به گزارش خبرگزاری بسیج، عشایر استان ایلام با جمعیتی بالغ بر ۶۰ هزار نفر بهعنوان یکی از ظرفیتهای شاخص و مهم اقتصادی استان ایلام به شمار میرود و تأمین لبنیات محلی، روغن حیوانی و گوشت قرمز حتی مازاد بر نیاز مصرفی استان بخشی از محصولات تولیدی توسط این قشر زحمتکش است که میزان قابلتوجهی از تولید مازاد بر مصرف آنها به استانهای همجوار صادر میشود.
بیتردید در بحث تولید مولد و کارآمد، کیفیت بر کمیت تقدم دارد و هرگز بهمنظور افزایش تولید، سطح کیفی کالا تنزل نمییابد. از همین رو محصولات پروتئینی بهخصوص گوشت تولیدی در استان ایلام طبق تابید کارشناسان این حوزه از سطح کیفی بسیار بالا و مرغوبی برخوردار است، بهنحویکه میتواند در سطح کشور، با دیگر استانها رقابت نماید.
موانع سر راه تولید صنایعدستی و دامپروری عشایر ایلام
عشایر ایلام علاوه بر تولید فراوردههای لبنی و پروتئینی، در ساخت صنایعدستی از جمله چیت بافی، دوخت تختههای دوار، نخریسی، بافت گیوه و... نقش پررنگی دارند؛ بنابراین باتوجهبه قابلیت و پتانسیل بالای عشایر در زمینه تولید صنایعدستی، باید نگاه ویژهای نیز به توسعه این صنعت که جلوهای از هنر گذشتگان این دیار است، داشت.
نقش و پتانسیل بالای عشایر استان در توسعه صنعت دام و دامپروری و صنایعدستی بهعنوان پیشگامان اصلی صنعت بر کسی پوشیده نیست؛ اما این قشر مولد و کمهزینه جامعه همواره با یک سری مشکلات از جمله تأمین کاه و کلش، فروش دام مازاد و تأمین آب آشامیدنی سالم و بهداشتی و... روبرو بوده و هستند.
البته با پیگیریهای "علیاکبر بسطامی"، نماینده ایلام در مجلس شورای اسلامی، موافقت وزارت جهاد کشاورزی برای خرید تضمینی دام مازاد عشایر استان به جهت حذف واسطهها و بازگشت سود لازم به جیب تولیدکنندگان عشایر گرفته شده و ظاهراً این موضوع تا حدودی مرتفع شده است؛ لذا باید تلاش شود که این توافق در حد حرف و مصوبه باقی نماند و با جدیت پیگیریهای لازم صورت گیرد تا اجرای این توافقات صورتگرفته نیز بهخوبی محقق شود تا از اقدام اجباری عشایر به فروش دام با قیمت پایین به دلالان ممانعت گردد.
اما با وجود تلاشهای صورتگرفته برای رفع موانع سر راه عشایر، باز هم یک سری از مشکلات به وجود آمده به دلیل کاهش نزولات جوی در کل استان از جمله قاچاق کاه و کلش و تأمین آب آشامیدنی سالم و... هنوز پابرجاست و بار سختیهای وارده به آنها را دوچندان کرده است و این قشر زحمتکش همچنان با این مشکلات بزرگ و کوچک دستوپنجه نرم میکنند.
ضرورت ورود مسئولین استانی و کشوری به مشکلات عشایر استان
بنابراین، ضرورت دارد تا مسئولین استانی و کشوری به این موضوع با جدیت بیشتری ورود کرده و مشکلات عشایر را با جلوگیری و برخورد قاطع با خاطیان در زمینه قاچاق کاه و کلش و نیز دلالانی که از موقعیت به وجود آمده سوءاستفاده کرده و تولیدات یکساله عشایر را با کمترین قیمت به تاراج میبرند، برطرف نموده و همچنین در راستای تحقق شعار سال رهبری حمایتهای لازم را در عمل و نه حرف صورت دهند. همچنین توجه داشته باشند که حل مشکلات عشایر به افزایش تولید، اشتغال و کاهش بسیاری از معضلات اقتصادی و اجتماعی کمک شایانی میکند.
جامعه عشایری نیازمند حمایت ویژه است
فرزاد یاسمی، مدیرکل امور عشایری ایلام گفت: اکنون ۱۵ دستگاه تانکر کار آبرسانی به جامعه عشایری را انجام میدهند؛ اما در برخی از مناطق صعبالعبور که قبلاً از خودروهای کمک دار استفاده میشد و هزینه اجاره آنها از منابع دولتی تأمین شده، اکنون به دلیل نبود اعتبار با مشکل مواجهیم.
وی اظهار کرد: از طریق ستاد بحران برای رفع مشکلات عشایر درخواست ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار کردهایم تا بتوانیم وضع موجود را حفظ کنیم.
یاسمی افزود: عشایر استان با ۳۰۰ هزار دام مازاد مواجهاند که برای خرید این دامها با پشتیبانی امور دام مذاکره شده و قرار است به قیمت هر کیلوگرم ۴۵۰ هزار ریال خریداری شوند.