به گزارش سرویس اساتید خبرگزاری بسیج، دکتر وحید آرائی عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، در کتابی با عنوان " حکمرانی و سیاست گذاری شهری" به موضوع حکمرانی شهری پرداخته است.
به گفته نویسنده؛ پدیده حکمرانی موضوعی میان رشتهای است و بر مباحث جدیدی مانند تقسیم قدرت میان سطوح دولتی و فرودولتی، تشویق و ترغیب تمرکززدایی و اتکای روزافزون بر انواع جدید مشاوره و مشارکت شهروندان متمرکز میباشد. حکمرانی اغلب با نگاهی جدید، به محدود نمودن قدرت سلسله مراتبی و تغییر مسیر آن به سوی تصمیمهای جمعی میپردازد. حکمرانی بر فرآیند تأکید دارد به این معنی که تصمیمها با توجه به روابط پيچيده بين تعدادي از بازيگران با اولويتها و سلايق متفاوت گرفته ميشوند. اكنون حكمراني شهري جايگزين مدیریت شهري شده است. طبق مفهوم فوق، تصميمگیریهای مربوط به شهر و كلان شهرها با اجماع كل صاحبان منافع دخيل در شهر صورت ميگیرد. براي هموارسازي بستر تحقق گذار از مدیریتگرايي به شهروندمداري نيازمند آموزشهای جديد براي ايجاد و تثبيت حاكميت قانون و حقوق شهروندي، وفاق گرايي، مشاركت، پاسخگويي و شفافيت، كارايي و اثربخشي هستيم كه ضرورت اخذ آن هم برای شهروندان و هم مديران و كارگزاران شهري روشن و واضح است. سياستگذاريهاي از بالا به پايين و آمرانه از سوی مديريت شهري مشاركتي به چالش كشيده شده و شدت یافتن روزافزون مقیاس و گستردگی و نیز پیچیدگی مسایل شهرها و همچنین آشکار شدن بیکفایتی سیستمهای سنتی بوروکراتیک و تصمیمگیری بالا به پایین سبب شده است گرایشی به سوی نظاماتی به وجود آید که در آن تصمیمات بزرگ و کوچک با اشتراک بین صاحبان منافع شهری اتخاذ شوند.
با توجه به حكمراني شهری، ساكنان مناطق مختلف شهري، از شهروند انفعالي به شهروند فعال و مسئوليتپذير تبديل ميشوند. شهروندان، ديگر اشیای بيجان محسوب نميشوند بلكه عملگرهايي فعالاند. مدیریت شهری نه تنها بايد به شهروندان خود گوش فرا دهد بلكه بايد آنها را به طور فعال در تمام مراحل سياستگذاري دخالت دهد. محيط شهري پيچيده، پويا و متنوع مستلزم ظرفيت بالاي مديريت و سیاستگذاری است كه به نظر ميرسد حكمراني شهری قابليت فراهم كردن آن را دارد. البته باید به این نکته مهم توجه داشت که ايجاد و استقرار حكمراني در يك جامعه به شكل برونزا نميتواند مفيد باشد چرا كه توجه و اقدام به بسترهای فرهنگی و ارزشی و هنجارهاي جوامع از جمله شروط تحقق حكمراني است که در هر جامعه ضرورتهاي رفتاري خاص را به دنبال دارد.
این مجموعه که در چهار فصل تدوین و تنظیم شده؛ در فصل اول به مبانی، الگوها، عناصر و نقد حکمرانی خوب اختصاص دارد. فصل دوم به بسط و بررسی سرشت، مدلها، مرجعیت حکمرانی شهری و تجارب مدیریت شهری و در فصل سوم به حکمرانی و سیاست شهری پرداخته است. فصل پایانی این کتاب نیزبه نتیجه گیری اختصاص یافته است.
شایان ذکراست، این کتاب برای اندیشکدهها و گروههای علمی مساله محور که در حوزه سیاست پژوهی شهری فعالیت میکنند، قابل بهرهبرداری بوده و علاقهمندان میتوانند از طریق انتشارات سیاستگذار نسبت به تهیه آن اقدام نمایند.
انتهای پیام/