و حضرت آیت الله خامنه ای با پیروزی و استقامت تحسین برانگیزی از سر گذرانده ایم.
در این مسیر دشمن با هدف قراردادن ارزش های دینی و کانون مهم تربیت فرزندان یعنی خانواده در صدد شکستن این استقامت و باز کردن راهی برای نفوذ بیشتر است که این مهم با نقش آفرینی حوزه علمیه و دانشگاه ها قابل دفع و تبدیل کردن تهدید به فرصت است.
درباره این موضوع با بانو " رقیه حیدری" کارشناس ارشد علوم قرآنی و دارای گواهینامه تخصصی مشاوره خانوده صحبت کرده ایم . آنچه می خوانید ماحصل گفت وگوی ما با این مدرس حوزه و دانشگاه است.


به عنوان آغاز گفت وگو درباره ارتباط با دین باوری جوانان و خانواده ها صحبت کنیم. اوایل پیروزی انقلاب اسلامی، تفکرات انقلابی و دینی با هم آمیخته بودند اما امروزه شاهد شکاف در نسل ها، فکرها و ایدئولوژی ها هستيم! آیا کم کاری حوزه های علمیه را در اين خصوص قبول دارید؟
بله! این شکاف به وجود آمده است اما اینکه بخواهیم دنبال مقصر بگردیم تمام ارگان‌ها و نهادها و مسئولینی که در شکل‌گیری کار فرهنگی می کنند مقصر هستند و درراس آنها خانواده ها هستند. چرا که اکثر خانواده ها متاسفانه تربیت فرزندان شان را به دیگران سپرده اند منظورم از دیگران آموزش و پرورش، صدا و سیما، دانشگاه‌ها و بقیه نهادهای اجتماعی است. طوری که وقتی صحبت از ضعف اعتقادی می شود بلافاصله گلایه‌ها از طرف والدین شروع می‌شود که مدرسه مقصراست! یا از وقتی رفته دانشگاه اینگونه شده ! برنامه‌های تلویزیون باعث شده! در حالی که اگر کسی بیشتر دقت کند دوران طلایی تربیت که هفت سال اول زندگی فرزندان هست به طور کامل در اختیار خانواده‌ها است و پس از آن از ۲۴ ساعت شبانه روز ۶ الی ۷ ساعت فرزندان ما بیرون از خانواده هستند. ما اگر به اندازه ای خوراک و پوشاک و مسکن به فکر و اعتقاد و باورهای دینی دقت می‌کردیم قطعی وضعیت خیلی بهتر از این ها بود در حالی که اهمیت این مقوله خیلی بیشتر از خوراک و پوشاک است . اینکه در خانواده پدر و مادر فقط نیازهای مادی خانواده را تامین بکنند و از امور معنوی غافل شوند یا کمتر بپردازند و از طرف دیگر فرزندان در رفتار پدر و مادر هم رنگ و بوی معنویت را کمتر ببیند نتیجه همین می شود. اتفاقا الان دسترسی به مباحث دینی مورد نیاز خیلی راحت تر از گذشته شده شما هر سوال دینی داشته باشید سایت های خیلی زیاد و بسیار معتبر هستند که به راحتی می توانند پاسخ پرسش های دینی را به دست بیاورید بنده از کتاب و عالم دینی مثال نزدم که کسی بگوید چه کسی حوصله کتاب خواندن را دارد این نسل با فضای مجازی بیشتر مانوس هست و به راحتی ارتباط برقرار می‌کند پس اگر به اندازه دستور پخت فلان غذا که در اینترنت می گردیم و سریع به مقصود می رسیم به مسائل دینی و اعتقادی هم اهمیت بدهیم به راحتی در دسترس هست زمانی می‌توانیم بگوییم کم کاری صورت گرفته که هیچ منبعی اعم از کتاب و سایت و کانال در دسترس نباشد .
