خبرهای داغ:
خارگ:

انحصار پایانه صادراتی خارگ شکست

دهه ۶۰، درست همان روزهایی که موشک و گلوله به سمت پایانه‌ نفتی خارگ روانه می‌شد، متنوع کردن کانال‌های صادراتی به یکی از اهداف مهم ایران تبدیل شد، امروز پس از گذشت ۴ دهه این رویا رنگ واقعیت به خود گرفت.
کد خبر: ۹۳۵۹۳۴۲
|
۰۲ مرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۵
به گزارش خبرگزاری بسیج ازخارگ: تا پیش از این اصلی‌ترین پایانه صادرات نفت خام ایران «خارگ» بود و ۸۰ درصد صادرات نفت خام کشور از این جزیره انجام می‌شد. جزیره‌ای که دلاورمردان ایرانی در جریان جنگ ۸ ساله عراق با ایران، جانانه از آن دفاع کردند و در برابر ۲ هزار و ۸۰۰ مرتبه بمباران نگذاشتند لحظه‌ای جریان صادرات در آن قطع شود.  همان زمان بود که متنوع کردن کانال‌های صادراتی به یکی از اهداف مهم ایران تبدیل شد.  

خط ساخت لوله ۱۰۰۰ کیلومتری گوره به جاسک امروز به مرحله پایانی رسید. خط لوله‌ای که از تلمبه خانه‌ای در گوره بوشهر شروع می‌شود،  از استان فارس می‌گذرد و در پایانه جدید جاسک هرمزگان به سرانجام می‌رسد.  

احداث این خط لوله که پیش از این ایران توان ساخت آن را نداشت سال گذشته کلید خورد، کمتر کسی پیش‌بینی می‌کرد با چنین سرعتی کار به مرحله پایان برسد آن هم درچنین شرایط حساسی که تحریم از هر طرف کشور را در آغوش گرفته بود. سواحل مکران و پایانه جاسک مزیت‌های متعددی دارد از جمله اینکه  از خلیج فارس دورتر، به بازار هدف نزدیک‌تر و به آب‌های آزاد اقیانوسی دسترسی بیشتر دارد. تمام این ویژگی‌ها را می‌توان در یافت که در رأس آن بندر جاسک است.

بیژن زنگنه، وزیر نفت،  پنجم تیرماه ۱۳۹۹، در حساب کاربری توئیتر خود نوشته بود: «با امکان صدور نفت خام در خارج از تنگه هرمز، از طریق احداث پایانه صادرات نفت در جاسک و خط لوله هزار کیلومتری به آن تا پایان امسال، با همت کارکنان صنعت نفت امنیت صدور نفت ایران نسبت به دیگر صادرکنندگان خاورمیانه و همسایگان دوچندان می‌شود.»

رئیس‌جمهوری امروز (پنجشنبه، ۳۱ تیرماه) در آیین بهره‌برداری از طرح ملی خط لوله انتقال نفت گوره - جاسک، با بیان اینکه امروز، روزی تاریخی برای ملت ایران است، اظهار کرد: بی‌تردید اهمیت این طرح با گذشت زمان برای مردم روشن و مشخص می‌شود.

حسن روحانی افزود: این طرح، اقدام بزرگ ملی برای صادرات نفت با هدف ایجاد پایانه جدید صادراتی است که اهمیت بالایی در این صنعت دارد، افتتاح امروز بسیار حائز اهمیت است و شاید بگوییم بزرگ‌ترین افتتاح دولت یازدهم و دوازدهم، امروز اتفاق افتاد.

رئیس‌جمهوری ادامه داد: طرح ۲ میلیارد دلاری امروز اهمیت بسیاری برای صنعت نفت دارد، زیرا ما توانستیم از اتکا به تک اسکله‌ای که تنها پایانه نفتی ما خارگ بود خارج شویم، بمباران اسکله تی در خارک در سال ۶۴ شد صادرات نفت ما را قطع کرد، اما امروز ایران هر وقت لازم بداند صادارت نفت را از دریای عمان انجام خواهد داد.

روحانی گفت: یک نفتکش اگر بخواهد از پایانه نفتی خارگ بارگیری کند زمان طولانی‌تر خواهد بود، خلیج‌فارس مسائل و مشکلات خود را دارد، اما زمان و مسائل راهبردی برای ما اهمیت دارد، از این رو وقتی به مقام معظم رهبری اعلام کردم که چنین طرحی در حال اجرا داریم ایشان گفتند این طرح راهبردی‌ترین طرح ایران می‌شود.

وی با بیان اینکه طرح گوره - جاسک افتخاری برای وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران است، افزود: امروز در تاریخ ثبت می‌شود که در تیرماه ۱۴۰۰ نفت ایران از دریای عمان صادر شد.

مدیرعامل شرکت متن نیز در این آیین در گزارشی به حسن روحانی، رئیس‌جمهوری گفت: امروز با افتخار به نمایندگی از همه همکاران در شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) اعلام می‌کنم که همانگونه که وعده داده بودیم، راهبردی‌ترین، ایرانی‌ترین و سریع‌ترین مگاپروژه تاریخ صنعت نفت کشور در دوران حدود دوساله رویارویی با بی‌رحمانه‌ترین جنگ اقتصادی اجرا و آماده بهره‌برداری شد و نفت کشور به سواحل دریای عمان رسید.

 تورج دهقانی افزود: این طرح در بخش خشکی که به‌عهده این شرکت بوده شامل هزار کیلومتر خط لوله ۴۲ اینچ، پنج ایستگاه پمپاژ، دو ایستگاه عملیاتی بین راهی، یک ایستگاه پایانه انتهایی، ۲۰ مخزن ذخیره‌سازی، ۱۱ پست برق و ۳۰۰ کیلومتر خط انتقال برق است.

وی تصریح کرد: هدف از اجرای کل این طرح انتقال روزانه یک میلیون بشکه نفت خام از منطقه گوره در استان بوشهر به جاسک در استان هرمزگان بوده که امروز با ۸۵ درصد پیشرفت در بخش خشکی طرح و تکمیل هزار کیلومتر خط لوله، ایستگاه شماره ۲ در شهر اهرم، دو ایستگاه عملیاتی بین راهی و یک ایستگاه پایانی همچنین پست‌های برق انتقال برق مرتبط با این ایستگاه‌ها به‌طور کامل آماده بهره‌برداری است و این بخش در مرحله نخست با هدف انتقال روزانه حدود ۳۰۰ هزار بشکه طراحی شده است.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران با اشاره به نقش ۹۵ درصدی سهم داخل در این طرح تاکید کرد: امروز در حالی شاهد آغاز بهره‌برداری از آن هستیم که تا اوایل سال ۹۸ به دلیل نبود امکان تامین ورق و لوله ناشی از تحریم‌های اقتصادی و به‌دلیل امتناع طرف‌های خارجی از تعهد‌های خود، ساخت لوله آغاز نشده بود و با همکاری همکاران فنی و مهندسی این شرکت با شرکت‌های داخلی و پس از ۶ ماه تلاش، در خرداد ۹۸ امکان تولید لوله ترش ۱۰۰ درصد ایرانی فراهم و مقدمه‌ای برای خلق اعتماد به نفس و اطمینان به امکان تامین دیگر اقلام از سازندگان داخلی ممکن شد.

وی یادآور شد: با ۹۵ درصد سهم داخل در اجرا و تکمیل این طرح، می‌توان آن را پیشران تحرک دیگر صنایع وابسته و مصداق بارز خنثی‌سازی تحریم‌ها دانست.

به گزارش بسیج؛  طرح انتقال نفت خام از گوره به جاسک  با ظرفیت یک میلیون بشکه در روز، شامل احداث خط لوله ۴۲ اینچ به طول تقریبی یک‌هزار کیلومتر، پنج تلمبه‌خانه، ۲۰ مخزن ۵۰۰ هزار بشکه‌ای به ظرفیت کل ۱۰ میلیون بشکه و تاسیسات دریایی برای صادرات نفت خام است.
منبع :ایسنا
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار