مصطفی دودانگه در یادداشتی برای خبرگزاری بسیج زنجان نوشت:محرم در فرهنگ اسلامي يك تاريخ زنده است، اما نه تاريخ روزمره و عادي زندگي، بلكه يك تحول عميق و انقلاب تاريخ ساز است و سرفصل شروع حماسه هاي عاشورايي محسوب مي شود.
امام حسين (ع) به حق، پرچمدار راستين اسلام ناب محمدي است كه نشان داد انسان حقيقي هيچ گاه در برابر ظلم و ستم سر خم نخواهد كرد؛ والامقامي از خاندان اهل بيت (ع) كه براي پيكار در برابر يزيديان لحظه اي درنگ نكرد و جهانيان را به حيرت واداشت.
امام حسين (ع) اگرچه با يزيد مبارزه كرد، اما مبارزه ي بزرگ ايشان با جهل و گمراهي بود و اين گونه است كه حماسه ساز كربلا، آموزنده ي راه مبارزه با ستمكاران در تاريخ اسلام شد. آنچه در محرم به وقوع پيوست، تنها يك واقعه نيست، رخداد عاشورا فرهنگي جاودان و نقشه راه سعادت و جاودانگي است، مسيري كه بزرگان دين اسلام براي حفظ عزت و شرف مسلمانان با سربلندي پيموده اند و در برابر ظلم ايستادگي كرده اند.
یکی از بزرگترین کارهایی که در تعظیم شعائر دینی انجام میشود و در طول تاریخ اسلام سرچشمه بسیاری از تلاشها و عامل اصلی زنده ماندن نهضت شیعه شده است، برگزاری عزاداری در ایام محرم بوده است که حضرت امام خمینی(ره) در مراحل مختلف نهضت به این مهم اشاره کرده اند. انقلاب اسلامی ایران و دلاوریهای هشت ساله رزمندگان سپاه اسلام، خود شاهدی بر این موضوع است. پس از انقلاب هم پرچم عزای امام حسین(ع)، بزرگترین محور اجتماع مردم بوده و هم اکنون نیز نقشی مؤثر در حرکتهای اجتماعی دارد.
با توجه به شواهد موجود ، از آنجا که ویروس کرونا ممکن است مهمان طولانی مدتی برای ایران باشد لذا فعالیت هیاتها و مساجد به عنوان پرچمدار شعائر و مناسبت های مذهبی را دستخوش تغییرات جدی خواهد کرد بنابراین کنشگران فرهنگی و اجتماعی و مذهبی با یک نگاه آینده پژوهانه و رویکرد فرصت محور می بایست تمهیداتی را برای این مناسبتها و مخاطبانشان بیاندیشند.
در کل باید این فضا را فرصتی برای اتحاد و همدلی جامعه با گرایش های مختلف بدانیم و از آن برای ایجاد یک سرمایه اجتماعی مستحکم استفاده کنیم هدف از اجرای طرح های محرم غیر از اقامه عزا و تعظیم شعائر انجام یک عملیات واحد همدلانه و مشارکت جویانه با همه اقشار است که هیاتها میاندار طرح ها خواهند بود. در این بین استفاده از تجربیات استانها و شهرهای دیگر و محله ها و هیات ها و مساجد سطح شهر بسیار حائز اهمیت است
شاید بتوان گفت، محرم امسال فرصت بیشتری برای هیئات است که به عمق زندگی اجتماعی مردم محله توجه بیشتری داشته باشند و بخشی از ظرفیتهای خود را برای حل مسائل و آسیبهای محله خود صرف کنند. در سنت ایرانی اسلامی ما، هیات و به ویژه مساجد، نقشی اساسی و راهبردی در پیشگیری و مدیریت مسائل و آسیبهای اجتماعی دارند.
(کمکهای مومنانه) در محرم فرصتی است تا این ظرفیت ویژه بار دیگر به نمایش گذاشته شود و نهادهای محلی با محوریت مساجد وهیات ها، مسئولیت راهبری مسائل فرهنگی- اجتماعی محله را بر عهده گیرند که یقینا به دلیل شناخت و ظرفیتهای ویژه مساجد و نهادهای پیرامونی، مسائل و آسیبهای اجتماعی در کشور کاهش پیدا خواهد کرد .
لذا در این ایام به دنبال مخاطب خاص نباشید، محرم برای همه باید باشد. در نگاه کلان طوری برنامه ریزی شود که هر سلیقه ای بتواند از برکت این ماه بهره کافی را ببرد. به بیان دیگر، هیئت را خیلی گسترده باید دید ، اعتقاد خالص داشته باشیم که صاحب اصلی همه این مراسمها و خدمات خود حضرت اباعبدالله (ع) میباشد و تنها دغدغه داشته باشیم که سایرین را به حضرتش متصل کنیم، باقی را بسپاریم به خود ایشان.
دقت داشته باشیم که این موضوع به این معنی نیست که در یک برنامه باید حتما همه اقشار و همه سلیقه ها شرکت کنند ، بلکه صحبت اینجاست که باید طوری برنامه ریزی نمایید که برای همه سلیقه ها ، برنامه و طرح مناسب داشته باشیم.
لازم به تاکید است که حضور هیات در عرصه خدمات فرهنگی اجتماعی، یک فرصت و ظرفیت بسیار خوبی است و باید از آن استفاده شود، اما توجه شود که این حضور، جایگزین اصل عزاداری و تعظیم شعائر نیست بلکه هر دو موضوع باید در کنار همدیگر باشند.
در این راستا اقدامات اجتماعی باید با جدیت پیگیری و اجرا شود، برای مثال : نصب پرچم سیاه به منزل، خودرو، مساجد، هیآت، میادین عمومی و معابر و ورودی و خروجیهای شهر. * پوشیدن لباس مشکی که اگر با تصویر زیبای حاج قاسم و ابومهدی منقش شود، بسیار زیباست. * برپایی ایستگاههای صلواتی در مساجد، هیآت و پایگاههای و پخش نوحه های حماسی... * برگزاری مراسم عزاداری در هیآت، مساجد، مدارس، دانشگاهها و حوزه های علمیه با دعوت از سخنرانان و مداحان انقلابی با رعایت پروتکل های بهداشتی . * شعارنویسی شعار مرگ بر آمریکا در میادین و دیواره نویسها، مساجد، هیآت، مدارس و... * توزیع گسترده پوستر این دو شهید والامقام بین فروشگاهها، مغازه ها و ... * مزین کردن ماشینها و مغازه های به عکس شهید سلیمانی و شابلون نویسی بر روی وسایل نقلیه و....
به معنای واقعی کلمه، باید عزای عمومی برگزار شود، نه تشریفاتی و حداقلی. آمریکاییها با خوشحالی و پررویی و به صراحت میگویند قاسم سلیمانی را ترور کردیم؛ ملت ایران و مسلمانان نباید ساکت بنشینند. نهال گام دوم انقلاب با خون سردار اسلام، قاسم سلیمانی آبیاری شده و باید خط فروپاشی اسرائیل و جهاد مقدس با آمریکا باید همزمان با تقویت خط مقاومت در داخل کشور ادامه یابد. خون شهید سلیمانی در مسیر گام دوم انقلاب سرعت و قدرتی متفاوت به حرکت انقلاب و جهاد و شهادت خواهد داد و آن زمانی که دشمنان محاسبه نمیکنند، حرکتی رقم زده میشود که برکت خون این شهید را خواهیم دید.
مصطفی دودانگه
مدیر روشنگری و عملیات روانی معاونت فرهنگی سپاه انصارالمهدی (عج)استان زنجان