حوزه های علمیه چه کار می توانستند بکنند که نکردند آیا این نقد را قبول دارید که حوزه های علمیه رفتار به موقع و در زمان مناسب انجام نداده اند؟
ابتدا باید این مطلب برای مخاطب تبیین شود که حوزه‌های علمیه محیط‌های آموزشی هستند. یعنی عهده دار تربیت نسلی هستند که این اصل قرار هست کارشناسان دینی باشند پاسخگوی نیازهای دینی و اعتقادی جامعه شوند بنابراین از خود حوزه‌ها علمیه انتظار کارهای اجرایی فرهنگی به نظر بنده صحیح نیست .همانگونه که ما از دانشگاه علوم‌پزشکی نمی توانیم انتظار داشته باشیم چرا فلان بیماری را درمان نمی کند یا فلان کار غیر بهداشتی را جلوگیری نمی‌کند! دانشگاه علوم پزشکی مسئول تربیت دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی هست تا آنها بعد از تربیت و آمادگی وارد مراکز درمانی شده و اداره کارهای عملیاتی شوند و این انتظار ها از وزارت بهداشت هست .
محیط آموزشی دیگر، مانند حوزه های علمیه همین شرایط را دارند هر زمان که نیاز به حضور در اجتماع و در جریان خاصی بوده و به پیروی از فرامین و فرمایشات مقام معظم رهبری حاضر بوده اند نمونه بارز آن در عرصه های جهادی چه در هشت سال دفاع مقدس و چه در بلاهای طبیعی مثل سیل و زلزله و حتی امروزه در بحث بیماری منحوس کرونا در تمام فعالیت هایی که توانایی انجام داشتند از کمک رسانی به کادر درمان در جمع‌آوری و توزیع بسته های معیشتی برای خانواده های آسیب دیده و در انجام امور شرعی مثل تغسیل و تدفین اموات پیشقدم بوده اند.
به عنوان شخصی که در حوزه فعالیت می کنید وضعیت دینی جامعه را چگونه ارزیابی می کنید ؟
در پاسخ به این سوال باید بگویم که ۲۰ سال پیش وضعیت دینی جامعه بهتر بوده الان بد تر شده درست نیست ! چرا که اولاً تاکنون کسی و یا ارگانی این موضوع را بصورت علمی استخراج نکرده شما نمی‌توانید بگویید تعداد دینداران کمتر هست و افراد بی اعتقاد یا کم اعتقاد شده‌اند! یک راهپیمایی می شود می‌بینیم افراد با حجاب چه بسا تعدادشان خیلی بیشتر هم هست اینکه ما هر روز در خیابان افراد با پوشش غیر اسلامی را بیشتر ببینیم دلیل افزایش ایشان نیست . شاید بتوانیم بگوییم قبه برخی از کارها نسبت به گذشته شکسته شده افراد باحجاب به قدر نیاز و ضرورت در بیرون حاضر می‌شوند و متاسفانه بانوانی با حجاب نامناسب بیشتر خیابان گردی می کنند و جلوه بدحجابی را در جامعه به تصویر می‌کشند . دوم اینکه باید اقتضائات زمان را هم در نظر بگیریم الان در برهه‌ای از زمان قرار داریم که زندگی ما را شبکه های مجازی تحت پوشش قرار داده و فعالیت رسانه ها مخصوصاً رسانه های معاند در مقایسه با ۲۰ سال پیش میتوان گفت بشدت بر روی زندگی ما تاثیر گذار شده اند و دسترسی به این رسانه ها بدون هیچ محدودیتی برای همگان میسر است پس بار مسئولیت افرادی که متولی کنترل این رسانه ها هستند بیشتر مورد توجه است و البته در کنار آن ها باز هم مسئولیت خانواده ها بیشتر از گذشته شده است.
در گذشته خانواده ها نگرانی بیرون از منزل بودن فرزندانشان بودند اما اکنون باید بیشتر در خانه ماندنشان آنها را نگران بکند. مدیریت و کنترل فرزندان با شیوه های صحیح و در کنار آنها دغدغه داشتن والدین به فراگیری امور دینی می تواند کمک به تقویت باورهای دینی بکند . اما در نظر بگیریم والدینی که خودشان تفریح و سرگرمی شان فضای مجازی شده دیگرنخواهند توانست نقش والدینی خود را به نحوه مناسب اجرا کنند .

فکر می کنید چه چیزهایی باعث تقویت دین باوری در نسل جوان شده و چه چیزهایی نسل جوان را دین گریز می کند ؟
عمل گرا بودن ! نسل جوان مثل یک نهال نورسی است که قابلیت انعطاف بیشتری دارند حتی پیامبر اکرم در آغاز بعثت سراغ همین نسل رفته چون می دانستند امثال ابوسفیان ها آنقدر مزه دنیا برایشان شیرین است که به راحتی نمی توانند دل بکنند اما جوان ها سریع تر و راحت تر پذیرفتند . آنچه باعث تقویت دین باوری در جوانان می شود این است که از دینداران جامعه عمل ببینند نه فقط حرف و تذکر بشنوند. باید توجه داشت آن زمان که رفتار و کردار، گفتار همخوانی نداشته باشد باعث دین گریزی می شود.
شما به عنوان یک استاد حوزه و مشاور خانواده آیا به اين نظريه اعتقاد دارید که دین باوری در جامعه ما دچار تزلزل و آسيب جدي شده است؟ بله این اتفاق افتاده و کار، برمتولیان امر بسی دشوار شده . لذا می طلبد که همت و تلاش شان را مضاعف کنند . متاسفانه باید گاهی تلخ صحبت بکنیم وقتی امورتربیتی به دست عده ای می‌افتد که حتی بدیهیات دینی مثل نماز را عامل نیستند یا حجاب را قبول ندارند نباید انتظار داشته باشیم فرزندان ما یا همان نسل جوان ، دین باوریشان تقویت شود. ما به برکت انقلاب شکوهمند اسلامی و با رهبری های عالمانه رهبر عزیزمان در کشور جمهوری اسلامی زندگی می کنیم باید اسلامیت در همه ابعاد آن جلوه گر شود و لازمه این امر گماشتن و انتخاب افراد دیندار به معنای واقعی و اهل عمل در مسئولیت های اجتماعی است که قسمت عمده این انتخاب هم به دست خودمان هست. اما به جرأت باید بگویم متاسفانه شدیداً دچار مشکل شده ایم در این روزها در اغلب جاها یا دینداران کار نابلد در راس امور هستند یا به ظاهر دیندار تخصص لازم را ندارند ویا گاهی متاسفانه کاربلدان ضد دین و بی دینان غیرمتخصص عهده دار مسیولیت شده اند . همه اینها باعث می شود که مردم در یک جامعه اسلامی دچارتزلزل در دین باوری بشوند.
در مقام مقایسه مي توان عنوان کرد که دين باوري بانوان قويتر از آقایان هست ؟
نه من این سخن را قبول ندارم که دین باوری در بانوان قوی تر هست ! هیچ تفاوتی در ینداری زن و مرد نسبت به هم وجود ندارد .چه بسا مردانی که بسیار افراد مقید و اهل علم و چه بسیار بانوانی که در اعتقادات دینی و باورهای دینی قوی تر هستند . امثال شهید حججی ها را الان کم نداریم و در کنار آن‌ها مادران و همسران چنین شهدایی هستند . به نظرم مردم و زنان در کنار هم کامل میشوند هم زنان به اقتضای مسئولیت خطیر همسری و مادری که عهده دار هستند نقش مستقیم در تربیت نسل دین باور دارند. این جمله معروف حضرت امام گویای این مطالب هست که میفرماید از دامن زن مرد به معراج می رود و البته دشمنان دین هم به این مطلب اذان کرده‌اند . رابرت مرداک رسانه گردان غربی می گوید میخواهید نظام جمهوری اسلامی را از پا در بیاورید خانواده‌ها را نشانه بگیرید و در داخل خانواده ها مادران را نشانه بگیرید اگر مادر خانواده به لجن کشیده شود کل جامعه به لجن می افتد.
چه عواملی باعث می شود اعتقادات دینی دچار آسیب شوند ؟
به صورت تیتروار عرض می کنم ۱) تناقض گفتار با کردار عالمان و متولیان دینی ۲) بی توجهی مسئولین فرهنگی به مسائل اعتقادی و دینی ۳) جستجو کردن درمان مشکلات در راه حل های غیر از دین ۴) ریشه همه مشکلات را مشکل اقتصادی دانستند ۵) اولویت قرار دادن هر مسئله‌ای به غیر از مسائل فرهنگی.
آیا راهکاری وجود دارد که آسيب هاي موجود حل شود؟
در یک جمله می توانم بگویم " تمسک به اهل بیت السلام و قرآن " تا وقتی که راه حل ها را در غیر اینها جستجو کنیم راه به جایی نمی بریم شاید به طور موقت و مقطعی مث مسکنی احساس کردیم مشکل حل شده اما حل نخواهد شد تا وقتی که دستمان به دامان اهل بیت باشد آن وقت هست که میتوانیم جلوی آسیب های بیشتر را بگیریم و هم آسیب‌های موجود را برطرف کنیم.
 
 
منبع: طنین یاس/
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار